Indkøbskurven er tom.
Små og mindre helte: de socialt udstødtes perspektiv
Udstillinger & Omtaler

"Små og mindre helte" af Bjørn Ignatius Øckenholt, Vestjyllands Kunstmuseum: 16. august – 13. September 2015

SMÅ OG MINDRE HELTE: DE SOCIALT UDSTØDTES PERSPEKTIV

For første gang i Vestjylland Kunstmuseums historie får en enkelt kunstner lov til at boltre sig i alle udstillingsrum på én gang. Denne kunstner er Bjørn Ignatius Øckenholt med udstillingen ”Små og mindre helte”, der stiller skarpt på de socialt udstødte. Hensigten med udstillingen er at vise et alternativ til vores almindelige virkelighed, ved at præsentere iagttageren for andre måder at leve på. På denne måde ønskes der at skabe en diskussion om den måde vi forholder os til de socialt udstødte. Værket kan ses fra den 16. August 2015.

 

Små og mindre helte

”Titlen kom sig af at jeg, da jeg fik at vide, at jeg havde hele udstillingsbygningen til min rådighed tænkte, at jeg måtte bruge den til mere og andet end bare at vise hvad jeg kan. En sådan platform må, for mig, bruges til noget mere og så bestemte jeg mig for at udstillingen skulle dreje sig om socialt udstødte, og den måde vi behandler hverandre på – uden at ane hvordan jeg skulle gribe det an”, fortæller Øckenholt.

 


”Mange flere ord fra slagmarken” af Bjørn Ignatius Øckenholt

 

Men ”gribe det an” gjorde han. Udstillingen ”Små og mindre helte” er en totalinstallation som består af over 100 tegninger, 25 fotos, 6 videoer, 2 skulpturer, 4 strikkede telte med tilhørende videoskærme, stemningsskabende røgmaskiner og selvkomponeret underlægningsmusik. Det hele er skabt specielt til denne udstilling. Øckenholt trækker på mange medier, og dermed også på sine evner både som kunstner og filmproducer. For udstillingen er netop lavet som en film. Han selv kalder udstillingen for; ”et socialt fabulerende værk i filmisk indpakning.”

 


”Danny og Danny” af Bjørn Ignatius Øckenholt

 

I værket følger man fem karakterer, der er essensen af et flertal af personer. På denne måde er de forhåbentlig genkendelige for beskuerne. De fem skikkelser; Danny, Blegfis, Støver/D. Rag, Delle og Prins A, har alle forskelligt beskrevne baggrunde, der mere eller mindre forklarer deres livssituation. Værket fortæller dermed nogle historier, der på samme tid er både fiktive og virkelige.

Selv om det er et meget alvorlige emne der bliver taget op, giver det filmiske perspektiv en frihed til at drømme. Et filter på en ellers meget hård virkelighed. Samtidig får man et indblik i de udstødtes liv.

 


”Ene og alene sko” af Bjørn Ignatius Øckenholt

 

I tillæg til udstillingen har Øckenholt skrevet et katalog der udgiver sig for at være instruktørens overvejelser:

”Her har jeg givet mig selv mulighed for at dels at forklare hvilke betragtningerne der er bag udstillingen, og dels at belyse enkelt dele og historier, så publikum har en chance for at følge min tankerække”.

Kataloget er skrevet i en meget humoristisk, nærmest karikeret jargon. Det bidrager helt klart til den filmiske indpakning, ved at beskrive filmens scener, forløb og præsentation af de fem karakterer. Kataloget præsenterer også en alternativ verden; ”mellemverdenen”. Den er en form for magisk sted, hvor de fem er helte, og der eksisterer hjælpere og dæmoner i form af skygger, graffiti og glemte tøjdyr. For at markere skellet mellem de to verdner, findes der i scenerne fra ”real-verden” altid en forladt børnesko. Afslutningsvis i kataloget er der et interview med værkets ”filminstruktør”, foretaget af den kaffelattedrikkende journalist Christina Laursen.

 


“Mellemverden” af Bjørn Ignatius Øckenholt

 

Museets kunstneriske leder, Bjarke Regn Svendsen, siger om udstillingen og dialogen om udstødte:

”Da tanken om totalinstallationen ’Små og mindre helte’ opstod, var det for os en velkommen lejlighed til at afprøve en anderledes brug af huset, både visuelt og indholdsmæssigt. Med det sociale engagement, der ligger bag udstillingen, er der også en oplagt mulighed for at komme i dialog med publikum”.

 


”Dæmon” af Bjørn Ignatius Øckenholt

 

Bjørn Ignatius Øckenholt

Øckenholt er født i 1965, og er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1993. Han er en multikunstner, der arbejder med mange medier. Øckenholt har over hundrede separatudstillinger bag sig, og har siden 2002 stået for billedkunstskolen Ignatius.dk, er forlægger på Bjørn Ignatius Øckenholts Forlag og forfatter til en række bøger. I tillæg har han produceret, filmet og klippet to spillefilm.

 

Vestjyllands Kunstmuseum

Vestjyllands Kunstmuseums samling har sin oprindelse 35 år tilbage i tid, og blev startet på initiativ af sognepræst Thyge Svendsen. I dag består samlingen mere end 2000 værker, der hovedsagelig er samtidskunst. Vestjyllands Kunstmuseum ligger i Janusbygningen, som er er tegnet af arkitekt maa. Søren Morns og blev indviet i 2000. Bygningen er en selvejende institution, der drives af Janusforeningen. Den rummer de selvstændige enheder: Vestjysk Kunstforening, Kunstnernes Sommerudstilling og Vestjyllandsudstillingen.

 

Fakta

Udstillingen kan ses fra 16. august – 13. September 2015, åbningstider tirsdag – søndag, 13 – 16 på Vestjyllands Kunstmuseum, Janus Bygningen, Lærkevej 25, 6862 Tistrup.
http://janusbygningen.dk/

Man kan læse mere om Bjørn Ignatius Øckenholt på hans hjemmeside: http://www.stregeriluften.dk/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig