Indkøbskurven er tom.
FOTO-SERIE: Malerier på de Københavnske gavle
FOTO-SERIE: Malerier på de Københavnske gavle

BILLEDSERIE af Pernille Britt Franch Pedersen

18. februar 2016

Magasinet Kunst har været en tur rundt i København for at fotografere gavlmalerier af både nyere og ældre dato.

Smukke, interessante eller sjove gavlmalerier sætter vores tanker og fantasi i gang på den daglige tur gennem byen. De højner æstetikken i bybilledet og kan bruge både alvor og humor til at spille sammen med det nærområde, maleriet er placeret i. En særlig udtryksfuld eller karakteristisk gavl kan blive kendetegn for en gade eller et mindre område – maleriet lagrer sig i vores hukommelse og bliver en del af stedet. Vi som til daglig defilerer forbi må huske at åbne øjnene og nyde de mange flotte arbejder af kunsterne og kreative sjæle. Her er et lille udsnit af Københavns spændende gavlmalerier, som vi gerne vil dele med jer.

I 1950’erne og 1960’erne blev mange af Københavns gavle dekoreret med mælkereklamer under slognaet ’Mælk gir sundhed’. Dette gavlmaleri på Finsensvej er fra 1952 efter skitse af Dagmar Starckes (1899-1975). Gavlmaleriet er restaureret i 2004 af Hanne Nilsson.

Her endnu en mælkereklame fra 1962 på Kapelvej. Kunstneren er Hans Scherfig, der har malet en frodig kvinde og to spædbørn med titlen: 'Mælk, det er dejligt'.

Så springer vi i tiden. Maleriet af gnavere og pelsdyr på Gasværksvej er malet af ROA i 2015 som en del af udstillingen 'Outdoor Surface'. Læg mærke til hvordan gavlens vinduer er inddraget i kompositionen af legende smådyr. 

På Oehlenschlægergade har den kinesiske kunstner DALEast malet denne imponerende fugl. Gavlmaleriet, der desværre allerede er blevet udsat for hærværk, er opført som en del af udstillingen 'Outdoor Surface' i 2015.

Der er gang i neon-farverne i denne abstrakte komposition på Saxogade fra 2015. Maleriet af Maya Hayuk er en del af udstillingen 'Outdoor Surface'.

På Tullinsgade har den anerkendte irske kunstner Conor Harrington opført et af sine ekspressive værker. Han maler efter fotografi af modeller i historiske kostumer. Sceneriet er fra 2015 og opført som en del af udstillingen 'Outdoor Surface'. 

  Ved siden af den lille café i Tullinsgade har HuskMitNavn opført denne Vesterbro-hipster-far i joggingbukser og cap. Gavlmaleriet er fra 2015 og en del af udstillingen 'Outdoor Surface'.

Denne Storm P.-tegning af manden i månen kan man finde på Værnedamsvej. Gavlmaleriet skulle angiveligt være fra 2007.

Det drømmende maleri af pigen med ballonerne, der flyver over byens tage (The Great Escape), er malet af Simon Hjermind Jensen og Anne Sofie Madsen efter ide af Simon Hjermind Jensen. Gavlmaleriet findes på Odinsgade og er opført i 2010.

På Søllerødgade kan man finde dette tegneserie-inspirerede værk med skriften 'Euro Trash' af kunstneren GR170. Maleriet er opført i 2012.

På Sankelmarksgade kan man finde denne farverige komposition af vilde dyr. Det har desværre ikke været muligt at finde årstal og kunstner.

Nyd malerierne derude - Remember to look up!

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer