Indkøbskurven er tom.
TA' PLADS I DIN BY - Af Mathilde Wendelboe
TA' PLADS I DIN BY - Af Mathilde Wendelboe

OMTALE: 10.07.2015.

Hvor ofte opholder du dig i det offentlige rum, og bruger du overhovedet din by? Nikolaj Kunsthal og Dansk Arkitektur Center har i fællesskab skabt kunstprojektet 'TA' PLADS', der sætter rammerne for et anderledes ophold i byen. Fire kunstnere har nytænkt byens klassiske bænke og skabt alternative bud, der over hele sommeren omdanner Nikolaj Plads i København til en zone i fællesskabets navn.   
 

Hvis du er mellem 20 og 30 år og bosat i København, er der ret stor sandsynlighed for, at du omkring huslejedag står i mudder i knæene - også selvom årsagen til dine pinsler er lavet af brosten og asfalt. Alligevel kan intet, selv ikke udsigten til at pantsætte dine møbler, få dig til at forlade byen. For byen er noget ganske særligt.

Men hvorfor?

Jeg tror jeg har glemt det.
Eller, jeg havde glemt det. Indtil jeg for nylig lagde vejen forbi Nikolaj Plads, hvor Nikolaj Kunsthals aktuelle projekt 'TA' PLADS' sætter sit præg på byens rum.

Caroline Ulrikke Graae, “Pyramiderundbænk", 2015, foto: Marianne Gøgsig Larsen

Som en del af kunsthallens sommerprogram 'Let There Be Light' kan man nemlig lige nu opleve fire kunstneres bud på en alternativ københavnerbænk udarbejdet med afsæt temaerne mangfoldighed, fællesskaber og fælles oplevelser.

For det er vel præcis det, der gør at vi elsker byer, og at vi elsker vores by. Byen danner nemlig ramme om vores fælles oplevelser og om vores fællesskab. Den er et rum af uendelige muligheder skabt af mangfoldighed og endeløs fantasi. 

Men hvorfor havde jeg glemt det?
Måske fordi jeg havde glemt at bruge min by, og glemt at bruge det offentlige rum, der tilhører mig, og som tilhører dig. Som tilhører os alle.  

Nikolaj Kunsthals nye projekt 'TA' PLADS' minder os ikke blot om, hvad der gør byen så unik, men giver os også en helt konkret mulighed for at opholde os i byen på en ny og anderledes måde.

Mantautas Šulskus, Milda Laužikaitė & Linas Tranas, 'Skrifte', 2015, foto: Marianne Gøgsig Larsen

Nytænkning af byens rum
Projektet 'TA PLADS' er resultatet af et samarbejde mellem Nikolaj Kunsthal og Dansk Arkitektur Center og blev søsat som en konkurrence tilbage i foråret. Her blev kunstnere, designere, arkitekter og snedkere inviteret til at nytænke Københavns klassiske grønne bybænk til det formål at omdanne Nikolaj Plads til et mere livligt område.

Et projekt der emmer af fantasi og hvor den eneste regel er, at designkonceptet skal integrere stedets historie og gøre brug af eksperimenterende former og materialer.

60 forskellige bud på en alternativ københavnerbænk blev indsendt, hvoraf fire vinderbænke blev upeget af en tværfaglig jury. Disse blev sat i produktion, og står nu til fri afbenyttelse på Nikolaj Plads. Bænkene er dog prototyper og er derfor ikke fremstillet i deres tiltænkte materialer.

Fællesskabet i fokus
De fire vinderbænke kredser alle om, at det er fællesskabet, der skal dominere vores ophold i byrummet. Bænkene bevæger sig væk fra det klassiske 'bænk-design', hvor man sidder på række og opfordrer i stedet til, at man placerer sig overfor hinanden. 

Caroline Ulrikke Graae, 'Pyramiderundbænk', 2015, foto: Marianne Gøgsig Larsen

Særligt Caroline Ulrikke Graaeafs 'Pyramiderundbænk' er fællesskabsorienteret. Formet som en pyramide i tre niveauer løber bænker omkring ét af pladsens træer, hvilket skaber mulighed for at opholde sig i både skygge og sol.

Bænken er den største af de fire vinderbænke og har plads til mange siddende. Herved nytænker bænken ikke kun vores klassiske siddeposition i det offentlige rum, men også den måde hvorpå vi omgås andre mennesker. Bænkens rumlighed giver ikke blot mulighed for at mødes med dem vi kender, men opfordrer også til interaktion med fremmede.

Hans Christian Asmussen, 'Social Kapital', 2015, foto: Marianne Gøgsig Larsen 

Bænken 'Social Kapital' af Hans Christian Asmussen lægger også op til mere interaktion. Bænkens inddeling i fire niveauer gør det nemlig muligt, at se hinanden selvom man er placeret på række.

Eftersom bænken er designet uden ryglæn, er det helt op til den siddende,  at beslutte hvordan det er bedst at placere sig. Kun fantasien sætter grænser, og Hans Christian Asmussens nyfortolkning af byens bænk bliver til en legende oplevelse for pladsens brugere.

Mantautas Šulskus, Milda Laužikaitė & Linas Tranas, 'Skrifte', 2015, foto: Marianne Gøgsig Larsen 

Bænken 'Skrifte' af Mantautas Šulskus, Milda Laužikaitė og Linas Tranas er projektets mest solo-orienterede værk. Bænken er designeret som en moderne skiftestol med ti isolerede bokse, der alligevel hænger sammen. Væggene imellem boksene er gennemhullede og mimer skifteskolens gitter, hvilket lægger op til en interessant og moderne udgave af skriftemålet.

Samtidig er 'Skrifte' også den bænk, der tydeligst artikulerer pladsens fortid som kirkeplads. Bænken er klart det bidrag, der fungerer bedst som stedsspecifikt værk, der på fineste vis på både formår at formidle byens historie og skabe en ny moderne by-historie.

Foruden de fire vinderbænke kan de øvrige idéforslag opleves i Nikolaj Kunsthal, hvor man som besøgende kan stemme på sin favoritbænk, og herved være med til at bestemme hvilket bidrag der skal modtage en publikumspris i August.

Læg vejen forbi Nikolaj Plads og Nikolaj Kunsthal og oplev hvordan fire midlertidige stedsspecifikke værker skaber rum for et anderledes og tankevækkende ophold i byen.

 

De fire vinderbænke er:
"Skrifte" af Mantautas Šulskus, Milda Laužikaitė & Linas Tranas 
“Pyramiderundbænk" af Caroline Ulrikke Graae
“#søndageisolen" af Martin McSherry & Heda Mikulicova  
"Social Kapital" af Hans Christian Asmussen

 

Den tværfaglige jury har bestået af:
Kent Martinussen, direktør, Dansk Arkitektur Center;Tina Saaby Madsen, stadsarkitekt; Lene Floris, direktør, Historie & Kunst; Ewa Westermark,partner, Gehl Architects; FOS, billedkunstner; Henrik Vesterberg, journalist, Politiken; Johanne Løgstrup, kurator, Nikolaj Kunsthal, og Andreas Brøgger, chef, Nikolaj Kunsthal.


'TA' PLADS' kan opleves over hele sommeren på Nikolaj Plads 1067 København K,
og hos Nikolaj Kunsthal, Nikolaj Plads 10, 1067 København K

Tirsdag – søndag 12-17 / Torsdag 12 – 21

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer