Indkøbskurven er tom.
Animationskunst i Viborg
Rejser, Kultur & Event

French Kiss og et tilbageblik på Viborg Animation Festival

FESTIVAL. 18.10.2018. Af Lærke Helene Askholm. 
VAF, Viborg Animation Festival, finder sted hvert år i uge 39, og har fokus på animationskunsten i dens mange former, og der er sammensat et yderst varieret program for alle aldre. Viborgs sprudlende og enestående animationsmiljø kommer under festivalen på verdenskortet og besøgsantallet nåede i år op på cirka 22.000 gæster.

Udover et bredt udvalgt af animationsfilm for enhver smag byder festivalen på mange andre nytænkende og spændende arrangementer på tværs af kunstarter – alt sammen bundet sammen af kærligheden til animationskunsten. VAF har også som formål at styrke vækst i Danmark indenfor alt, hvad der har med skabelse af animation at gøre.


Himlen over Viborg, Viborg Animation Festival 2018. Foto: Greg McQueen

Expanded animation
Der var i årets program lagt stor vægt på spændende møder, der bestod af forskellige arrangementer med fokus på networking og talentudvikling. Der var paneldebatter og masser af foredrag, hvor nye og etablerede kunstnere kunne udveksle erfaringer og idéer.

Temaet Expanded Animation bød på tre underområder: The Lab, The Symbiosium og The Stage. The Lab blev selve udstillingsrummet undersøgt og udfordret. Her kunne man stifte bekendtskab med animationskunstnere fra ind- og udland og høre dem fortælle om og vise deres aktuelle arbejde frem. Hovedkunstneren i The Lab var Trine Boesen, som er billedkunstner og har en soloudstilling på Viborg Kunsthal dette vinterhalvår.

The Symbiosium var en samling af allerede etablerede kunstnere og kreative meningsdannere, som via debatter satte fokus på de nye teknologier og de mange muligheder de åbner op for, når det kommer til at udvide animationskunsten.

The Stage var en visuel helt vild oplevelse, hvor Simon Rouby havde præmiere på værket Pangea, der er en kunstinstallation af bjerglandskaber, der bevæger sig og udligner sig tilbage en jævn og sammenhængende enhed. Det var muligt så at sige at gå helt ind i værket og sidde blødt på puder og læne sig tilbage mens man oplevede de store skærme omkring sig og nærmest lod sig opsluge af jordpladernes bevægelser.


Simon Rouby, Pangea, Viborg Animation Festival 2018. Foto: Greg McQueen

Sleeping Giants
Som et supplement til sidste års Himlen over Viborg, der også blev genvist i år, blev værket Sovende Kæmper af multikunstneren Simon Rouby også vist på Viborg Domkirke. Værket var en samling videooptagelser af 10 sovende personer, alle lokale naboer til kirken, som lyste op på domkirken, der blev til en stor oplyst seng. Simon Rouby udtaler, at tankerne bag værket er at fange vores drømme, og meget rammende og rørende var lydbilledet til videoerne de selvsamme naboer, som hver fortalte en drøm, de havde haft.


Sovende KAæmper, Viborg Animation Festival 2018. Foto: Greg McQueen.

Animok
ANIMOK skolefilmfestival starter allerede sidst på sommeren, hvor de tilmeldte skoleklasser, som er fra hele Danmark, har fri fantasi til at lave en spændende historie ud fra et givent tema. Eleverne laver derefter små animationsfilm, som sendes til Animok, og under festivalen er der på Animok-dagen visninger af alle filmene samt prisoverrækkelser vurderet af en professionel jury.


Animok skolefilmfestival. Foto: Greg McQueen.

Jeg talte med Ditte Lundsgaard Nielsen, som er animationspædagog, uddannet på Peter Sabroe Seminariet, da det stadig eksisterede. Der havde hun mulighed for at forme en kreativ pædagogisk vej med fokus på børns møde med kunst.

”Jeg synes, at det visuelle sprog burde være på højde med skriftsproget og godkendes som et sprog, da det ligesom skriftsproget også har sin egen grammatik. Men det bliver ikke taget alvorligt nok. Det med at tegne og være visuelt kreativ er ofte noget der ses på som værende en slags lille pause eller hyggestund,” fortæller Ditte om sine tanker om det visuelle sprog og uddyber: ”Jeg håber, at vi med Animok kan være med til at sætte det visuelle sprog op på højde med det musiske sprog, som har en hel anden anerkendelse som udtryk. Jeg håber også, at vi med vores workshops for lærerne kan give de redskaber, som kan være en start til, at skolebørn også kan blive mødt og anerkendt, når de udtrykker sig visuelt – at det er nogle evner som vi voksne vil bakke op om og være med stil at styrke.”

French Kiss
French Kiss er en udstilling opsat over hele tre etager i Viborg Museum, hvor nytænkende og uafhængige instruktører, animatorer og visuelle udviklere fra Frankrig er repræsenteret i en smuk og yderst varieret sammensætning.


French Kiss 2018, Viborhg Museum. Foto: Lærke Helene Askholm.

De er alle utrolig visionære, og de udfordrer og udvider grænserne for animationskunst og hvordan den kan tage sig ud – både i dens rene tegnede form, men også som en blanding med en række andre kunstarter.


French Kiss, Viborg Museum. Foto: Lærke Helene Askholm.

Udstillingen er istandsat og støttet af The Animation Workshop, Viborg Kommune, Statens Kunstfond samt l´Institut Francais, og den kan opleves indtil d. 20. oktober – så det kan stadig lige nås!

Profilbillede: Magasinets udsendte ser Back to the Moon af Fx Goby, French Kiss. Foto: Søren Fleng.

Fakta: Næste år er det Korea, der bidrager som gæsteland til Viborg Animationsfestival, igen i uge 39.

Links:
http://animationsfestival.dk/ 
https://www.via.dk/  (via university college)
http://animok.dk/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig