Indkøbskurven er tom.
Lysstof – Den Magiske Natur
Udstillinger & Omtaler

Lysstof – Den Magiske Natur er en installationsudstilling der kan opleves på Nordatlantens Brygge fra 5. september til 1. november 2015.

Lysstof – Den Magiske Natur

Af Susanne Holtedahl

23.09.2015

Lysstof – Den Magiske Natur er en installationsudstilling der kan opleves på Nordatlantens Brygge fra 5. september til 1. november 2015. Med inspiration fra arktiske naturfænomener og oplevelser, har tekstilkunstneren Anna Rosa Hiort-Lorenzen og koreograf Kasper Daugaard Poulsen, omsat indtryk til en tekstil iscenesættelse af den magiske natur. Udstillingen består af 6 værker der fortolker naturen igennem farvede tekstiler, mønstre, lyd, bevægelse og fosforescerende pigmenter.

Da jeg ankom udstilling var jeg klar over at det omhandlede tekstilkunst der var inspireret af arktiske naturfænomener, og at det var iscenesat, eller koreograferet til bevægelse. Sammen har tekstilkunstneren Anna Rosa Hiort-Lorenzen og koreografen Kasper Daugaard Poulsen samlet og omsat en række indtryk og motiver af den magiske natur, i området omkring den nordislandske fiskerby Skagaströnd, der ligger syd for polarcirkelen. Her står solen først op kl. 12 og går ned igen kl. 16 om vinteren, men forsvinder ikke særlig langt under horisonten. Dette giver et helt særligt lys, nedenfra.

Værkmotiverne er inspirerede af de bjergtagende fænomener, som det pulserende nordlys, horisontens bjerge og knagende isbræer, lava, myriader af langsomtvoksende mosarter og havets omskiftelighed. Disse indtryk fortolkes i farvede tekstiler, mønstre, lyd og fosforescerende pigment. Med særskilte lydspor samt skiftende vind- og lysforhold er rammen sat for en forbløffende og fascinerende vandring gennem udstillingen. Lysstof hentyder til betydningen; et stof der afgiver synligt lys. Lysstof kaldes også fosfor.

 

Lys og mørke

Udstillingen foregår i en vekslen mellem lys og mørke. Dette var jeg dog ikke klar over, før jeg en stille formiddag vandrede alene ind i udstillingen, for at kigge på de smukke koreograferede stoffer.

Da jeg træder ind i det første rum mødes jeg af tre stykker silkestoffer der hænger ned fra loftet. De symboliserer en orangefarvet midnatssol. Midt i salen hænger et stort stykke stof, der falder ned fra loftet, og glider langs gulvet i bølgende bevægelser. Der spilles en melankolsk elektronisk baggrundsmusik, der danner rammen om det arktiske indtryk. Det er et stort rum, og jeg går hen til en planche på væggen for at læse om værket.

Med et slukker lyset. Det bliver så mørkt at jeg ikke kan se mine egne fødder, ej heller døren ud derfra. Det eneste der fylder værelset er det store stykke blafrende stof, der lyser i mørket. Som et nordlys. Og musikken. Jeg bliver i et øjeblik grebet af panik. Kan jeg finde ud igen? Er jeg alene? Er dette meningen? Efter en lille evighed, hvor jeg når at få en anelse klamme hænder, tændes lyset igen og nordlyset bliver igen til et stort stykke smukt, bølgende stof. Jeg smiler af mig selv.

Da jeg kommer op på siden af stoffet, kan jeg se, at der står en række små ventilatorer bagved, der giver det den bølgende bevægelse. Koreografien. Lyset slukker igen, og jeg nyder det spektakulære syn, samt et billede på væggen bagved, der også lyser. Det er inspireret af mos.

 

En eventyrverden

I det næste rum kommer man ind i en ishule. Det er lille og helt hvidt rum, hvor der hænger hvide plastlignende formationer ned fra loftet. Her er et helt andet lydbillede. Lyset slukker, og man bliver igen vidne til de smukkeste farver der lyser i mørket. Det føles som at være vandret ind i en anden slags verden. En eventyrverden.

 

På den næste dør, står der at udstillingen fortsætter oppe på første sal. Jeg stopper op i trappeopgangen for at tage nogle noter. Og pludselig slukker lyset, og afslører at væggene er dækket af et smukt mønster malet med et fosforescerende stof. Et lysstof. Her får jeg lidt fornemmelsen af at deltage i en form for surrealistisk film. Rummet er knapt så mørkt som de andre, da det selvlysende mønster på væggene lyser det op i et lidt sygt skær. Trappen træder markant frem som mørk, i forhold til de lysende vægge. Trappeopgangen har også sit helt eget lydbillede og bliver på sin vis en del af udstillingens helhed.

Jeg går videre op på 1. sal hvor temaet er hav og sne. Her er ikke så mørkt når lyset slukker, da der er tildækkede vinduer. Der slipper en smule lys igennem fra dagen og verden udenfor. Men det er mørkt nok til, at man kan lade sig fascinere af det bølgende stykke stof, et hav med fisk, der fylder rummets midte.

Fakta, fiktion og fortolkning

Installationsudstillingen Lysstof – Den Magiske Natur er en helstøbt sanseoplevelse, hvor man klart får fornemmelsen af at træde ind i en magisk verden. Med farver, lys, mørke og bevægelser skabes en anderledes oplevelse.

Udstillingen består af seks værker som er inspirerede af eller afbilder et element fra den nordiske natur. Dette naturelement belyses med fakta, i form af informationsplancher omkring både værkerne, og de naturfænomener og elementer der fortolkes. Det hele perspektiveres med en fiktion, der præsenterer en fortolkning af sit motiv, både i lys og i mørke. Ved at tilsætte tekstilerne en tilrettelagt luftstrøm, ændres de i de skiftende lysforhold karakter og stoflighed. De bliver med ét organiske, levende. De besjæles.

Sådan er nemlig værkernes natur: man ser dem i lys og tror, man kender dem. Men når lyset slukkes, forvandles de, og kun ens egen fantasi sætter grænserne for fortolkningen af det drama, der udspiller sig for ens øjne.

 

Info

Lysstof – Den Magiske Natur er en installationsudstilling der kan opleves på Nordatlantens Brygge Strandgade 91, 1401 København K, fra 5. September til 1. November 2015.

http://www.nordatlantens.dk/

Åbningstider:

Mandag - fredag kl. 10-17

Lørdag - søndag kl. 12-17

Entré:

40 kr. for voksne

30 kr. for pensionister

20 kr. for studenter/unge

Gratis for børn under 12 år.

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig