Indkøbskurven er tom.
Planteplaneter
Interview & Portræt

Interview med Kaja Skytte på Statens Værksteder for Kunst.

INTERVIEW: Af Josephine Ehlers, 23. maj 2016.

Du kender dem måske allerede? Måske har du set dem, måske har du én hængende derhjemme? De fine og poetiske ’Planteplaneter’ er fritsvævende sukkulent-planter der gror fra en klode af jord. Magasinet Kunst har besøgt arkitekt Kaja Skytte som står bag ’Planteplaneterne’, for at høre mere om idéen og historien bag det anderledes og nytænkende plantekoncept.

Der er store grønne planter i det hjørne af værkstedet hvor Kaja holder til. Hun er i gang med at kreere planteplaneter i ekstra store størrelser, da jeg besøger hende på metalværkstedet på Statens Værksteder for Kunst, hvor hun har værkstedsophold. Her arbejder hun på et projekt som handler om grundformer i arkitekturen, i samarbejde med arkitekt Gunhild Romme. Derudover er hun i dag i gang med at kreere disse store størrelser af planteplaneter, som skal være klar til et marked i weekenden. 

Kaja Skytte og gigantiske Planteplaneter i Statens Værksteder for Kunst. Foto: Josephine Ehlers.

Gigantiske Planteplaneter i værkstedet. Foto: Josephine Ehlers.

 

Planteplaneterne er som standard på størrelse med en tennisbold, men Kaja arbejder for tiden også med gigant versioner. Tanken er at de for eksempel kan bruges som show-pieces i forretninger, butiksvinduer, til events med videre.

 

Et arkitektonisk park projekt

Til spørgsmålet hvordan hun fik idéen til Planteplaneterne fortæller Kaja, at Planteplaneterne oprindeligt stammer fra et projekt hun lavede da hun gik på arkitektskolen. På det tidspunkt var Planteplaneterne et element i et konceptuelt rumligt projekt, med rumlige arkitektoniske montager/ modeller over forskellige europæiske parker.

Efter sin afgang fra arkitektskolen i Århus fandt Kaja projektet frem igen for at videreudvikle det.

Det blev til projektet ’Garden Montage’ som var en fortolkning og sammenkobling af Københavns grønne områder, og hvor Planteplaneterne var integreret, og blev udstillet i butiksvinduet i butikken ’Black’ ved Anne Black på Gammel Kongevej. 

Installationen 'Garden Montage' af Kaja Skytte i vinduet hos butikken Black. Foto: Venligst udlånt af Planteplaneter/Kaja Skytte.

 

Oprindeligt var Planteplaneterne ikke tænkt som et produkt, men da der efterhånden kom flere og flere henvendelser, startede Kaja firma og produktion af Planteplaneter som produkt. Planteplaneter sælges nu i mange forskellige butikker i Danmark og udlandet, samt fra webshop.

Da jeg spørger, om planter og natur er noget der går igen i hendes projekter, fortæller Kaja, at hun ikke tidligere har arbejdet med projekter med planter alene, men at hun altid har haft stor interesse for japansk arkitektur, hvor et vigtigt element er naturen og overgangen mellem indendørs og udendørs. Konceptet bag Planteplaneterne er også inspireret af et gammelt japansk planteophængningssystem. Planteplaneterne er en moderne og nyfortolket version. Hvor jordkuglerne i det japanske koncept bliver holdt sammen af et lag af mos, er det kokosfibre der holder sammen på jorden i Planteplaneterne. Hun forklarer, at hun valgte kokosfibre på grund af farven og strukturen. Planteplaneterne har på denne måde et mere enkelt, og elegant udtrykket som de hænger der i deres flotte messingkroge.

Planteplaneter. Foto: Venligst udlånt af Planteplaneter/Kaja Skytte.

 

Trendy planter

En af tidens store boligtrends er grønne planter. Planter som sukkulenter, palmer og kaktus har taget over i forhold til den traditionelle blomstrede potteplante og her passer Planteplaneterne godt ind.

Planteplaneternes enkle og lette udtryk passer til den skandinaviske boligstil, mener Kaja. Derudover udnytter netop de hængene planeter de uudnyttede rum i boligen. På den måde ser man planten på en ny måde, fra en ny vinkel.

Planteplanet i vinduet hos Statens Værksteder for Kunst. Foto: Josephine Ehlers.

 

Der bruges sukkulenter til planeterne, da de holder på vandet, men den driftige ophavskvinde afprøver løbende nye planter, ligesom med de gigantiske Planteplaneter hun er ved at lave i dag, hvor den ene for eksempel er en slags palme.

 

Planten som designobjekt

Hvis Planteplaneterne skulle placeres i en kategori, skulle det så være kunsthåndværk, design eller kunst?

De er en kombination af kunsthåndværk og design, hvor planten bliver brugt som et materiale, forklarer Kaja.

Produktionen af planteplaneterne foregår i Danmark i et drivhus på et sukkulentgartneri som hun har et samarbejde med. Her håndlaves hver Planteplanet. 

Kaja Skytte og gigantiske Planteplaneter. Foto: Josephine Ehlers.

 

Arkitektur og planteplaneter

Planteplaneterne kan bruges i mange forskellige sammenhænge og Kaja kan se mange muligheder. Til Henning Larsen Arkitekter har hun lavet særudgaver af Planteplaneter, miniplanteplaneter som er en del af en arkitekturmodel af det nye Herlev Hospital som de har med på årets Arkitektur Biennale i Venedig. I denne sammenhæng er Planteplaneterne, som startede som del af et arkitekturprojekt, kommet tilbage til arkitekturen.

 

Mere information om Planteplaneter, Kaja Skytte og hendes andre projekter via følgende links:

http://www.kajaskytte.dk
http://planteplaneter.dk

Planteplaneterne er med på Northmodern i Bella Center Copenhagen d. 18. - 20 august.
www.northmodern.com

De kan også ses på Formex i Stockholm d. 24.- 27. august.
www.formex.se


 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig