Indkøbskurven er tom.
Anders And går til kunsten - Af Jeanette Melin
Anders And går til kunsten - Af Jeanette Melin

OMTALE: Jeg kan ikke få hænderne ned af begejstring. I dag udkommer Anders And & Co. nr. 16, men det er ikke et hvilket som helst Anders And blad. Nej, denne gang er det en glad indføring i kunsthistoriens største klassikere og en kærlig parodi på kunstverdenens mere fjollede sider, som du kan opleve i de varme børnefortællinger.

Personligt kan jeg næsten ikke vente med, at gå ned og hente mit eget eksemplar nede i den lokale kiosk. Særligt glæder jeg mig til, at se de sjove og fine andefiserede kunstværker som indgår i bladet. Værkerne er nogle af de mest kendte i kunstverdenen. Man kan se et værk som Pige med perleørering fra 1665 af den hollandske guldalderkunstner Johannes Vermeer, opleve Andy Warhols berømte tomatsuppedåser samt den danske kunstner P.S. Krøyers Sommeraften ved Skagen Sønderstrand fra 1978.

Andefiseret udgave af værket Pige Med Perleørering fra 1665 af Johannes Vermeer. © Anders And & CO.

Johannes Vermeer, Pige med perleørering, c.1665, Oliemaleri, 44,5 × 39 cm, Mauritshuis, Haag

Von Ands kunstsamling

Bladet gemmer på tre sjove og interessante historier fra Andeby med de figurer vi alle kender så godt. Joachim von And får en trist udmelding fra milliardærklubben. Rigdom er ikke nok, von And! Man må også have sans for kunst! Derfor må von And nu ud og indsamle historiens største kunstskatte. Dette er ikke nogen nem opgave, da Bjørnebanden har skumle planer. Jeg håber så sandelig at det lykkedes von And at overbevise milliardærklubben om, at han er et værdigt medlem og at han nu formår at kende forskel på en ekspressionist og en receptionist.

Von Ands kunsteventyr er den første af de tre historier i bladet. I den anden historie kæmper Mickey, Minnie og Pluto med en forbryder, som formår at krympe mange uvurderlige klassiske antikke værker. I den tredje historie besøger Rip, Rap og Rup Inspirationen, som er de klassiske kunstværkers hjemstavn. Det er et magisk sted, hvor de tre nysgerrige ænder møder kunstværkerne heriblandt Skriget og Mona Lisa, som fortæller deres oplevelse af, hvordan det er at hænge på væggen i et stort kunstmuseum.

Andefiseret udgave af værket Tuvstarr fra 1913 af John Bauer. © Anders And & CO.

John Bauer, Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet, 1913

Kunstformidling for børn

Det er første gang at man på denne måde indsætter kunsten i det kendte børneunivers Andeby. Det er en anderledes og underholdende form for kunstformidling, hvor det bringes i øjenhøjde med børnene. På den måde bliver kunsten nærværende og relevant for børnene i et univers, hvor kunsten bliver på børnenes præmisser. Nu kan det være, at de kan genkende kunsten, når de står overfor den i virkeligheden eller møder den i undervisningen.

Når jeg læser Anders And er jeg selv med Anders på rejse og det føles som om, jeg selv oplever det han oplever. Sådan tror jeg de fleste har det, når de læser Anders And. Man griner med Anders og er bekymret for Anders et godt stykke hen ad vejen. Derfor ser jeg her et godt potentiale inden for kunstformidling til børn. Her har de muligheden for selv at opleve kunsten i et univers de kender fyldt med leg og humor. Med disse oplevelser kan man forestille sig at kunsten åbner sig og bliver mere tilgængelig for børnene i fremtiden.

Andeficeret udgave af værket Brudfärden i Hardanger fra 1864 af Hans Frederik Gude. © Anders And & CO.

Brudefærd i Hardanger, Adolph Tidemand og Hans Gude, 1848, Oliemaleri, 93 × 130 cm, Nasjonalgalleriet, Oslo

En Kærlig Parodi

Produktchef ved Egmont Kids Media, der udgiver Anders And-bladet, Anton Kragh Lauritzen udtaler:

”Jeg kan uden tøven sige, at det er et af de bedste numre, vi nogensinde har udgivet. På én gang rummer de tre historier både en begejstret indføring i kunsthistoriens største klassikere og en kærlig parodi på kunstverdenens mere fjollede sider. Alle, der nogensinde har været på et kunstmuseum, vil med lethed kunne genkende sig selv i historierne – både børn og voksne. Samtidig er det en sand fornøjelse at se, hvor elegant de mange klassiske værker er blevet inkorporeret i ændernes unikke univers.”

Bladet udkommer i dag og er derfor allerede i butikkerne nu. Jeg skal snart ned og hente mit eksempler, hvad med dig?

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer