Indkøbskurven er tom.
Lysfestival i Københavns gader
Lysfestival i Københavns gader

af Sarah Guldager Wilstrup
30.01.2018

Mens vi venter utålmodigt på, at solen skal træde mere i karakter og give os forårsfornemmelser, byder februar måned på en helt særlig oplevelse, der gør ventetiden lidt mere udholdelig. Det går den rigtige vej, men der er stadig lang vej endnu til de lyse nætter – Det har man valgt at udnytte ved at arrangere lysfestivalen Copenhagen Light Festival, der kører fra den 2. februar til den 2. marts 2018. I denne periode vil det være muligt at opleve lyskunsten i alle dets afskygninger rundt omkring i København.

Fra d. 30. november 2017 til d. 21. januar 2018, var Amsterdam vært for Amsterdam Light Festival, hvor byens gader og kanaler var udsmykket med forskellige lysinstallationer. Derudover har man i London haft sin egen festival med Lumiere London 2018, hvor byen blev lyst op med værker opstillet mellem d. 18 – 21. januar 2018. Nu er turen så kommet til København.

Copenhagen Light Festival byder ind med et rigt program i løbet af februar med talks og guidede ture rundt omkring i byen samt workshops i Storm20, der er en del af projektet ”Historie og kunst i gadeplan”. Det bliver bl.a. muligt at opleve en guidet tur af kanalrundfart med fokus på de nærliggende værker.


Martin Ersted: Waterworld. Foto Venligst udlånt af Copenhagen Light Festival.

Dog er der også taget hånd om, at det kan være en kold fornøjelse at tumle gennem byen i februar måned. Festivalen foregår derfor også indenfor på Nikolaj Kunsthal med værket "Dancing with the Unknown" af Haroon Mirza og lysinstallationen "Nat i oasen" på Ny Carlsberg Glyptotek af Lightscapes. På Glyptoteket inviteres vi ind i vinterhaven, der transformeres til en oase midt i ørkenen. Fra 1. februar vil det være muligt at opleve installationen fra 16.30 til og med d. 4. marts 2018 i museets åbningsdage (tirsdag-søndag).

Interaktive lysinstallationer
Copenhagen Light Festival har arbejdet på at give konceptet et særligt dansk præg og omfavne den minimalistiske stil, der kendetegner dansk kunst og design. Lyskunsten er en unik måde at udforske, hvordan arkitekturen interagerer med de rum, vi befinder os i til dagligt. En gennemgående detalje i festivalen er den brugerinddragende faktor, hvor publikum opfordres til at lege med og engagere sig i værkerne. Bl.a. vil værket "The Wave" af den danske kunstnergruppe Vertigo, hvor publikums bevægelser påvirker værket og ændrer dets lyd og farver, vende tilbage til Ofelia Beach.

Midlertidigt flytter det interaktive værk af Delphine Piault og Frédéric Dilé "Balloon Forest" ind på Islands Brygge og her kan du så gå en tur mellem oplyste balloner. På samme måde som "The Wave", påvirkes ballon-værket af sine omgivelser. Derudover opstilles værket "Wavescape" på Knasten ved Havnegade af designerne Kasia, Lucrezia & Simon, som er inspireret af samspillet mellem lys og vand og ligger op til leg med værket. Det er en fin detalje, at opsætte værker, hvor publikum selv kan være med til at udforme kunstoplevelsen, når det nu netop handler om kunst i det offentlige rum.


Tokyo Blue: Flow på Kulturtårnet, Knippelsbro. Foto venligst udlånt af Copenhagen Light Festival.

Ved Børsbroen og Holmens Bro vil man kunne opleve værket af Hans E. Madsen, "Farvet røg under broer", hvor farvet røg under broen sætter vand og bro i spil. Kunstneren Mads Vegas forvandler omgivelserne ved Kalvebod Brygge til en abstrakt solnedgang med værket "Eternal Sundown", som kan opleves fra Islands Brygge, Bryggebroen og Langebro.

Copenhagen Light Festival byder på mange flere installationer end der er plads til at skrive om her. Det er en oplagt mulighed til at gå på opdagelse og se sin gamle by i et anderledes skær og påskønne den på ny, for samtidig at opleve hvordan dens charme også findes om vinteren.  

http://copenhagenlightfestival.org/
https://www.instagram.com/copenhagenlightfestival/

_____

REFLEKTOR Light Festival

Lyskunst som stedsspecifik kunst i det offentlige rum er inden for de sidste par år mere anerkendt. Én af de aktører der har været med til at bane vejen for netop denne kunstform, er den uafhængige lysfestival REFLEKTOR Light Festival, der i oktober måned sidste år omdannede Søndermarken i Frederiksberg, til en opdagelsesrejse ind i lyskunstens verden. Gennem en opstillet rute i haven gik man på jagt efter værker af forskellige lyskunstnere og designere fra hele verden.


Reflektor Light Festival i Søndermarken, 2017 med værket 'Volitant' af Obscura Vertigo (Nu kun kaldet Vertigo). Foto Kim Matthäi Leland. Venligst udlånt af REFLEKTOR Light Festival. 

REFLEKTOR Light Festival fandt sted henover en weekend og bød bl.a. på talks, walks og workshops. På sin færden gennem haven kunne man møde de helt store lysinstallationer, som værket "Volitant" af samme folk bag værket "The Wave", kunstnergruppen Vertigo. Oppe på en mindre forhøjning og mellem en cirkel af træer hang store lysrør, som pulserede lys og farver mens en hvid støj fyldte mørket. Men festivalen bød også på mindre værke, der krævede en opmærksom skattejæger. Eksempelvis kunne man finde det fine videoværk af Berit Döret "Dark Energy", der diskret oplyste den mørke grusvej og afslørede en danserinde midt på stien. På trods af værkernes forskelligartede formsprog, spillede mørket en væsentlig rolle i fortællingen af hvert værk. Festivalen kunne opleves første gang i 2016, men vender forhåbentligt stærkt tilbage igen i efteråret 2018.

Dansken er en finurlig størrelse i det, at vi går meget op i vejret, på trods af at vi ved, at størstedelen af året er blæsende, koldt og mørkt. Vi har dog vores lyse sommer og når den forsvinder gør vi det samme. Vi går i vinterhi. Men vi kan lige så godt udnytte mørket og hylde dets skumle fremtoning, hvor der gemmer sig nogle skæve fortællinger. Med initiativer som REFLEKTOR Light Festival og Copenhagen Light Festival er der ikke længere nogen grund til at gå i vinterhi.

For inspiration kan det anbefales at udforske hashtagget #amsterdamlightfestival eller #lumierelondon2018 – indtil videre ser det hele meget lovende ud.  

http://reflektorlightfestival.com

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer