Indkøbskurven er tom.
Hæderspris uddelt på Den Frie
Scene, Film & Bøger

To kunstnere og en kunstnerduo modtog fredag d. 9. september Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderspris; Margrethe Sørensen, Jørgen Carlo Larsen og Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

HÆDERSPRIS UDDELT PÅ DEN FRIE

Af: Annika Skaarup Larsen

To kunstnere og en kunstnerduo modtog fredag d. 10. september Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderspris; Margrethe Sørensen, Jørgen Carlo Larsen og Hanne Nielsen & Birgit Johnsen. Priserne uddeles hvert andet år til tre billedhuggere og var i år på hele 750.000 kr. til hver modtager. Overrækkelsen markerede desuden åbningen af en udstilling med de tre kunstnere på Den Frie, som løber frem til 30. oktober. Magasinet Kunst var med, da de glade kunstnere fik overrakt priserne foran de mange mennesker, som var mødt op på Den Frie fredag eftermiddag.

 

De fleste kender komponisten Carl Nielsen (1865-1931) - særligt for sange som “Solen er så rød mor” og “Jens Vejmand” - men hans kone Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var ligeledes en betydningsfuld og anerkendt billedhugger. Jeg har ladet mig fortælle, at hun var den første kvindelige billedhugger i Europa, som fik til opgave at udføre en rytterstatue. Det er den af Christian IX, som står på Ridebanen ved Christiansborg. Kunstnerægteparrets to døtre stiftede i 1957 legatet til minde om deres forældre, og det er siden blevet til Danmarks største hæderspris til danske kunstnere, som hvert andet år gives til tre danske komponister og hvert andet år gives til tre billedhuggere.

 

Prisen skulle i år overrækkes til tre billedhuggere - forstået i ordets bredeste betydning, som kunstnere, der arbejder med rum og rumlighed i deres værker. Det blev de fredag d. 10 september på Den Frie, til skulptør Margrethe Sørensen, skulptør og installationskunstner Jørgen Carlo Larsen, og videokunstnerne Hanne Nielsen & Birgit Johnsen. De modtager hver 750.000 kr. som støtte til fremtidigt arbejde, mens et udvalg af deres værker vil være udstillet på Den Frie frem til 30. oktober.

 

 

Prisoverrækkelsen som fandt sted fredag eftermiddag, markerede ligeledes åbningen af en udstilling med værker af de tre vindere. Man var således godt informeret inden fondens bestyrelsesmedlem Elizabeth Toubro overrakte de tre priser. Toubro og Kit Kjærbye, ligeledes medlem af fondens bestyrelse, havde udvalgt de tre prismodtagere. Priserne tildeles som en særlig anerkendelse af det allerede udviste talent og som en opmuntring og hjælp til den enkelte kunstners fremtidige arbejde. I sine taler til de enkelte kunstnere begrundede Toubro desuden valgene mere uddybende.

 

 

 

 

Kunstnerne

Hanne Nielsen (f. 1959) & Birgit Johnsen (f. 1958) er uddannet fra det Jyske Kunstakademi i 1990 og 1991, og har siden 1993 arbejdet sammen om video, dokumentarfilm og installationer. Her undersøger de vores adfærdsmønstre og vores relationer i større og mindre skala; til hinanden og til en større historisk virkelighed. På Den Frie udstilles blandt andet værket Camp Kitchen (2014), hvor de to kunstnere bevæger sig rundt i køkkenet som to husmødre fra 1950’erne, mens krigen sniger sig ind gennem sprækkerne og ødelægger den hjemlige orden. Kunstnerduoen modtog prisen “for deres fremragende, dybt originale og humoristiske værkproduktion.”

 

 

 

Jørgen Carlo Larsen (f. 1954) er uddannet på Glyptoteket ved Egon Bjerg Nielsen og på Kunstakademiet i København hos bl.a. Richard Winther og Bjørn Nørgaard. Han var i 1971 medstifter af det nomadiske udstillingskoncept TAPKO, og i 2012 af Skulpturi.dk. Toubro motiverede blandt andet tildelingen med ordene: “Det enkle, hverdagsagtige, uprætentiøse gør kunst til liv, og liv til kunst.” Carlo Larsens område er hverdagstingene, som han finder, indsamler, dekonstruerer, genanvender og iscenesætter på ny. Han er optaget af den måde, hvorpå vi organiserer og indretter os med verden og dens materialitet, hvor tingene også kan være en spejling af mentale tilstande.

 

 

 

Margrethe Sørensen (f. 1949) arbejder med rum, tid og bevægelse i sine skulpturer. Som medlem af gruppen Ny Abstraktion fra 1971-84 var hun med til at videreudvikle konstruktivismen. Hendes skulpturer demonstrerer kunstnerens interesse for materiale og konstruktion, mens de med deres fundering i månekalendere, tidsmålinger og alfabeter samtidig forholder sig til menneskelige systemer. I værket Passage fra 2009, som udstilles på Den Frie, er det eksempelvis kunstnerens egen tid, der tælles. Margrethe Sørensen fik hædersprisen for sin store indsats for dansk kunst gennem de sidste fyrre år.

 

 

http://denfrie.dk/portfolio/aktuel/

http://www.nielsen-legat.dk/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig