Indkøbskurven er tom.
Ordkraft
Interview & Portræt

Festivalen Ordkraft d 5.-7. april i Aalborg.

Ordkraft 

Interview af Lærke Helene Askholm. 

6. april 2018.

Baggrunden for festivalen

Ideen til Ordkraft blev skabt i 2010 af komponist, forlægger og forfatter Evanthore Vestergaard, der ønskede et samlingspunkt, hvor alle sprogets kunstneriske udtryksformer kunne være omdrejningspunktet. Festivalen var en succes fra start, og Evanthore var selv projektleder de to første år inden han drog videre og grundlagde sin idé om kulturmødet på Mors. 

Jeg har talt med bibliotekar Ove Hesselbjerg Rasmussen, der har været projektleder for Ordkraft siden 2013, om kræfterne bag udformningen af festivalens program. 

”Vi bygger hvert år festivalen op omkring et overordnet tema, så vi derudfra kan strukturere cirka tre hovedretninger og så ud fra dem vælge, hvilke kunstnere vi skal invitere til at optræde. Forlagene accepterer, at vi selv bestemmer det hele. De vil gerne have forfattere med, hvilket vi er rigtig glade for, men de respekterer fuldt ud, at vi har et tematisk udgangspunkt”, fortæller Ove og uddyber, at planlægningen allerede starter i september, hvor redaktionen på 12 personer mødes omkring næste års tema, der næsten altid på forhånd er fastlagt. 

Han fortæller, at redaktionen både består af personer fra Aalborg Bibliotek, Nordiske Medier, Aalborg Universitet, Folkeoplysningsforbundet Fokus og græsrodsbevægelsen 9000 Ord og at denne redaktionelle sammensætning er for at sikre repræsentanter fra vidt forskellige dele af kulturlivet. 

”Samtidig med, at vi vægter højt at præsentere aktuelle forfattere, så forsøger vi hele tiden at gøre noget ekstra for at nå endnu længere ud i miljøerne i Aalborg. Det er rigtig vigtigt for os at have det smalle med også.”

Foto venligst udlånt af Ordkraft Festival.

Ordkraft i Nordkraft 
De fysiske rammer for festivalen er det kæmpestore kulturhus Nordkraft, der er skabt i det forhenværende kuldrevne kraftværk af samme navn. Huset blev købt af Aalborg kommune i 2004, og åbnede endeligt som kulturhus i 2009 efter en totalrenovering. Nordkraft huser til dagligt en bred vifte af små og store kulturelle og sportslige tilbud, der finder sted i alt fra mindre rum til helt store sale. Denne rummelighed gør det til et helt ideelt sted at afholde festivalen Ordkraft, der både ønsker at skabe oplevelser på scener, som lægger op til intimitet og nære møder samt scener, som kan bruges til helt store events

”Det er vigtigt for os at have fokus på alt lige fra smal provokerende lyrik til det brede populære. Vi har i mange år haft et samarbejde med Danmarks Radio omkring deres romanpris, hvor de nominerede til prisen bliver præsenteret på Ordkraft. Læsernes Bogpris er også med, og på lørdag vil nogle af de nominerede til den pris blive præsenteret.”, fortæller Ove og han løfter samtidigt også sløret for, at der i år også udkommer en bog under selve festivalen af den islandske forfatter Einar Mar Gudmundsson. Det er derved tydeligt, at Nordkraft som ramme matcher festivalens formål om et varieret sprogligt udtryk virkelig godt. De mange forskellige rum og sale giver lige præcis publikum muligheden for så at sige at shoppe rundt i ord og dermed få sig et hav af forskellige og sanselige oplevelser med sig. 

”Ordkraft søger som festival at kunne vise sprogets samspil med mange forskellige slags kunstformer. De mange muligheder, som Nordkrafts store platform giver til udfoldelse, udnytter vi til fulde. Vi forener og brugerhele huset.”

Ordets mange former
Programmet omfatter også husets biograf, og i år kan publikum blandt andet se ”Pelle Erobreren”, der introduceres af hovedrolleindehaveren selv, Pelle Hvenegaard. 

”Ordet kan tage mange former, og i år har vi også inviteret lokale Street Art-kunstnere til at komme og male ord-relaterede kunstværker live, som så efterfølgende vil være synligt under hele festivalen.

Eksperimentarikeren Morten Søndergaard er blandt andet på årets program i Kunsthal Nord med en digt-performance. Rapperen og ordkunstneren Kasper Spez er også blandt de optrædende i kunsthallen, og han vil sætte ord på samfundets utilpassede såkaldte ”freaks”, der er præget af følelser som angst og socialfobi. 

Foto venligst udlånt af Ordkraft Festival.

Stort fokus på ord for børn og unge 
Festivalen har et særligt fokus på børn og litteratur, og holdet bag søger for hvert år at skabe særlige arrangementer for børn og unge

”Vi gør rigtig meget ud af vores fokus på de helt unge læsere. I år har vi blandt andet et samarbejde med de nordjyske skoler, hvor fjerde og femteklasserne læser bøger af tre-fire forfattere op til festivalens start, og så er der sat møder i stand, så klasserne kan møde forfatterne. Der er nemlig ikke mange steder, hvor børneforfattere på den måde kan møde deres publikum.”, fortæller Ove og uddyber, at der ligeledes både er et arrangement for de allermindste børn samt en filmvisning for 700 gymnasieelever, der ser filmen ”Væbnet med vinger” og derefter har samtaler med filmens instruktør Torben Skjødt. Gymnasieeleverne får også mulighed for at møde og forfatteren Asger Schnack til snak om hele miljøet omkring Michael Strunge. Festivalen skaber derved også særlige forestillinger kun for gymnasielever og deres lærere. 

Foto venligst udlånt af Ordkraft Festival.

Pas på, der kommer ord!
Festivalens tema i år går under titlen ”Pas på, der kommer ord”, og Ove fortæller, at de har delt temaet ind i tre hovedretninger: Tabuer, Ytringsfrihed og Hvor blev ordet af. 

”Af tabuer sætter vi blandt andet fokus på døden og kroppen, og hvorfor de emner ofte kan være så svære at sætte nogle ord på. Vi vil også gerne have større fokus på udøvende kunstneres vilkår med hensyn til ordentlig betaling, da det jo er svært at leve af kunst. Derfor kommer Peter Adolphsen og laver et slags socialt eksperiment, hvor han prøver at sætte det faktum, at mange kunstnere ofte bliver spist af med en flaske vin, på spidsen. Det gør han med sin digtoplæsning Pay per Poem, hvor han står klar med mobilpay og kun fortsætter sin oplæsning, hvis der ryger penge ind fra publikum.”, fortæller Ove. 

”Vores særlige fokus på ytringsfrihed i år er delt op i to store primære arrangementer, som begge har deres fokus på, hvad det er, der faktisk sker, når du ytrer dig. Det ene arrangement, et debatarrangement kaldet ”Skal vi nu også til at passe på de andres ytringsfrihed”, står Nordiske Medier for, og det andet arrangement er med den prisvindende og modige forfatter Sara Omar, som jo betaler prisen for, at have taget bladet fra munden i form af den beskyttelse, som hendes ord har bragt med sig af sikkerhedsmæssige risici.”

Det tredje undertema er ”Hvor blev ordet af?” og det omhandler, hvad der sker, når ordet helt forsvinder. Festivalen har inviteret Thomas Bredsdorff, som vil fortælle om sin bog ”Tøsne og forsytia”, der handler om demensens indvirkning på hans kone Lene. Det samme emne uddyber Frederik Lindhardt, når han fortæller om sin bog ”Lidt af far”. 

Ordets publikum
Festivalen finder sted d. 5.-7. april og man forventer mellem 7000 og 8000 gæster. 

Hele programmet over litteraturen og dens samspil med andre kunstformer kan læses her: 

http://ord-kraft.dk/index.php/program

Til de interesserede, som ikke kan nå at besøge Ordkraft i år, så kan sløret løftes for, at næste års hovedtema er intet mindre end Kærlighed.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig