

Reportage 9. marts 2015
På Det Nationale Fotomuseum, bedre kendt som Den Sorte Diamant, kan man nu opleve ”Årets Pressefoto 2014”. Det er fotografiets fest, hvor dygtige og talentfulde pressefotografer fejres. Men i kølvandet på det forfærdelige terrorangreb mod Charlie Hebdo i Paris og sidenhen Krudttønden i København står det ligeledes som en honnør for ytringsfriheden. Og med udstillingens åbningstekst af Helle Thorning Schmidt, understreger hun vigtigheden i at turde afbilde virkeligheden omkring os – stå sammen i forsvaret for demokratiet, som fotografiet også er en del af.
Mening i det meningsløse
Det er med en brændende intensitet, at Årets Pressefoto 2014 fastfryses på nethinden, hvilket var en indlysende årsag til dommernes valg af Martin Lehmanns enestående billede af lille Rose på sit dødsleje, omkranset af sin storesøster og veninder. At fotografiet er så kontrastfyldt, og indeholder en bragende kollisionen mellem liv og død, skaber en voldsomhed, som næsten er ubærlig.
Men fotografiets livsglæde overskygger dødens tungsindighed. Det skyldes, at fotografiet indrammer mødet mellem livets nysgerrighed og døden ved at storesøsteren Lara forsigtigt og undersøgende åbner øjenlågene på Rose – er hun virkelige død? Og det er netop denne barnlige tilgang til døden, som virker så livsbekræftende, og som får lov til at frembringe smil mellem tårer. At åbne øjenlågene på en død, forekommer for mange som en respektløs handling, hvilket også understreges med et citat fra Rose forældre i fotografiets billedtekst. Men i stedet bliver det en gestus til den lille Rose, som er alene i døden, en situation de andre børn prøver at forholde sig til gennem deres fysiske håndsrækning. På den måde får vi præsenteret en mening i det meningsløse. Og det er et fotografi, hvis stærke udtryk står evigyldigt og tidsløst.
Livsgejst og livslede side om side
"Årets Pressefoto 2014" er en udstilling som favner bredt i sin skildring af både nær og fjern, og vindende såvel som nominerede fotografier står stærkt i erindringen. Når man bevæger sig gennem udstillingen møder man derfor både fotografier sprudlende af gejst og livsglæde, og fotografier fra verdens brændpunkter, hvori ulykke og håbløshed placerer en knytnæve lige i ansigtet.
Et glimt af en ukendt hverdag
Særligt Årets Danske Hverdagsbillede overraskende mig og efterlod et stort indtryk. Det er Casper Dalhoffs udtryksfulde fotografi af en gruppe hjemløse, der fester 4. søndag i advent. Et forrygende stærkt billede, der både er fyldt med respekt og ligeværdighed: Det er umuligt at se, hvem der er hjælpere og hvem der er hjemløse – her er alle først og fremmest mennesker. Billedet indeholder adskillige sindsstemninger, lige fra euforisk højtråbende glæde til en stille melankoli, samt en rungende kontrastflade mellem det golde rum og personernes varme. En unik skildring af en hverdag og eksistenser, hvis tilværelser hver dag er til offentlige skue, men som ligger fjernt for de fleste.
Foto: Casper Dalhoff, Jyllandsposten.
Et kærlighedsportræt
Årets Portræt er et virkelig smukt fotografi, som fremstiller to kenyanske kvinder, Mary og Yvonne i en kærlighedsomfavnelse. Billedet, som er taget af Jeppe Carlsen, slog med sin poetiske skønhed benene væk under dommerne. Alle var enige om, at fotografiet af det lesbiske par indkapsler et billede på kærlighed. Men billedets elegante æstetik står i slående kontrast til den barske kontekst det er taget i. For realiteterne for de to elskende kvinder i Kenya er alt andet end køn – for her er deres kærlighed en forbrydelse. Derfor er det også et enormt vigtigt billede, der holder på rette til at elske uafhængig af køn.
Foto: Jeppe Carlsen, freelance.
Rammende fortællinger
Ovenstående fotografier er blot et lille udpluk af de vigtige fortællinger, som skildres i hver og et af de billeder som pryder væggene i Den sorte Diamant. For alle er de særegne billeder, som bidrager til en sigende udstilling af fotografiske nedslag fra år 2014.
Det er en udstilling som indbyder til refleksion, ikke blot over den verden vi er befinder os i, men også om måden vi skildrer den på. Og man må sige, at den refleksion aldrig har været vigtigere end nu.
Udstillingen kan ses på Det Kongelige Bibliotek frem til 18. april 2015: http://www.kb.dk/da/dia/udstillinger/aarets_pressefoto2014.html
Alle billederne kan findes på: http://www.pressefotografforbundet.dk
Bliv abonnent på Magasinet Kunst: