Indkøbskurven er tom.
Mystikken i det arktiske landskab
Mystikken i det arktiske landskab

OMTALE: Af Mette Møbjerg 

11.04.2018

Fotografisk Center præsenterede den 24. marts gruppeudstillingen “For a gentle song would not shake us if we had never heard a loud one”. Udstillingen udforsker det arktiske landskab, som repræsenteres gennem lyd, billeder og film fortolket af 8 forskellige kunstnere. 

Vi har nok alle en forestilling om, hvordan Arktis ser ud. I form af de billeder og film som vi er blevet introduceret for gennem flere årtier, har vi fået tegnet et billede af et hvidt landskab omringet af is, sne, isbjerge og isbjørne. Et næsten eventyrligt billede af en anden mystisk verden. 

Netop mystikken om Arktis har været et omdrejningspunkt gennem flere generationer. Her har forskerne været interesseret i at udforske landskabet gennem videnskabelige undersøgelser i modsætning til kunstnerne, som i stedet har været optaget af at fange melankolien og udforske de glemte fortællinger i landskabet. I form af udstillingens kunstnere; Katja Aglert (SE), Janet Biggs (US), Tonje Bøe Birkeland (NO), Jacob Kirkegaard (DK), Lasse Lecklin (FI), Ulla Schildt (FI/NO), Helene Sommer (NO) og Mette Tronvoll (NO), præsenteres vi for en lyrisk og poetisk fortolkning af det arktiske landskab gennem billeder, lyd og film. 

Janet Biggs, In the Cold Edge, 2010.

Udforskning af landskabet

På udstillingen afspilles flere små film på forskellige skærme. Hertil er der placeret høretelefoner til de besøgende, så man bliver ‘lukket ind’ i kunstnerens univers. En af disse små film er Janet Biggs “In the Cold Edge” fra 2010. Her har Biggs fanget en undersøgelse af isen inde i en isgrotte, hvor mennesket bogstaveligt talt er omringet af den fascinerende natur. Landskabets smukke og til tider ensomme stilhedsfølelse afspejler individets søgen efter mening i naturen, hvor naturen har de større kræfter, som vi mennesker ikke er herre over.

Jacob Kirkegaard, Melt, 2016.

En sanselige lydoplevelse

En helt særlig og fascinerende del af udstillingen er Jacob Kirkegaards lydinstallation “Melt”, som vækker genlyd i hele udstillingshallen. Et kvadratisk rum er placeret midt i hallen, som byder på et 42 minutters sanseligt lydunivers. Når man træder ind i rummet, er man omgivet af et kraftigt rødt lys og røg, alt imens man kan høre isen smelte. Kirkegaard har været i Grønland for at optage disse lydfiler, hvorefter han har kreeret denne sanselige lydoplevelse, som er en påmindelse om klimaforandringernes konsekvenser. Denne installation skiller sig derfor ud i udstillingen, da dens ‘baggrundsstøj’ bliver en påmindelse om det landskab, som vi har mystificeret og dokumenteret gennem flere årtier, er ved at forsvinde i takt med isen smelter.

Tonje Bøe Birkeland, Aline Victoria Birkeland, 2009.

Billeder af det fascinerende landskab 

Udstillingen rummer flere billeder og portrætter af forskellige kunstnere bl.a. Tonje Bøe Birkeland, hvis billeder er navngivet ‘Aline Victoria Birkeland’ efter den kvindelige forsker af samme navn. Eftersom den ‘rigtige’ Aline (1870-1952) er gået bort for mange år siden, har Birkeland anvendt en ældre kvindelige karakter i sine billeder til at agere som Aline. Her portrætteres kvinden i færd med at undersøge naturen. Hertil har Birkeland også medbragt forskellige remedier, som tilhørte Aline; heriblandt sten, fotos, noter og andre personlige ejendele. Birkelands værker kan derfor opleves som en hyldest til Alines arbejde.

Forskellige fortolkning

Udstillingen rummer derfor en bred fortolkning af Arktis som tematik. Her spiller naturen en særlig rolle for kunstnerne, hvor de alle har en helt forskellig opfattelse og fortolkning af naturen. Dette gør, at udstillingen byder på mange forskellige indtryk, hvor man bestemt ikke bliver skuffet over kunstnernes bidrag. Derimod smitter fascinationen af naturen og mystikken af på én. 

Udstillingen er kurateret af leder for Fotogalleriet i Oslo, Stephanie von Spreter, og kan opleves i Fotografisk Center frem til den 27.maj 2018

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer