Indkøbskurven er tom.
Det Uopnåelige
Det Uopnåelige

FILM: af Sabina Pedersen Hvass, 18. maj 2016

Filminstruktør Carina Randløvs har skabt et humoristisk portræt af den kreative systemkæmper Knud Pedersen.
 

I 'Det Uopnåelige' præsenteres en samling af interview med nære og kære, kunstnere og kulturpersonligheder, der på hver sin måde fortæller om deres personlige forhold til frihedskæmper og kunstner Knud Pedersen (1925-2014). Filmens titel henviser til Pedersens, søsatte projekter, der i sin udformning var dømt til at mislykkedes. At 'uopnå' bliver således det opfundne og centrale verbum, der sætter rammen for Randløvs portræt.
 

Pedersens kunstneriske virke løber ud fra den danske Fluxus-bevægelse, og dets danske epicenter Nikolaj Kunsthal i København. Fluxus er betegnelsen for et internationalt netværk af kunstnere, poeter, komponister og designere, der især markerede sig for deres eksperimentelle værker i 1960'er og 1970'erne. Bevægelsen fik specielt inddraget performance, som central del af 'intermedia', der i denne kontekst, og bredt forstået, henviser til interdisciplinære kunstformer. 

Foto: Carina Randløv


Portrættet af Pedersen bliver struktureret af anekdotiske nedslag i de konceptuelle værker, og peger på en karakterisk idé for fluxusbevægelsen: en kunstner bør sætte sig for at skabe et værk uden en forestilling om værkets slutning, og værket bør kunne involvere publikum! 

De urealiserbare projekter strækker sig over hele Pedersens kunstnerliv - fra de tidlige performances i Nikolaj Kunsthal, over forsøg på at blive inspektør for et fiktivt museum, konge af Frankrig eller generalsekretær i NATO, til ​hans død i 2014. Kort forinden da havde han anmodet om at realisere et værk med en ukendt kunstnergrav i den ny have ved Statens Museum for Kunst. 

Foto: Carina Randløv

'Det Uopnåelige' veksler mellem Randløvs filmoptagede samtaler med Pedersen og animationer af de interviewede i en stil lig Terry Gilliams Monty Python cut-out sekvenser. Historierne om Knud Pedersen bliver fortalt af en række kunstnere og samarbejdspartnere og måske mest skarpt gennem sønnen, Klaus Riskær Pedersen, der giver et latterfremkaldende oprids af sit benådningsbrevs tilblivelse.

Dokumentaren har sin styrke i at forbinde kunsten til mennesket, ved både at give plads til sårbare, relationstunge emner og den finurlige, konceptuelle kunst. Randløv, der både er uddannet fra Billedskolen og Den Danske Filmskoles animationsuddannelse, navigerer rundt i billedsproget med stor sikkerhed, hvilket resulterer i et stærkt underholdende fortællemæssigt niveau.

Filmen havde premiere den 18. april, og kan nu erhverves med filmmagasinet EKKOs DVD #32. 'Det Uopnåelige' vil desuden blive vist på DRK til sommer, og du kan se traileren her

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer