Indkøbskurven er tom.
FACE IT
FACE IT

OMTALE - Af Louise Jørgensen

23. september

En af de udstillinger mit øje gentagne gange søgte tilbage til på dette års Art Copenhagen, var norske Galleri Ramfjord og deres udstilling af Luis Bivar (1965 - ). Måske var det størrelsen på lærrederne, deres placering, antallet af portrætter eller også var det Luis Bivars finurlige kombination af sort-hvide portrætter, graffiti og tegneseriekollager. Ét er sikkert – jeg var forbi flere gange.

Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Ansigtet

Den portugisiske mixed-media kunstners billedserie «face it» er store sort-hvide portrætmalerier af smukke kvinder. Dette er der egentlig ikke noget banebrydende i, men der var alligevel noget særligt Luis Bivars æstetik og teknik. 


Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Ansigtet har altid været et yndet motiv, og særligt ansigtets evne til at udtrykke følelser har været fokus for megen opmærksomhed gennem historien.

Som Galleri Ramfjord selv formulerer det, er nogle af de mest ikoniske billeder i historien billeder af det udtryksfulde ansigt. Her tænkes der særligt på Johannes Vermeers ”The Girl with a Pearl Earring”, Leonardo da Vincis ”Mona Lisa” og Manet’s ”Olympia”.

Detaljefoto. Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Historiske kvinder der kigger ud på os gennem lærredets overflade. Deres ansigter fortæller historier, der er langt dybere end formatet egentlig tillader det. Sorg, smerte, længselsfuldhed og glæde. Det er ikke bare smukke ansigter, men en genkendelse af en følelse. Det er netop ansigtet og dets mange facetterede  emotion, der er fokus i Luis Bivar billedserie «Face it».

Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Tegneseriekollager i øjnene

Lig inspirationskilden Roy Lichtenstein (1923-1997), og andre pop-kunstnere, inkorporerer Luis Bivar tegneseriemotiver i sine værker.

På afstand er det ikke åbenlyst, at det er tegneserier der udgør de farverige kollager på Luis Bivars billeder. Men i det øjeblik man træder et par skridt nærmere, kan man pludselig se de små farvestrålende figurer, der som små fragmenter skaber liv i den afbildedes øjne.

Detaljefoto. Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Som Galleri Ramfjord formulerer det:

”In his portraiture, the human face is characterized by two colors, and BD detail, to the extend that an eye can become a universe containing thousands of other images.”

«Face it» er en billedserie, der har til formål at skildre og afspejle personlighed, og dette med et særligt afsæt i den mystiske femininitet der tiltaler Luis Bivar.

Detaljefoto. Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Som Luis Bivar selv formulerer det:

"Emotions are rare these days in the cold grey era we are living and this collection is a call to face your emotions now. I picked large and medium formats where one can feel free to create powerful contrast combining graffiti, collage and black and white to enhance the colored expressions. In these series, I only used comic strips on the eyes and mouth; two important elements that define the human expression."

Detaljefoto. Luis Bivar, Galleri Ramfjord. Foto: Louise Jørgensen.

Hvis du er til graffitikunst og pop-art er Luis Bivar et ekstra kig værd.

Få mere information om Luis Bivars virke på hans hjemmeside og om Galleri Ramfjords kommende udstillinger her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer