Indkøbskurven er tom.
KUNST TIL BØRN – Børnehjørnet. Albrecht Dürer på SMK. Af Violeta Miranda.
KUNST TIL BØRN – Børnehjørnet. Albrecht Dürer på SMK. Af Violeta Miranda.

Det er en fantastisk udstilling, men, den er lidt svær at servere for børnene. Udstillingen har uden tvivl brug for en målrettet formidling til børn, før den åbner sig for dem i hele sin eventyrlige dybde; På den anden side, er den ideel i forhold til at lave nogle aktiviteter sammen med barnet før og/eller efter at man har besøgt museet.

Vi kan starte med en fortælling:

Der var engang en kejser, og der var engang en kunstner…

For 500 år siden i det Tysk-Romerske rige boede der en Kejser; dengang var der intet internet eller fjernsyn, og den bedste måde denne her magtfulde kejser kunne vise verden, hvor magtfuld og betydningsfuld han var, var at købe sig et gennemsigtigt sæt tøj …. Nej… det var vist en anden kejser, der gjorde det; Kejseren i denne udstilling hed Maximilian I. (lad os bare kalde ham Max). Max fik lavet et storslået tryk, der skulle vise hvem han var, og hvor han stammede fra. Så han kunne blære sig over for sine venner og fjender, samt andre besøgende fra Europas kongehuse.

Albrecht DürerKejser Maximilian 1.s Æresport (detalje), Dateret 1515, Træsnit.

Hvorfor bestilte han så det imponerede tryk? Hvorfor ikke bare et maleri; tja… kejseren ville ikke stå stille i timevis for at blive portrætteret igen og igen 320 gange, nej, det smarteste var at få sig lavet et fint og kæmpestort værk bestående af træsnit.

For at skabe dette enorme værk blev den geniale kunstner, ved navn Albrecht Dürer, kontaktet sammen med mange andre dygtige kunstnere. Hele 36 store stykker papir skulle der til et helt, samlet værk. Og på hvert stykke papir skulle man bruge flere snitteblokke – der er brugt hele 195 træblokke, som med uhyre tålmodighed skulle snittes og bankes ud efter Albrecht Dürers tegning. En masse dygtige træskærere hjalp med dette arbejde, men deres navne er der ingen der husker. Men vi husker Maximillian d. I’s navn og Albrecht Dürers selvfølgelig.


Albrecht DürerKejser Maximilian 1.s Æresport (detalje), Dateret 1515, Træsnit. 
 

Med det kæmpe tryk, fik kejseren Max. lavet sin tids facebook eller Instagram profil, som han brugte til at fremstille sig som de kendte gør nu om dage. Ikke dårligt - Det var meget klogt gjort af ham – og så var det en helt ny måde at vise sin magt på – igennem billeder og tekst, som kunne hænges op på porte eller i festsale til særlige begivenheder”.

Det fantastiske ved udstillingen er, at der ud over det store, samlede værk, som man møder som noget af det første når man kommer ind i udstillingen, også hænger et andet eksemplar indrammet som enkeltark langs siderne. Det er lidt svært at skulle forholde sig til trykket i sin helhed (her er det mest wow-effekten over de ufatteligt mange små detaljer og de mange ark som værket består af), så, jeg vil anbefalede at man vælger et eller to ark, at fokusere på. Der er alt muligt og umuligt i værket; dyr, mennesker, (bemærk f.eks. hvordan deres tøj ser ud); der er engle, drager og fantasivæsener.

Albrecht DürerKejser Maximilian 1.s Æresport (detalje), Dateret 1515, Træsnit. 

Det var meget vigtigt for Max, at vise alle hvor han kom fra, en meget fornem slægt. Så han fik lavet et familietræ, og et godt spørgsmål er, hvorfor kunstneren brugte et granatæbletræ som familietræ i stedet for et pæretræ, eller et helt almindeligt løvtræ? Hvad ville han sige med det? Hvor findes granatæblerne henne i værket? Faktisk brugte Kejseren i sin ungdom granatæblet som emblem (udefra er det ikke attraktiv, men indeni er det smukt).

At finde selve kejser Maximilian, er for børnene som at skulle finde Holger. Prøv evt. at vise ham på nogle af enkeltarkene på væggen, og se derefter hvem der kan finde ham først på det store, samlede værk. Hvorfor sidder Max i midten af porten højt oppe over beskueren? Hvorfor fik han egentlig lavet en port?

Albrecht DürerKejser Maximilian 1.s Æresport (detalje), Dateret 1515, Træsnit. 

En god idé til aktiviteter derhjemme, helst før udstillingen, er f.eks. at lave et kartoffeltryk med barnet, så man får en idé om, hvor dygtige kunsthåndværkerne var til at skære i træ for at kunne formgive de mange bittesmå streger og detaljer. Og hvordan trykket er spejlvendt også bogtaverne. Her kan man se to af de originale træblokke i udstillingen.

Når I kommer hjem efter udstillingen kan I også prøve at lave jeres eget familietræ, og se hvor langt i kan komme.

Albrecht DürerKejser Maximilian 1.s æresport, Dateret 1515, Træsnit, 341 x 292 cm. 

SMK (Statens Museum for Kunst), D. 5. marts – 21. juni 2015.

Tjek også: Værksteder for børn i SMK.

Bliv udfordret af ler, papir, lærred, maling, blyanter, limpistoler og pensler og skab dine egne kunstværker i værkstedet.

Åbningstider: Lørdag kl. 10.30-16.30, Søndag kl. 10.30-16.30.

http://www.smk.dk/besoeg-museet/boern-og-familie/vaerksteder-for-boern/

Violeta Miranda.

Billedkunstner, udannet fra Kunstakademiet i Mexico og Spanien.

Formidler af kunst til børn i adskillige år i Mexico og Danmark.

Har bl.a. lavet research om Kunstpædagogik hos ARKEN.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer