Indkøbskurven er tom.
Marie Thams - Within My Voice på Heartland 2018
Marie Thams - Within My Voice på Heartland 2018

SERIE: HEARTLAND 2018.
Af Lærke Helene Askholm.

08/06/2018.

Marie Thams´ lydinstallation Within My Voice er udviklet specifikt i forbindelse med dette års Heartland Temporary Art. Her kunne den opleves ved og hele vejen ud over bredden af Egeskovs voldgrav med udsigt til slotsparken og alle gæsterne under festivalen.

På selve platformen, omringet af lyden af Maries stemme fra højtalerne, mødtes jeg med hende til en snak om tankerne bag lydværket. Hun indledte med at fortælle, at tale ofte har været med i hendes værker, så det med at bruge stemmen føles ikke fremmed for hende, men at det til gengæld har været en helt ny og spændende proces at optræne de 26 øvelser af stemmelyde, som er med i værket.

Stemmen som noget sårbart, der skal præstere
”For at kunne slå til i samfundet, som det er i dag, stilles store krav til ens arbejdsdygtighed. Og stemmen er i den forbindelse pludseligt ikke bare en stemme, men et produktionsapparat”, fortæller Marie, der i sin kunst sætter fokus på, hvordan vores aktiviteter værdisættes i samfundet.

Jeg kom med det samme til at tænke på et kursus, jeg engang var på via min fagforening, hvor en kursusleder, der var meget salgsorienteret, fortalte om ’det rigtige håndtryk’. Vi skulle blandt andet vurdere hinandens evner inden for håndtryk og analysere på, hvad en kommende chef mon ville mene om os ud fra det.


Marie Thams, Heartland Festival 2018. Foto: Lærke Helene Askholm.

Det fortalte jeg til Marie, der dertil kunne fortælle, at selve idéen til stemmeøvelserne faktisk var opstået efter hun så en reklame for et lignende kursus, bare med stemmen som salgsmarkør i form af en effektiv tone.

”Det er helt vildt at tænke på, at vores stemme rent fysisk ikke er meget længere end en tommelfingernegl. At et så lille organ kan være så afgørende og under så stort et pres,” uddyber Marie og fortæller, at hun med tanke for at netop at hylde stemmebåndet valgte platformens lyserøde farve. Det er også helt bevidst at platformens placering er et godt stykke over både vandoverfladen og størstedelen af parken, der støder op til. ”Stemmen skal løftes, publikum og lytteoplevelsen skal have et afsæt, og selve platformen kan forhåbentligt opleves som et helle,” forklarer Marie, der i sine værker også ofte behandler forholdet mellem den biologiske krop og den status vi tildeles i samfundet.


Marie Thams, Within My Voice, Heartland Festival 2018. Foto: Lærke Helene Askholm.

Stemmens muligheder
Værkets højtalere, der er placeret rundt i kanten af platformen med lydsiden ind mod midten, udsender en strøm af stemmer. Der hviskes, siges lyde, og der er også mange frekvenser med sproglige refleksioner om de værdier, der er gældende i samfundet i dag, heraf to uddrag:

"Within my voice there is a human being.
Expressing word, tone, inclination. The utterance is pounding, as is my heart. Reflecting a body. That singular body. That will, moves, ages, gives birth, struggles, caresses gently.
A subject convinced to endure, to persist, resist.
Full of its vital and social dimensions, texture, tissue, desire. Of un-steady in-betweens, expanded being, cohesion.
Wanting to synchronise. To make social and sensuous stand up to the accelerated stream."

"Powerful presence, powerful presence, powerful presence
An authentic I, an authentic I
Can you hear me?
Professional readiness
Intensify, professional readiness  

- Stop! 
Here – it is here, within my voice that a human being unfolds" 


Marie Thams, Within My Voice, Heartland 2018 © Marie Thams.

Nærvær sættes i stedet for forventninger
Marie fortæller, at hun med det yderst personlige arbejde med sin stemme i værket, hvor hun har fået undervisning af en stemmetræner, ønsker at sætte fokus på det subjektive og på alt det, som vores stemmer rummer. ”Det er så subjektivt og uhåndgribeligt, når det kommer til de unikke kvaliteter, som vores stemmer rummer og resonerer. Derfor er det helt absurd, at de i så høj grad skal effektiviseres i forhold til et arbejdsmarked, der qua det præstationssamfund vi lever i, i høj grad dikterer vores selvopfattelse og oplevelse af værd. Stemmen og arbejdet med stemmen kan gøre noget meget vigtigere. Det kan åbne op for vores potentiale og flere personlige facetter kan komme frem, så udefrakommende forventninger træder i baggrunden. Det er også noget, som jeg håber, man kan føle her på platformen,” afslutter Marie.

Jeg var på platformen flere gange og jeg følte et stort nærvær i stemmelydene, som uden tvivl skærpede mine sanser og derved påvirkede hele min væren i og oplevelse af nuet.

Læs mere om Marie og hendes kunst her

Profilbillede: Marie Thams, Within My Voice, Heartland 2018 © Marie Thams.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer