Indkøbskurven er tom.
 Hotel Pro Forma vækker kunsten til live i Kunstforeningen Gl. Strand
Hotel Pro Forma vækker kunsten til live i Kunstforeningen Gl. Strand

OMTALE: af Elsa Fanney Jonsdottir, 06.11.15.


Det markante teater Hotel Pro Forma fylder 30 år, og det markeres med en kombineret udstilling og forestilling i Kunstforeningen Gl. Strand. Kunst og scenekunst smelter sammen i en sanselig symbiose, når Hotel Pro Forma åbner dørene op for ”Dagens kage er en træstamme”, som er skabt specielt til Kunstforeningen Gl. Strand.

Undersøgelser af verden
"- Dagens kage er en træstamme, sagde damen, da hun kørte servicevognen gennem DSB-toget. Det slog mig, hvordan dagligdagens fænomener kan ændre sig blot ved at blive omdefineret med nogle få ord. Det slog mig også, at dagens kage, som i 2015 er en 30 års fødselsdagskage til Hotel Pro Forma, må være på størrelse med en træstamme”.

Sådan siger Kirsten Dehlholm, grundlægger af Hotel Pro Forma, om den performative udstilling, der finder sted i krydsfeltet mellem billedkunst, scenekunst og arkitektur. Hotel Pro Forma har i samarbejde med Kunstforeningen Gl. Strand skabt en hybrid, der fungerer som en tværæstetisk undersøgelse af verden.

Man bliver draget ind i skæve, visuelle og musikalske verdener, hvor universelle temaer så som perspektiv, tyngdekraft, barok, penge, Darwin og Kina undersøges.

Stedspecifikke iscenesættelser, live performances og eksperimenterende teknologi indenfor lys, billeder, video og lyd, vil i løbet af de næste tre uger præge de traditionsrige rum i Kunstforeningen Gl. Strand.

I alt 150 performere vil fremføre tekster fra Hotel Pro Formas mange forestillinger - uafbrudt gennem hele udstillingsperioden. 

30 år med Hotel Pro Forma
Siden 1985 har det markante teater Hotel Pro Forma skabt mere end 50 værker som er blevet vist i over 30 lande verden over. Disse værker har været omsat i produktioner, udstillinger og forestillinger i forskellige bygninger og formater.

Nu træder værkerne fra Hotel Pro Formas virke ud fra teatrets scene og ind i kunstens rammer, hvor det blandt andet vil være muligt at se eller gense billeder og sekvenser fra produktioner som ”Operation:Orfeo” (1993), ”War Sum Up” (2011) og H.C. Andersen-forestillingen ”Jeg er kun skindød” (2005).

Iscenesættelse af rummet
I ”War Sum Up” værket på første sal møder man en live performer som sidder og strikker. Når jeg træder ind i rummet, kigger hun direkte på mig og siger: ”nå, nu er du her endelig”. Det lykkedes hende at snyde min hjerne et sekund, hvor jeg som medvirkende følte at vi havde kendt hinanden i flere år.


Hotel Pro Forma, "War Sum Up" (2011) med performer.
Foto: Torben Eskerod. Venligst udlånt af Kunstforeningen Gl. Strand

I samme rum er der to dramatiske og poetiske video- og lydværker fra den berømte manga-opera ”War Sum Up”, der er inspireret af den japanske kultur. Værket fortæller om krig igennem tre skikkelser. Soldaten der hjemsendes fra krigen, krigeren der bliver dræbt i kamp og spionen der tages til fange i krigen. Mangategninger i stort format er forestillingens visuelle fortællere, hvor menneske og maskine smelter sammen. Musikken er et lige så vigtigt element som skuespillet i værket, hvor der kombineres flere musikalske udtryk og stilarter så som klassisk musik, elektronisk musik og nyskreven popmusik. Der synges på japansk med undertekster.


Hotel Pro Forma, Tekstruller.
Foto: Torben Eskerod. Venligst udlånt af Kunstforeningen Gl. Strand

Opdagelsesrejse i tekst
Min vandring fortsætter ind i næste rum, hvor man kan gå på opdagelsesrejse i tekster skrevet specielt til Hotel Pro Formas forestillinger, et imponerende arkitektonisk værk, der er er en gengivelse af Kunstforeningen Gl. Strands trappe, 27 billedkort fra H.C Andersen-forestillingen ”Jeg er kun skindød” og et lille, hemmeligt rum præget af mystik.


Hotel Pro Forma, "Jeg er kun skindød" (2005) og ruminstallation.
Foto: Torben Eskerod. Venligst udlånt af Kunstforeningen Gl. Strand

Titlen ”Jeg er kun skindød” henviser til den håndskrevne seddel, H.C Andersen havde liggende på sit sengebord af angst for at blive levende begravet, og tager udgangspunkt i konkrete beskrivelser fra forfatterens dagbøger. Foruden dette, er der et væv af forestillingsbilleder projekteret ovenpå video-værker med lyd. De forskellige værker er alle sat op i stedspecifikke iscenesættelser som udfordrer vores omgivelser og gør os opmærksomme på vores blik.  


Hotel Pro Forma, Forestillinger.
Foto: Torben Eskerod. Venligst udånt af Kunstforeningen Gl. Strand

Strøm af ord
Udsigten fra Gl. Strand mod Thorvaldsen Museum genskabes som et helt nyt maleri på 2. sal, der danner baggrund for 150 forskellige performere som fremfører tekster skrevet specielt til Hotel Pro Formas forestillinger gennem hele udstillingsperioden. Teksterne fremføres live af unge performere fra gymnasiet, kendte performere, forfattere, digtere og skuespillere.


Hotel Pro Forma, "Udsigten er malet" (2015) med performer.
Foto: Torben Eskerod. Venligst udlånt af Kunstforeningen Gl. Strand.

Fra det levende sprog til den visuelle æstetik, bevæger jeg mig hen til de to sidste rum. Her præsenteres beskueren for installationsværket ”Den der hvisker lyver” (2012), der er taget fra forestillingens scenografi og som veksler mellem ét minuts UV lys og 7 sekunders arbejdslys.


Hotel Pro Forma, "Den der hvisker lyver" (2012)
Foto: Torben Eskerod. Venligst udlånt af Kunstforeningen Gl. Strand.

Der skabes en totalinstallation der med sine neonfarver, katte-skulpturer, flydende væske, en kjole fra forestillingen og lydoptagelser med stemmer, der lyder som om de ligger nede i væsken og taler, inviterer til at vandre rundt, reflektere og udforske. I det sidste rum kan beskueren opleve flashback forestillingsbilleder i glimt igennem teatrets forestillinger de sidste 30 år.

”Dagens kage er en træstamme” veksler mellem det abstrakte og det konkrete, spejlinger og modsætninger, samt det humoristiske og det poetiske.


Fakta om udstillingen
Udstillingsperiode: 6. november – 29. november 2015

For at koble udstilling og teater har Kunstforeningen Gl. Strand i udstillingsperioden valgt at ændre åbningstiderne, således at udstillingen er åben for besøgende:

Tirsdag – fredag: kl. 15-20
Lørdag – søndag: kl. 11-17
Mandag: lukket

Hotel Pro Forma Live
Uafbrudt i hele udstillingsperioden fremføres tekster fra alle Hotel Pro Formas produktioner. Download live programmet HER

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer