Indkøbskurven er tom.
Vesterbro Noir - Af Anna Sofie Hillersborg
Vesterbro Noir - Af Anna Sofie Hillersborg

OMTALE

19. december 2014

Den danske fotograf Krass Clement (f. 1946) har netop udgivet sit nyeste værk, fotobogen ”Bag Saga Blok”, som er et poetisk portræt og en visuel fortælling om bydelen Vesterbro, fortalt gennem billeder fra 1960’erne og frem til i dag. Bogen tager udgangspunkt i området omkring den forhenværende biograf Saga på Vesterbrogade.

En saga blot
Biografen Saga blev indviet i 1941 og tiden efter 2. Verdenskrig var biografens guldalder. På dette tidspunkt var Saga den tredje største biograf i København. Men hvad der startede som en biograf med store ambitioner og med fokus på kvalitet, gennemgik fra 1970’erne en markant forfaldsperiode, som betød at biografen i 1980’erne nåede sit absolutte nulpunkt som værende pornobiograf. 
Med sin sorte facade med et selvlysende skilt af halvnøgen pin-up kvinde i farvet neon, illuderede biografen i sin sidste fase en syndens hule, som nærmest blev et symbol for bydelen. Krass Clement har været optaget af at skildre denne forfaldne bygnings sidst tid både set udefra og indefra, inden den blev revet ned i 1997.

Clement har gennem en lang årrække markeret sig som en betydningsfuld kunstner i Danmark, hvor han indskriver sig i en klassisk tradition for kunstfotografiet. Arbejdet med den sort/hvide æstetik er gennemgående for hele hans æuvre, men der optræder dog også enkelte farvebilleder i bogen. De sort/hvide fotografier fremkalder en særlig noir storby-stemning, hvor mørket ofte er mere fremtrædende end lyset.

For Clement er fotobogen det fortrukne medie. Han har en imponerende lang række udgivelser bag sig, ikke mindre en 20 udgivelser er det blevet til i årenes løb. Clement er egentligt uddannet filminstruktør men siden sin debut med udgivelsen af fotobogen ”Skygger af øjeblikke” i 1978, har han beskæftiget sig med kunstfotografiet. 

 

 

Krass Clement, fotos fra bogen Bag Saga Blok, 2014


En lavmælt fortælling
Kameralinsen er rettet mod det hverdagslige og arbejderklassens Vesterbro. Det er Vesterbro, som det så ud før de hippe caféer og dyre mærkevarebutikkers indtog. Clement indfanger alt det der ikke gør postyr af sig selv, som et lyskryds i regn eller butiksfacader, der ligger på ræd og række og sælger almindelige fornødenheder, men det er samtidigt også en skildring at den afdankede og lyssky side af bydelen.

Clement har i høj grad også øje for mennesket og ikke mindst det liv, der udspiller sig mellem husene i byen, hvor flygtige møder mellem ukendte forbipasserende  tilfældigt opstår. Han har også øje for de evigt genkendelige typer, de som altid befolker byen uanset, hvilket årti man befinder sig i. Her finder man blandt andet de magre kvinder på gaden, der står parat til at sælge sig selv. 

Tiden er mejslet ind i Clements værk. Her er der ikke tale om tilfældige snapshots taget i en fart, men om nøje udvalgte og komponerede vinkler og perspektiver.
Livet forløber hastigt i byen, men Clement skaber med sine fotografier et tidsmæssigt åndehul, som han mestrer med sin sans for det underspillede, hvor detaljer der ellers ikke fanger vores opmærksomhed, bliver udfoldet i øjeblikkets fastfrysning.
Clement iscenesætter ikke sine motiver, men er et registrerende øje, med et ganske særligt blik for at indfange stedets ånd med de liv der leves og afsluttes her.

Byens tekstur
Bogen er også et meget sanseligt portræt af byens teksturer som de våde brosten i skumringen, husfacadernes rå mursten, gadelampernes lyssøjler og asfalten der strækker sig gennem de smalle gader. Det er svært ikke at have Dan Túrells stemme i baghovedet når man bladrer igennem denne fortælling om Vesterbro.

Clement har med ”Bag Saga Blok” tegnet et dragende portræt af en foranderlig bydel, der ikke viser sig fra sin pæne side. Det er en indkapsling af en svunden tid, der med sin rå skildring unddrager sin den sødladne nostalgifølelse og snarere fremkalder en melankolsk eftertænksomhed. 

 

Krass Clement, Bag Saga Blok, 2014, Gyldendal, 223 sider

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer