Indkøbskurven er tom.
Installation og performance
Udstillinger & Omtaler

Art Copenhagen i Forum d. 19.-21. september 2014

INSTALLATION OG PERFORMANCE PÅ ART COPENHAGEN


17. september 2014
Kunstguide af Anna Sofie Hillersborg

 
I weekenden d. 19.-21. september 2014 omdannes Forum til Skandinaviens største kunstmesse, Art Copenhagen.  Ud over at de mange gallerier fra både ind- og udland kan præsentere spændende værker af både nye som etablerede kunstnere, er der også mulighed for at opleve interessante kunstinstallationer og performances.

Her kan du få en introduktion til messens sceneprogram og installatoriske værker og  få overblik over, hvad du ikke skal gå glip af.

 

Sisters searching – Sisters Hope

Sisters Hope er et projekt, som forener performancekunst, forskning, aktivisme og pædagogik – og i weekenden kan de opleves i Forum.

De to performere Gry Worre Hallberg og Anna Lawaetz bruger kunsten som en alternativ undervisningsmetode, hvor de især arbejder med indføre en højere grad af sanselighed i uddannelsessystemet.

 


The Sisters, Sisters Hope, 2014, foto: Diana Lindhardt

 

De arbejder for tiden med projektet Sisters Academy, hvor nye lærings- og erkendelsesformer undersøges.

I Sisters Academy optræder Gry Worre Hallberg og Anna Lawaetz som tvillingesøstrene Coco og Coca Pebber, som er forstanderinder på skolen Sisters Hope.

I elevernes ellers velkendte rammer, fungerer Sisters Academy som et fiktivt parallelunivers befolket af fiktive karakterer, hvor søstrene skaber en helt ny måde at gå i skole på. Gennem stemningsmættede tableauer af scenografisk lyssætning, soundscapes og rekvisitter i klasselokalerne, bliver den sanselige erfaring sat på skoleskemaet.  

På den måde bruger Sisters Hope kunsten som et greb til at skabe forandringer og flytte vores vanetænkning.

I performancen ”Sisters searching” på Art Copenhagen, får publikum mulighed for at få indblik i søstrenes poetiske univers og engagere sig i denne.

Sisters Hope vil på Art Copenhagen befinde sig i det særskilte rum, Sisters office, hvor performanceinstallationen "Sisters searching" opstår som et én-til-én møde mellem publikum og performer.

Derudover vil der på Art Copenhagens scene, være artist talk med Sisters Hope.

 


The Cleansing, Sisters Hope, 2014, foto: Julie Johansen
 

Gry Worre Hallberg og Anna Lawaetz som har arbejdet sammen siden 2007.

Hallberg er udover at være performancekunstner også kurator på Dome of Visions og Roskilde Festival samt ekstern lektor ved Performance design på Roskilde Universitet. Hun er yderligere medstifter af Fiction Pimps, Club de la Faye og House of Futures. Lawaetz er PhD-studerende ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet.

 

Performanceinstallationen "Sisters searching" på Art Copenhagen er åben:

Fredag d. 19. september: 16.00 - 18.00

Lørdag d. 20. september: 15.00 - 17.00

Søndag d. 21. september: 15.00 - 17.00

 

Artist talk med Sisters Hope på Art Copenhagens scene:

Fredag d. 19. september kl. 17.30

Lørdag d. 20. september kl. 16.00

Søndag d. 21. September kl. 15.30

 

 

Hamskifti - Kjartan Hansen

Den færøske performancekunstner, Kjartan Hansen, foretager i sin performance ”Hamskifti”  en undersøgelse af identitetens væsen og konstante forandring. Svøbt i ler fra top til tå, transformeres den performende kroppen i takt med, at leret også antager nye former. Kroppen og ansigtet forvandler sig således hele tiden i nye udtryk, som en levende metamorfose.

  


Hamskifti, Kjartan Hansen, 2014, Foto: EMR

 

Inspirationen til ”Hamskifti” har Kjartan Hansen blandt andet hentet fra den færøske kulturhistorie, med udgangspunkt i en gammel færøsk rite om ”Grylen”, som var en person, der udførte renselsesritualer for indbyggerne i en lille bygd. Men også William Heinesens tekster samt maleren og skulptøren Oliver de Sagazans gruvækkende billedunivers er inspirationskilder til denne performance.

Lydsiden er udarbejdet af lyddesigneren Jens L. Thomsen, som også er en del af det færøske band ORKA.

Kjartan Hansen (f. 1982) er uddannet skuespiller i Sverige, hvor han ligeledes startede sin karriere. Siden har han arbejdet som skuespiller på Færøerne og i København på Mammutteateret. Han er desuden medstifter af scenekunst-kompagniet ”Det Ferösche Compagnie”. 

 

”Hamskifti” kan opleves på Art Copenhagens scene:

Fredag d.19. september kl. 18.00

Lørdag d. 20. september kl. 15.00

Søndag d. 21. september kl. 13.30

 

Drømmenes hus – Pontus Kjerrman

Midt i kunstmessens mylder af stande og mennesker, vil man møde Pontus Kjerrmans monumentale installation ”Drømmenes hus”. Installationen tager sig ud som et husskelet bygget af træbrædder.  

Inde i installationen finder man et udvalg af Kjerrmans værker fra 1980 og frem til i dag, som viser en række nedslag i kunstnerens oeuvre. 

 


Drømmenes hus, Pontus Kjerrman, 2014

 

Pontus Kjerrman (f. 1954) er svensk-dansk billedhugger, maler og grafiker. Han er uddannet i Göteborg 1977-79, ved Kunstakademiet i København 1979-84 og som stukkatør 1981-84. Han har siden1985 været lektor ved Kunstakademiet.

Kjerrman har udført skulpturer til det offentlige rum, blandt andet til stationspladsen og gågaden i Køge fra 1993 samt ”Midsgårdsbrønden” i Vejle fra 2001.

 

Man kan på Art Copenhagen høre Pontus Kjerrmann fortælle om ”Drømmenes hus”:

Fredag d. 19. september kl. 18.30

Lørdag d. 20. september kl. 12.30

Søndag d. 21. september kl. 12.30

 

Eternal Storm – Lars Lundehave Hansen

I en snor fra loftet roterer et sort, stormombrust drivhusskelet ganske langsomt rundt om sin egen akse. Der er her tale om Lars Lundehave Hansens minimalistiske installation, ”Eternal Storm”, som med sine sorte, svævende konturlinjer er både rumlige og grafisk.

 


Eternal Storm, Lars Lundehave Hansen, 2014


I kontrast til skulpturens langsommelige rotation, står installationens susende, brummende og skramlende lydside, der er en optagelse af vindens lyd. 

Lars Lundehave Hansen (f. 1978) er uddannet på Det Jyske Kunstakademi i 2006.

 

Man kan på Art Copenhagen høre Lars Lundehave Hansen fortælle om ”Eternal Storm”:

Lørdag d. 20. September kl. 17.00

Søndag d. 21. September kl. 14.30

 

Meine schiffe sollen brennen - Peter Riek

Herudover finder man også en installation af den tyske kunstner Peter Riek, der er basseret på et digt af Yves Bonnefoy. Skibene, der indgår i installationen, har tegninger på sejlene, der associerer til menneskekroppen med deres organiske former.

Peter Riek er uddannet fra Staatl. Akademie der Bildenden Künste Stuttgart

 

Det bliver interessant at se, hvad den lidt luftige beskrivelse på websiden af Rieks installation egentlig dækker over og se performerne indtage scenen. I det hele taget er installationskunst og performance noget, der skal opleves frem for beskrives. Vi ser frem til weekendens kunstoplevelser.

 

 

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig