Indkøbskurven er tom.
Ny bog om Sergei Sviatchenkos collager - af Helene Olesen
Ny bog om Sergei Sviatchenkos collager - af Helene Olesen

OMTALE:

17. december 2014

Det østrigske forlag Schlebrügge har i samarbejde med den britiske skribent og kunstkritiker Rick Poynor udgivet en ny bog om Sergei Sviatchenkos collager. Bogen består af en lang række af den danske multikunstners farverige og særprægede collager, som har været hans fokusområde inden for de seneste ti år. Samlingen af værkerne er derfor også hovedsageligt fra 2003 og frem, men også enkelte collager fra tiden i Ukraine har sneget sig ind.

Sergei Sviatchenko - Opslag i bogen med collager fra serien Overtime, 2008 - Foto: Kurt Nielsen. 

Sergei Sviatchenko - Opslag i bogen, der viser tidlige collager fra henholdsvis 1985 og 1988 - Foto: Kurt Nielsen. 

 

sergei Sviatchenko - Collage fra serien Capacity for Conjuring Illusion, 2013. 

Sviatchenko er født og opvokset i Ukraine, hvor han også startede karrieren som kunstner. I 1990 flytter han til Danmark, hvor han har boet og levet som kunstner lige siden. Han har arbejdet og eksperimenteret på tværs af forskellige kunstformer, men er altid vendt tilbage til collagerne, som sit foretrukne medie. Hans værker har været udstillet i adskillige europæiske lande, samt Canada og USA.

Et særligt og enkelt udtryk

Collager har sin helt egen særprægede udtryksform, som visualiseres gennem forskellige elementer, der sættes sammen. Collagen er netop defineret ved minimum to forskellige elementer, der fusioneres til et samlet værk. De fleste rummer dog langt flere elementer, men ikke Sergei Sviatchenkos. Han har skåret elementerne ind til benet, så collagerne kun består af 2-4 fotoudklip, som ofte placeres på en enkel og neutral baggrund. På den måde står motiverne og de indlejrede budskaber tydeligt frem.

Sergei Sviatchenko - Opslag i bogen med collager fra serien Less, 2008 - Foto: Kurt Nielsen.

Sergei Sviatchenko - Opslag i bogen med collager fra serien Less, 2012 - Foto: Kurt Nielsen. 

Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Less, 2008. 

Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Less, 2009. 

Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Invisible Touch, 2012.

En kunster i Viborg

Sergei Sviatchenko uddannede sig på arkitektskolen i Kharkov i arkitektur og kunst, og senere tog han en Ph.d. i Kijev. Herefter startede han sin kunstneriske karriere, hvor han først eksperimenterede med collagerne. Derefter udfoldede han sig inden for malerkunsten, hvor han specielt var inspireret af det abstrakte formsprog. Han vendte dog tilbage til collagerne omkring årtusindskiftet, som sit kunstneriske fokusområde. I 1990 flytter han fra Ukraine til Danmark, nærmere betegnet Viborg, hvor han blandt andet tager initiativ til forskellige kunstprojekter. I 2002 grundlagde han eksempelvis Senko Studio, som var tænkt som et non-profit udstillingssted. Han var selv kurator på stedet og inviterede forskellige kunstenere til at udstille. Det var både kendte og ukendte kunstnere fra ind- og udland, der gæstede galleriet i Viborg.

Inspiration

Sergei Sviatchenko finder inspiration til collagerne i surrealismen og konstruktivismen. Det kommer ofte til udtryk i de meget fragmenterede collager, som tydeliggøres af de skarpe overgange fra brugen af få elementer. Mennesket er ofte repræsenteret i collagerne, dog kun med enkelte elementer i form af en mund eller en arm. På den måde illustrerer han mennesket som fragmenteret, i erkendelsen af, at det moderne menneske ikke er fuldkomment.

Den surrealistiske og konstruktivistiske tilgang er i særdeleshed inspireret af Carl Gustav Jungs  begreb om arketyper. Begrebet tager udgangspunkt i menneskets underbevidsthed, som et kollektivt fænomen.

Sergei Sviatchenko - Collage fra serien See, 2014.


Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Capacity for Conjuring Illusion, 2013. Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Less, 2004. 

Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Less, 2014. 

Fakta om bogen 

Bogen om Sergei Sviatchenkos collager er meget visuel og rig på lækkert billedmateriale, og som subliment til de mange billeder indledes bogen med en tekst skrevet af den britiske kurator og kunstkritiker Rick Poynor, som er velbevandret inden for den visuelle kultur. Han har blandt andet været skribent for magasinet, Blueprint, som er et magasin, der har fokus på arkitektur og design. Han har bidraget til et hav af udgivelser inden for feltet design og visuel kultur, og er desuden gæsteforlæser i litteraturdidaktik på Royal College of Art i London. 

Se flere af Sergei Sviatchenkos værker her, hvor der også er mere information om kunstneren. 

Bogen, Sergei Sviatchenko: Collages er på 216 sider og kan købes her eller her


Sergei Sviatchenko: Collages - Foto: Kurt Nielsen. 

Sergei Sviatchenko - Collage fra serien Capacity for Conjuring Illusuin, 2013. 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer