
Dobbeltudstillingen ’Do it’ & ’Ants’ Way’ kan ses i Kunsthal Aarhus indtil 29/11
DO IT & ANTS' WAY
Reportage af Natascha Kromann
8. oktober 2015
Som en del af udstillingsserien COLLECTIVE MAKING præsenterer Kunsthal Aarhus nu to nye udstillinger. Deres titler er henholdsvis 'DO IT', som er et projekt af den internationalt anerkendte kurator Hans Ulrich Obrist og ’ANTS’ WAY’, et banebrydende bio-kunstprojekt af den polske kunstner Jarosław Czarnecki (aka Elvin Flamingo).
Kunsthal Aarhus blev grundlagt i 1917 og er et udstillingssted for samtidskunst. Stedet fungerer som en tværfaglig platform for eksperimenterende kunst. Siden 2012 har Kunsthal Aarhus introduceret et kunstnerisk program, som udformer sig i toårige undersøgelsesemner.
Det nye program COLLECTIVE MAKING (2015-2016) undersøger historiske kunstnersammenslutninger og nutidige kunstkollektiver og har til formål at vende opmærksomheden, i Kunsthal Aarhus, mod den produktion, der finder sted i kollektive sammenhænge
Do it
’Do it’ er en udstilling af kunstnerinstruktioner udviklet af Obrist og arrangeret af Independent Curators International (ICI). Konceptet blev udviklet i Paris i 1993 og er siden realiseret og fortolket mere end 50 forskellige steder i verden. Formålet er at udforsker ideen om en udstilling, der aldrig slutter og ’Do it’ er da også blevet den længstvarende og mest vidtrækkende udstilling nogensinde. Nede i kælderen i Kunsthal Aarhus er udstillingen sammensat af udvalgte instruktioner og præsenteret i seks ”sådan-gør-du-temaer”; beskueren instrueres i hvordan man spiser, hvordan man leger, hvordan man bygger, hvordan man er social, hvordan man er politisk og hvordan man er digital.
Kunstnere: Marina Abramović, Ai Weiwei, Cory Archangel, Tarek Atoui, Jay Chung, Douglas Coupland, Feng Mengbo, Yona Friedman, Paul-Armand Gette, Douglas Gordon, Anna Halprin, Pierre Huyghe, Kim Beom, Július Koller, David Lynch, Yoko Ono, Martha Rosler, Peter Saville, Alexandre Singh, Mario García Torres
’Do it’. Fotograf: Jens Møller/Kunsthal Aarhus
’Do it’ er en interessant undersøgelse af nogle af processerne bag produktionen af den kunstneriske fortolkning og kunstens gøren og laden. Projektet er en kombination af to konceptuelle avantgardestrategier: at skabe et kunstværk ved at følge instruktioner og ved indførelsen af tilfælde.
’Do it’ rejser spørgsmål, om hvordan man laver en udstilling, når kunstnerne ikke er der, og hvordan udstillingssteder kan tage udgangspunkt i samme materiale uden at ende med det samme resultat. På den måde viser ’Do it’ netop det unikke, i en form for gentagelse. Når udstillingen bevæger sig rundt i verden hele tiden, åbner den op for forskellige indtryk og nye perspektiver.
Der ligger et potentiale i den rejsende udstilling. Kunst skabt gennem instruktion lægger op til mange forskellige fortolkninger, valg og begrænsninger. Vælger man at følge udstillingens anvisninger, er man også medskaber af et åbent værk med uendelige muligheder. ’Do it’-udstillingen opfordrer til, at man fordyber sig i den. Den eksisterer og udvikles sammen med den, der interagerer med den og stimulerer både fantasi, kreativitet og skabertrang.
’Do it’. Fotograf: Jens Møller/Kunsthal Aarhus
Ants’ Way
På stueetagen finder man bio-kunstprojektet ’Ants’ Way’ designet af Flamingo. Projektet er planlagt til at strække sig til 2034. I dette såkaldte ’work in progress’ bygger og kravler myrekulturer inde i et miljø. Miljøet, som myrerne bebor, er sammensat af glasinkubatorer, reagensglas og rør, der er forbundet som en del af et livsnødvendigt system, der skal sikre myrernes overlevelse og muliggøre deres kollektive aktiviteter.
Ideen bag ’Ants’ Way’, som også har titlen ’The Symbiosity of Creation’ er at skabe et værk, der ikke kun er en kunstgenstand produceret af en enkelt skaber, men at det også er et værk, der lever sit eget liv. På den måde afviger Flamingo meget bevidst fra skaberpositionen. Værket og dets ophavsmand er i symbiose med hinanden og deltager i værket som en integreret helhed.
‘Ants’ Way’. Fotograf: Jens Møller/Kunsthal Aarhus
’Ants’ Way’ bryder grænserne mellem mennesker og teknologi, natur og kultur og de mere eller mindre faste forestillinger om verden, som vi hver i sær går rundt med. Udstillingen sætter en i forbindelse med myrerne, på en anderledes måde. Den viser os myrernes fællesskab, men skaber også hele tiden nye forbindelser. Udstillingen er et fascinerende syn og ’Ants’ Way’ ændrer radikalt relationen mellem værk og kunstner og mellem værk og beskuer. Myrerne er der ikke bare – de deltager i noget sammen med os.
‘Ants’ Way’. Fotograf: Jens Møller/Kunsthal Aarhus
De to udstillinger giver anledning til at forstå, at kunst kan fungere i sameksistens med andre mennesker, med andre arter, andre lande, andre sfærer. 90’ernes do-it-yourself kultur er erstattet med do-it-with-others. Det er således værd at bemærke, at begge udstillingskoncepter startede i små fællesskaber, som nu har udviklet sig til omfattende fællesskaber, der trækker spor og udvikler sig videre dér, hvor de kommer frem
'Do it' og 'ANTS' WAY' er en del af COLLECTIVE MAKING (2015-2016), udviklet og kurateret af Joasia Krysa. Serien er støttet af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Goethe-Institut Dänemark og Aarhus Kommune. do it er skabt i samarbejde med Independent Curators International (ICI, New York. ANTS' WAY er skabt i samarbejde med WRO Art Center.
Læs mere om udstillingen på Kunsthal Aarhus hjemmeside: www.kunsthalaarhus.dk