Indkøbskurven er tom.
Edith Södergrans poesi i æstetisk forestilling
Edith Södergrans poesi i æstetisk forestilling

OMTALE: Af Anna Cæcilia Fløche.
11.09.2018.

Fortællingen Landet som ikke er, er baseret på finsk-svenske Edith Södergrans digte. Södergrans poesi og breve er vævet sammen til et manuskript, efter ide af Karen-Lise Mynster og fremføres af skuespiller Rosalinde Mynster og musiker Henriette Groth, på Teatret ved Sorte Hest 7.september – 15.september.

Foran et florlet, flødefarvet bagtæppe fremfører skuespiller Rosalinde Mynster digteren Edith Södergrans poesi, i sang og ord. Fortættede ord, skrevet af en ung kvinde, der levede et alt for kort liv ”Jeg går på sol, jeg står på sol, jeg ved af intet andet end sol”. I hvad der må være den mindste orkestergrav nogensinde, sidder musiker Henriette Groth og sætter lyd – og i høj grad stemning – til forestillingen.   

Södergran døde af tuberkulose i 1923, blot 31 år gammel. Trods sin tidlige død, efterlod hun sig en omfangsrig mængde af tekster. Hendes forfatterskab er i dag internationalt anerkendt og hun satte sit aftryk på litteraturhistorien. Södergrans liv var præget af hendes sygdom og hun levede et - på mange måder – isoleret liv, men hendes digte afslørede en fascination af liv, kærlighed, lykke, fordybelse i naturen og i sindet. Universelle og store emner, både dengang og nu, hvilket i høj grad gør Södergrans ord meget aktuelle, trods de har eksisteret i snart hundrede år. Edith Södergran fik et nært forhold til kritikeren Hagar Olsson. Hendes breve fortæller om et ganske særligt, søsterligt bånd imellem de to, og den afgørende rolle Olsson spillede for Södergran. Fortællingen viser hvordan Södergrans følelser for Hagar Olsson opbygges og intensiveres, men også hvordan de – og venskabet – efterhånden opløses.

Södergran var svækket af sygdom, og derfor mærket af en ungdom i isolation og et liv under trange kår. Hendes digte og breve indeholder både spor af en enorm eftertænksomhed, men også af ung naivitet og skrøbelighed. Alt dette kommer også til udtryk i Mynsters fremførelse af Södergrans ord og liv. Ord, scene og stemning skifter flydende fra hvidt i hvidt og salige beskrivelser af søsterfølelse og ungpige-sind, til en oprørsk og grænsesøgende frustration over isolation, ensomhed og sygdom. Fortællingen om den unge digers liv er kontrastfyldt. Naturen spiller en rolle i hendes poesi, og spejler på rørende vis også hendes eget indre. Fra brusende hav og ørneklør til blød skovbund og morgensolen gennem lindetræerne. Landet som ikke er, er en æstetisk lise med kraftfulde, intense ord og imponerende fremførelse af både Rosalinde Mynster og Henriette Groth.


Rosalinde Mynster. Foto: Robin Skjoldborg. 

Producent: Teatret ved Sorte Hest
Arrangør: Teatret ved Sorte Hest
Spilleperiode: 7. september – 6. oktober 2018
Spilletider: Man-fre. kl. 20.00 og lørdage kl. 17.00

Læs mere på www.sortehest.com

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer