Indkøbskurven er tom.
To naturelskere og to gode venner
Rejser, Kultur & Event

Udstillingen ”Fra fjell og kyst” på Baroniet Rosendal, Rosendal, Norge

TO NATURELSKERE OG TO GODE VENNER
Af Merete Mørup.

25.06.2015. 

HM dronning Margrethe og HM dronning Sonja udstiller sammen for første gang på Baroniet Rosendal. Et dristigt valg med et godt resultat.

”Fra fjell og kyst” er de to dronningers første fælles udstilling. Den finder sted på Baroniet Rosendal ved Hardangerfjorden. Både Norges og Danmarks dronning er udøvende kunstnere med flere udstillinger bag sig. Hvor HM dronning Margrethe har omkring 40 års erfaring, er HM dronning Sonja en sen debutant.

De to dronninger arbejder med forskellige medier, men der er fælles træk i deres motivvalg, og det er helt tydeligt at de er inspireret af de landskaber og naturfænomener. De har rejst sammen og hver for sig igennem norske landskaber og for den danske dronnings vedkommende i det danske rige, for Grønland er også repræsenteret på udstillingen.


Foto: Venligst udlånt af Baroniet Rosendal. 

Naturen er ikke til pynt
Begge dronninger arbejder ud fra mødet med naturen fra deres møde med fjeldet og kysten i den norske natur. Danmarks dronning fortæller, at det er de indre billeder, der sætter noget i gang i forhold til landskabet. Norges dronning Sonja bruger sit kamera og sin skitseblok for at fange motivet, som hun efterfølgende bearbejder i komplicerede grafiske processer.

Dronning Sonja fortæller, at hun ofte skal igennem mange trykgange, før det billede, hun søger, er på plads. Dronning Sonjas motiver er oftest abstraherede landskaber eller enkelte, markante udsnit af et landskab, dronningen har oplevet på en af sine mange vandreture i Norges fjelde. Motivet gengiver dronningen ofte i sort/hvid, hvor en eller flere dele bliver forsynet med en accentuerende farve; en farve som dronningen ser i landskabet. Et stærkt personligt udtryk finder vi i en bearbejdning af et billede af bladløse træer, hvor dronningen ordner og organiserer de nøgne trækroner, så de danner fine ornamenter, der godt kunne ligne monogrammer. Naturen er aldrig ordentlig og organiseret, men Dronning Sonja udfordrer beskueren til at standse op, betragte og tænke over, at naturen netop ikke er pynt og ornamenter, men forudsætningen for vores liv.


Foto: Venligst udlånt af Baroniet Rosendal. 

Landskabsportrætter og landskabsfantasier
Dronning Margrethe siger, at hun føler sig bedst tilpas med en pensel foran sit lærred, der her også omfatter akvarelpapiret. Dronningen har sit motiv i hovedet og bearbejder lærredet, til det er på plads.

Den danske dronning er også inspireret af det norske landskabs fjelde og fjorde og af det danske landskabs flader og farver. Værkerne bliver nærmest til portrætter af landskaberne med deres særegne træk. Men Dronningen får også det smukke Grønland med de dramatiske landskabsformationer ned på papiret i akvarel. Det ser ud som om Dronningen har sat sig foran motivet i respektfuld afstand af isbræer og fjelde og maler i transparente blå farver, der ophæver landskabets grænser.

I sine akvareller udtrykker Dronningen sig ofte fabulerende og nærmest mytisk. Billederne er farvestærke; stilen er naturalistisk og fabulerende. En serie har meget betegnende fået titlen ”Landskaber til tabte sagn” og fanger kernen i dette udsagn.


Foto: Venligst udlånt af Baroniet Rosendal. 

En se-værdig sammenhæng
De to kuratorer, Elisabeth von Buchwald fra det danske hof og Gunnar Danbolt fra det norske, har haft frie hænder til at vælge værker til udstillingen. Det blev til 50 værker udvalgt efter motiv og farve.

Kuratorerne har fravalgt at give de to dronninger hver sit udstillingsrum, men har fordelt værkerne i udstillingen efter tema og farve, størrelse og linjer for opnå et harmonisk hele. Et dristigt valg med et godt resultat.

Baroniet Rosendal stiller to lokaler på to etager til rådighed for udstillingen. Et svært udgangspunkt for en kunstudstilling i sig selv. Ingen af rummene har nogen sinde været tænkt som udstillingslokale, og for at kompensere for det gamle murværks sten og buler og give de 50 udvalgte værker de bedste muligheder har Baroniet sørget for ekstra og helt glatte vægge til værkerne.

Resultatet er en udstilling, hvor omdrejningspunktet er æstetik og harmoni i en se-værdig sammenhæng.

Baroniet Rosendal
Anledningen til udstillingen er Baroniet Rosendals 350-års jubilæum. ”Fra fjell og kyst” er en manifestation af de kulturelle bånd, der binder Danmark og Norge sammen også efter 1814, hvor Danmark måtte slippe Norge og overgive landet til Sverige.


Foto: Venligst udlånt af Baroniet Rosendal. 

Slottet på Rosendal blev bygget den danske adelsmand Ludvig Rosencrantz (1628-1685) og hans norske hustru, den stenrige adelskvinde Karen Mowat (1630-1675). Slottet stod færdigt i 1665 og var altså fra begyndelsen en dansk-norsk institution.

Udstillingen kom i stand via den norske ambassadør i Danmark, Ingvard Havnen, som selv stammer fra Rosendal og derfor kender baroniet og hele omegnen. Ambassadøren præsenterede ideen om en fælles udstilling for de to dronninger, som sagde ja med det samme.

Baroniet Rosendal er i dag ejet af Universitetet i Oslo og er et levende sted for kultur og videnskab. Slottet er omgivet af en smuk park i engelsk stil med store gamle træer. Tæt op ad den ene længe er der - naturligvis – en rosenhave med meget fint og nøjagtigt afmærkede kanter og med rosennavne, der er danske. Alting er meget velholdt og gjort i stand til jubilæumsåret. Sådan skal et slot se ud, når der er dobbelt dronningebesøg. 

På bagsiden af det fine udstillingskatalog er der et fotografi af to smilende dronninger på ski i Norges. Billedet henviser meget fint til Elisabeth von Buchwalds præsentation af udstillingen som et fælles projekt for ”to naturelskere og to gode venner”.  Og må man tilføje: med stor ydmyghed og respekt for den natur, de så tydeligt føler sig hjemme i.

Udstillingen ”Fra fjell og kyst” på Baroniet Rosendal, Rosendal, Norge finder sted i perioden 12. juni – 6. september 2015.

Udstillingen er et oplagt mål for dem, der vil en tur i fjeldet og samtidig vil se den vidunderligt smukke Hardangerfjord. En fin tur fra Bergen med Hardangerekspressen igennem fjorde omgivet af fjelde med sne på toppen fører lige dertil.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig