Indkøbskurven er tom.
ARoS bygger ud - af Helene Olesen
ARoS bygger ud - af Helene Olesen

NYHEDER:

20. november 2014

ARoS tager i bogstaveligste forstand museet til næste niveau. Med en donation på 100 millioner kroner er direktør Erlend Høyerstens ambitiøse projekt, ”The Next Level” skudt godt i gang.

Kun en uge efter, at Erlend Høyersten i januar måned tiltrådte, som ny museumsdirektør på ARoS præsenterede han et ambitiøst projekt. Med en yderst generøs donation fra Købmand Herman Salling Fonden på 100 mio. kr. ser det nu ud til, at projektet kan realiseres.  

Projektet kræver en omfattende udbygning af museet med plads til et ekstraordinært installationsværk og et nyt udstillingslokale. Det er den amerikanske installationskunstner James Turrell, der skal stå for udbygningens kæmpemæssige værk, som efter planen skal bestå af en gigantisk lyskugle med en diameter på 25 meter.

Det ambitiøse projekt er en af grundstenene i Erlend Høyersens ambition om, at ARoS skal være blandt verdens bedste og mest anerkendte museer. Desuden er planen, at udbygningen skal stå færdigt, så det kan åbnes i kulturhovedsstads-året 2017.

The Next Level

Projektet, som har fået titlen ”The Next Level” refererer både til museets ambition om at nå nye højder og det faktum, at museet får et helt nyt fysisk niveau i form af udbygningen.

Projektet kommer til at bestå af to elementer. Det første rum skal danne rammen om James Turrels store lysinstallation, hvorefter der i forlængelse af dette værk vil være et 1400 kvm. stort galleri med tilhørende magasiner.

Begge rum kommer til at være under jorden og med direkte indgang fra museet. På skitsen nedenfor er det muligt at se hvorledes udbygningen er tænkt. Størrelsesforholdende giver en indikation af projektets omfang.

Skitse af den underjordiske udbygning af ARoS og det nye kunstværk af James Turrell - Foto: ARoS Kunstmuseum. 

Skitse af den underjordiske udbygning af ARoS og kunstværket af James Turrell - Foto: ARoS Kunstmuseum. 

Museet mangler stadig at skaffe midler for omkring en kvart mia. kroner, men med et ambitiøst projekt som dette, der kan sætte Århus på kunstens verdenskort, vil det uden tvivl være noget mange fonde gerne vil have deres navn på.  

ARoS Direktøren Erlend Høyersten er selvsagt ekstatisk over det store bidrag til projektet.

”Vi er Købmand Herman Sallings Fond dybt taknemmelige for den generøse donation, som er et meget vigtigt skridt og signal om, at det ambitiøse projekt med arbejdstitlen ”The Next Level” bliver realiseret. Fonden har bidraget væsentligt til, at vi om to-tre år kan skrive historie på ARoS, når det færdige projekt åbnes i kulturhovedstads-året 2017”

Stor optimisme

Selvom man stadig mangler en betydelig sum penge, så er der stor optimisme omkring projektet. Museumsdirektøren og resten af staben på ARoS er i fuld gang med at samle de resterende midler. Museumsdirektør Erlend Høyersten er overbevist om, at det generøse bidrag fra Sallingsfondens side sender et stærkt signal til andre fonde om projektets støtteværdi og at disse efterfølgende vil følge trop.

James Turrell

Den amerikanske kunstner James Turrell er verdenskendt for sine lysinstallationer, der omfavner en særlig rumforståelse. Gennem tiden har han iværksat permanente værker i 26 forskellige lande og han er en af de mest eftertragtede installationskunstnere i verden. James Turrell er oprindeligt uddannet psykolog, men har også studeret matematik, geologi og astronomi. Det er specielt gennem disse studier, at den amerikanske installationskunstner har fundet sin inspiration.

Skitse af James Turrells store installationsværk til ARoS - Foto: ARoS Kunstmuseum. 

Skitse af James Turrells store installationsværk til ARoS - Foto: ARoS Kunstmuseum. 

Værket til projektet ”The Next Level” vil blive en permanent kunstinstallation til museet. Installationen matcher Olafur Eliassons populære ”Your Rainbow Panorama” på mange parametre, både i størrelse og dristighed. Det nye værk vil uden tvivl komme til at stå som en af James Turrells mest enestående og særprægede værker. Et kunstværk i verdensklasse der uden tvivl bliver et tilløbsstykke. Det visionære projekt vil løfte museet ikke bare til næste niveau, men helt derop hvor det virkeligt batter. Hatten af for Erlend Høyersten – en mand der tænker stort.

Læs mere om projektet her

Se også animationsvideo her

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer