Indkøbskurven er tom.
On The Road - af Helene Olesen
On The Road - af Helene Olesen

OMTALE:

On The Road

For anden gang præsenterer Charlotte Fogh, galleriet i Mejlgade i Århus, den danske kunster Rose Eken, der med sit farverige og rockede univers skaber liv i galleriets hvide rum.

Udstillingen tager, ligesom det var tilfældet sidste gang, udgangspunkt i Rose Ekens rockkede univers, men denne gang med tour og rejse som tema. Titlen på udstillingen ”On The Road” refererer til rockmusikkens evige rejse på landevejen på vej mod næste spillested. Samtidig er det også rejsen for den excentriske fan på jagt efter endnu en koncert med sit idol. Værkerne zoomer ind på genstande og steder man møder på sin vej. Genstande og steder som på forunderlig vis stiller skarp på de oplevelser og følelser, der opstår mens man rejser. Samtidig er der en stærk reference til rockens ophavsland, USA, hvor turen gerne går på tværs af stater og øde ørkner. Det kommer blandt andet til udtryk gennem stars and stripes farverne, som går igen i flere af værkerne. Danmark er dog også stærkt repræsenteret med for eksempel en Cocio og en dåseøl fra Royal i keramik, hvilket gør, at beskueren kan identificere sig med værkerne.


Rose Eken - Cans (Squashed), 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

 


Rose Eken - Two roasted sausages with bred and a Cocio, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery

Rockmusik og keramik

Rose Eken arbejder med mange forskellige materialer såsom keramik, tegninger, pap, broderi og tinsel painting. De mange medier, som er repræsenteret på Charlotte Foghs galleri, giver en fornemmelse af Ekens store spændvidde.

Hun er fascineret af rockkulturen og den atmosfære, der omgiver den. Rockkulturen visualiserer hun gennem forskellige genstande, hun forbinder med rockmusik. Det er blandt andet sprutflasker, øldåser, cigaretter og cowboyveste. Inspirationen finder hun blandt andet i sit tidligere hverv som lydtekniker, hvor hun har set og oplevet rockkulturen helt tæt på. Tiden som lydtekniker har budt på et hav af ledninger og guitarpedaler, som i dag er kilde til mange af hendes værker.


Rose Eken - Pedalboard, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

På udstillingen fornemmer man en stor kærlighed til håndværket, en kærlighed der også er grunden til, at Rose Eken eksperimenterer med de mange forskellige kunstarter og materialer. Hun har blandt andet broderet en vinylplade af ægte guldtråd. Det kræver en helt særlig broderingsteknik, som hun har studeret for at kunne realisere ideen til værket. Hun arbejder også med en anden karakteristisk teknik, der kaldes for tinsel painting. Teknikken karakteriseres ved, at man starter med værkets negative form. Det vil sige, at Rose Eken starter med at tegne med sort tusch på en glasplade, hvorefter hun udfylder den positive form med de farver og materialer, der skal danne selve billedet. Værket nedenfor er et eksempel på hvordan Rose Eken arbejder med tinsel painting.


Rose Eken - Rocky Mountain, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

 


Rose Eken - Catch a falling star, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

Easy Rider og Bruce Springsteen

Udstillingens mest iøjefaldende værk er en 1:1 motorcykel centralt placeret i det ene rum. Motorcyklen er lavet ud af pap og akryl i tro kopi af Henry Fondas ikoniske Captain America motorcykel fra filmen Easy Rider.


Rose Eken - Captain America, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

Rockmusikkens nerve kommer også til udtryk i et broderet værk, hvor setlisten fra Bruce Springsteens besøg i Stockholm sidste år er blevet foreviget med nål og tråd. Her har Rose Eken broderet setlisten med de ændringer, der blevet foretaget undervejs, med Bruce Springsteens personlige håndskrift. Med listen bliver beskueren inviteret helt op på scenen og det skaber både nærvær og autenticitet.


Rose Eken - Bruce Springsteen (Stockholm 5/11-2013) Håndbroderet Setliste, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

Køb en miniature guitar

Rundt om i udstillingen er der små kasser på væggene, som man kan kigge ind i. Inde i kasserne har Rose Eken udarbejdet miniature kulisser i pap både af et hotelværelse og et værtshus. Derudover har hun kreeret en miniature guitarshop, hvor man både kan finde modellerne Harmony Rocket III og Gibson Flying B. Guitarerne er udarbejdet i pap, akryl og ståltråd, og butikken fungerer som en rigtig guitarshop. Det er nemlig muligt at købe guitarerne i shoppen. Miniaturekulisserne fungerer som et humoristisk indslag i udstillingen, da rockkulturen præsenteres, som var det et dukkehus. Der er således rig mulighed for at gå på opdagelse i Rose Ekens rockede univers.


Rose Eken - The Bar, 2014 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 


Rose Eken - The Guitar Shop (31 guitarer plus 3 lapsteels), 2008 - Foto: Charlotte Fogh Gallery 

Fakta

Rose Eken er uddannet fra Edinburgh College of Art, hvorefter hun læste to år på Royal Collage of Art i London

Udstillingen kan opleves på Charlotte Foghs Galleri frem til 20. september

For mere information:

Charlotte Fogh Gallery - http://www.charlottefogh.dk/

Rose Eken - http://roseeken.dk/

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer