Indkøbskurven er tom.
Parkmuseerne: Filmhuset - Af Christine Løkkebø
Parkmuseerne: Filmhuset - Af Christine Løkkebø

SERIE: Man tænker måske ikke umiddelbart på Filmhuset, der ligger på Gothersgade i København, som et sted man kan opleve kunst - men det kan man faktisk. Filmhuset indeholder både filmhistorisk bibliotek - og et videotek – café og restaurant men også Cinemateket med hele tre biografer.

Film og snak

I Cinemateket kan man tit se lidt smallere film, der ikke er blevet vist i de kommercielle biografer. Heriblandt kunstfilm af mere eller mindre eksperimenterende karakter og ofte kan man nyde godt af en event, hvor kendere og instruktører fortæller om filmen og lægger op til debat.  

Filmhuset afholder både pigeaftner (eller ”Soiree filles”) med film og cocktails, tapas, børnebiffen med film for de mindste og film i det fri, senest ”Openair gys” i Kgs. Have hvor de viste gyserklassikere. Et par søndage om måneden er der desuden ”Danish on a sunday” for det engelsktalende publikum. Screeningen ledsages af et stykke wienerbrød fra restaurant SULT, som et lille ordspil, med henvisning til kagens engelske navn; ”Danish”.

Openair Gys i Kgs. Have, FOTO: Rasmus Brendstrup

Den dag jeg var forbi filmhuset, viste de den lille uafhængige film ”Hopper stories” hvor otte internationale instruktører hver gav en fortolkning af den amerikanske kunstner Edward Hoppers værker. Filmen havde også et dansk bidrag, nemlig den lille film ”Mountain” af Martin de Thurah. Sidstnævnte var selv med til visningen, hvor han fortalte om projektet og svarede på spørgsmål fra publikum.

Thuras Hopper story

Filmen ”Hopper Stories” var som sagt et mindre uafhængigt projekt og havde derfor et stramt budget. Det var sjovt at se hvad de forskellige instruktører havde fået ud af det. Martin de Thurah havde valgt at optage sin film i Mexico, hvor pengene rakte længere og han var da også den af de otte, der havde skabt den mest omfangsrige film.

Thurah lod sig inspirere af Hoppers ”Cape Cod Evening” (1939) og i filmen, er man ligesom i billedet, hensat til en lidt diffus kulisse med omdrejningspunkt i en villa og en have. Der lurer en dysfunktionalitet under overfladen, der er holdt i et mørkt og støvet farveunivers. Parret der er hovedpersoner, har nok engang været glade sammen, men nu er noget kommet på tværs. Denne forstyrrelse gennemsyrer deres forhold og omgivelserne. Den eneste der tilsyneladende er uberørt er parrets hund, der som en indikator for alt det normale, lever ubekymret videre, som altid.

Ønsk en film

Filmhuset tager i det hele taget de besøgende med i overvejelserne så er der en film, du kan huske at have set engang eller endnu aldrig har fået set, kan du ønske dem på en brugerstyret liste. Et udvalg fra listen bliver vist i serien ”Ønskefilm”.

Opera og asiatiske remakes

Foruden smallere kunstfilm samarbejder Cinemateket også med diverse kunstevents og festivaler. Under Copenhagen Photo festival, havde Cinemateket fire film på programmet om kunst og fotografi. August måned har budt på film om Opera og i september er der genrefilmfest over to weekender med horrorfilm på plakaten.

Hver måned vælges et værk som månedens film og spændvidden er bred. I august bydes man på en asiatisk remake af Clint Eastwoods film ”De nådesløse”, filmen ”Unforgiven”

Der er altså lidt for en hver smag og jeg kan anbefale at dykke ned i Filmhusets omfattende program, og se om der ikke skulle være noget for netop dig. 

www.dfi.dk/filmhuset

parkmuseerne.dk

FOKUSBILLEDE: Filmhuset fra Kgs. Have, FOTO: Jonas Heide Smith 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer