Indkøbskurven er tom.
Dansk Møbelkunst på messen TEFAF Maastricht
Dansk Møbelkunst på messen TEFAF Maastricht

MESSE: Af Josephine Ehlers, 26. februar 2016. Foto øverst: Dansk Møbelkunsts Showroom på Østerbro. Foto venligst udlånt af Dansk Møbelkunst.

Dansk Møbelkunst deltager i den internationale messe TEFAF (The European Fine Art Fair) i Maastricht i Holland, som finder sted fra d. 11 - 20. marts 2016. Magasinet Kunst har besøgt Dansk Møbelkunsts showroom på Østerbro for at få et indblik i forberedelserne til messen, og ikke mindst for at beundre sjældne eksemplarer af det bedste og mest unikke indenfor dansk og skandinavisk møbelkunst.

Hver stol, skænk og skrivebord er nøje udvalgt og placeret i det store, åbne og højloftede lokale. I Dansk Møbelkunsts imponerende showroom på Østerbro er der god plads til at vise det bedste og mest unikke indenfor dansk og skandinavisk møbelkunst. Dansk Møbelkunst, som blev grundlagt i 1992 af Ole Høstbo, har specialiseret sig indenfor handel med sjældne og originale arkitekttegnede snedkermøbler og unika fra perioden 1920-1970.

Udover showroomet i København har Dansk Møbelkunst også et showroom i Paris. Dansk Møbelkunst deltager på en række internationale messer. Én af disse messer er den førende messe TEFAF i Maastricht som finder sted fra d. 11.-20. marts 2016. I messens designsektion finder man Dansk Møbelkunsts stand. De er eneste danske deltager på årets messe.

TEFAF er delt op i ni sektioner; Antiques, Classical Antiquities, Design, Haute Joaillerie (smykkekunst), Modern, Paintings, Paper og Showcase. Designsektionen, som er dedikeret til design fra det 20. århundrede, er et af de mindre områder på messen - antikvitetssektionen er det største. Hos Dansk Møbelkunst forbereder man nøje hvilke møbler, lamper og objekter der skal med på messen.

Til spørgsmålet om hvordan de udvælger, hvad der skal med på messen forklarer Dorte Værnø fra Dansk Møbelkunst, at de til messestanden, som er omkring 45 m2 , udvælger unika eller sjældne eksemplarer som ikke er vist på messer før, eller som sjældent bliver set til salg. Der udvælges også efter et tema, som i år er møbler fra omkring 1950’erne. Derudover sammensættes udstillingen efter hvad der præsenterer sig godt sammen og tilsammen skaber en helhed på standen.

Blandt de udvalgte møbler som Dansk Møbelkunst har med på messen i år, er en lænestol fra 1953 designet af Hans J. Wegner og fremstillet af snedkermester Johannes Hansen. Med originalt gult betræk og sort læder, stadig i god stand, er den gule stol meget sjælden, da den kun blev lavet i omkring ti eksemplarer.

Easy Chair, Hans J. Wegner, 1953. Foto venligst udlånt af Dansk Møbelkunst.

Med på messen er også originale skuffemoduler specialdesignet af Arne Jacobsen i 1958 til SAS Royal Hotel. Arne Jacobsen tegnede hotellet og alt inventar og tilbehør, ned til mindste detalje, og er Arne Jacobsens hovedværk. Efter en renovering, hvor man udskiftede inventaret samt Arne Jacobsens møbler, genåbnede hotellet i 2001.

Et af værelserne, rum 606, er bevaret med Arne Jacobsens møbler og interiør. De vægmonterede skuffemoduler fungerede som natborde, og monteret ved siden af hinanden kunne de fungere som skrivebord. De er lavet i materialerne ahorn og lyseblå formica, som er en slags laminatmateriale.

Skuffemoduler, Arne Jacobsen til SAS Royal Hotel, 1958. Foto venligst udlånt af Dansk Møbelkunst.

Udover møbler har Dansk Møbelkunst også lamper, tæpper og unika kunsthåndværk med på messen. Blandt andet vil to sjældne væglamper i messing fra omkring 1940’erne oplyse standen. Lamperne blev designet af Palle Suenson, en af Danmarks bedste modernistiske arkitekter i det 20. århundrede. I 1938 blev Palle Suenson hyret til at tegne en ny administrationsbygning for Aarhus Olie Fabrik, hvilket også omfattede design af interiør, lamper og møbler. Væglamperne som blev designet til kantinen, viser tydeligt Suensons modernistiske formsprog. Lamperne er fremstillet i messing, lakeret grøn messing og opal glas og blev kun lavet i 28 eksemplarer.

To væglamper i messing, Palle Suenson til Aarhus Oliefabriks kantine, 1940'erne. Foto venligst udlånt af Dansk Møbelkunst.

Dansk skulptur er også repræsenteret på Dansk Møbelkunsts stand, med skulptør Erik Thommesens egetræsskulptur, Mor og barn, fra 1949. Erik Thommesen var en af de vigtigste danske skulptører i det 20. århundrede. Den berømte danske arkitekt Finn Juhl beundrede Thommesens arbejde, og havde en samling af Thommesens skulpturer i sit private hjem, hvorfra den 54,5 cm høje skulptur, Mor og barn, stammer.

Skulptur i egetræ, Mor og Barn, Erik Thommesen, 1949. Foto venligst udlånt af Dansk Møbelkunst.

Dansk Møbelkunst forhandler udover danske værker, også værker fra andre skandinaviske lande, og med til standen på TEFAF, har de f.eks. fra Sverige et tæppe designet af Märta Måås-Fjetterström. Märta Måås-Fjetterström åbnede sit væveværksted i 1919 i Båstad, i Sydvestsverige, og designede gulvtæpper og møbelstoffer, som derefter blev vævet af de lokale kvinder. Hendes designs er en kombination af inspiration fra den traditionelle svenske landstil, art nouveau, og orientalske tæpper. Hun udstillede i Stockholm, på British Museum i London og i New York. Gulvtæppet, hvis design/tegning er fra 1932, er ét af de tæpper som blev fremstillet lige efter hendes død i 1941, efter ét af de over 700 designs med detaljerede instruktioner til fremstillingen, som hun efterlod.

Vævet uldtæppe, Porslinsmattan, Märta Måås-Fjetterström, designet/tegnet 1932 - fremstillet 1941. 

Dette var et udvalg af de sjældne og eksklusive møbelværker, lamper med mere man vil kunne se på Dansk Møbelkunsts stand på TEFAF fra 11-20. marts 2016.

Dansk Møbeldesigns messestand på TEFAF Maastricht 2015.

Mere information om Dansk Møbelkunst kan findes på deres hjemmeside: http://www.dmk.dk

Mere information om TEFAF kan findes på deres hjemmeside: http://www.tefaf.com

 

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer