Indkøbskurven er tom.
Stanley Kubrick på GL Strand
Udstillinger & Omtaler

Den enestående filmskaber på GL Strand

Stanley Kubrick – The Exhibition

22.09.2017
Af: Natascha Degnova


Stanley Kubrick, A Clockwork Orange, 1971. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc. 

Måske du har ikke har bemærket det, men rundt omkring i landet har der i løbet af året været diverse arrangementer i form af filmvisninger, debatter og koncerter, alt sammen centeret om den enestående filmskaber Stanley Kubrick. Grunden til den store markering af Kubrick i år, skyldes at det endelig er lykkes at få den verdenstunerende udstilling om Kubrick og hans værker her til landet.  

GL STRAND har netop slået dørene op for en spektakulær udstilling, der ikke blot går i dybden med Kubricks værker, men også med manden selv. De giver indblik i hvorfor Kubricks værker kan ses som stor kunst, og han selv som værende en af de største kunstnere inden for sit felt.


Stanley Kubrick, 2001 - A Space Odyssey, 1968. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc. 

Filmauteur
De fleste har et forhold til Kubricks film, uanset om de er filmnørder eller ej. For Kubrick bredte sig vidt rent genremæssigt, uden nogensinde at blive klichefyldt. Nogen vil huske hvordan ”Rumrejsen år 2001” satte en helt ny standard for rum og sci-fi film eller hvordan Kubrick kommenterede på krig og de menneskelige skyggesider i film som ”Paths of Glory”, ”Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” og “Full Metal Jacket”.


Stanley Kubrick, The Shining, 1980. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.. 

Rædslen
Mange vil også kunne genkalde sig rædslen og de efterfølgende mareridt af at have set ”Ondskabens Hotel”. Kubrick havde ingen begrænsninger i de historier han ville fortælle, og var heller ikke bleg for at provokere. Han portrætterede de menneskelige sandheder og værdier, på godt og ondt. Det er dog ikke kun de historier han fortalte igennem sine film, der har gjort ham så ikonisk, det er i høj grad hans visuelle og sanselige udtryk, samt mystikken omkring hans egen person.

Bombarderet dit sanseorgan
Når man ser en Kubrick-film, bombarderes man med et kæmpe sanseorgie, der især giver sig til udtryk igennem det visuelle. Alle Kubricks film er smukke kunstværker og det ses både i hans tidlige film som ”Killers Kiss” eller ”The Killing” som i hans sidste film ”Eyes Wide Shut”. Hele sin karriere har Kubrick eksperimenteret med det visuelle udtryk, eksempelvis med psykedeliske farver eller scener kun belyst af stearinlys. Mange af de filmiske billeder er i perfekt symmetri, således at de fremstår som æstetiske kunstværker. Kubrick formåede til perfektion at skabe unikke universer og miljøer gennem hans sans for design og visualitet.   


Stanley Kubrick, The Shining, 1980. Foto: Warner Bros. Entertainment Inc. 

En gennemført udstillingen
På GL STRAND bliver alt dette synliggjort, eksempelvis med ikoniske rekvisitter fra nogle af de meste kendte af Kubricks film, blandt andet karpen fra ”Eyes Wide Shut” og tvillingernes kjoler fra ”Ondskabens Hotel”. Side om side med disse storslåede artefakter, byder udstillingen også på nogle af Kubricks helt private ting, der alle giver et indblik ind i en kompleks mand, der konstant stræbte efter det perfekte og næsten uopnåelige. For eksempel er det på udstillingen muligt at se hans arkivsystem af flere tusind noter, han lavede i forberedelse til filmen ”Napoleon”, der desværre aldrig blev en realitet.

En alsidig kunstner
Skitser, fotografier, designmodeller og manuskripter med hans skriblerier er også at finde på udstillingen. Der indbydes både til magi igennem synet af disse historiske genstande, samtidigt med at Kubricks indre udfoldes, således at manden og kunstner går i et. På den måde er det en stor udstilling, men med en intim tilgang. Dette er befriende, da Kubrick er meget mere end blot film stills og historiske anekdoter. Udtalelser fra andre filmskabere og branchekyndige bliver også formidlet på udstillingen, hvilket vidner om Kubricks betydning ikke blot for den enkelte filminstruktør, men for selve filmhistorien.


Stanley Kubrick, Lolita, 1962. Foto: Joe Pearce. 

Et kunstnerisk geni
Her er således tale om en udstillingen, der gennem sin opbygning af personlige klenodier og ikoniske filmgenstande med signifikante betydninger for filmhistorien, giver et helt unikt billede af en af de største visionære kunstnere nogensinde.  Det er med denne udstilling, at det bliver stadfæstet at Kubrick ikke blot var en filminstruktør, men et kunstnerisk geni.

 

Udstillingen vises frem til den 14. januar 2018

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig