Indkøbskurven er tom.
William Forsythe - In the company of others
Udstillinger & Omtaler

Kunsthal Charlottenborg 21. november 2015 til 21. februar 2016

William Forsythe
In the company of others

”Jeg tror ikke på, at man kan ændre ballet. Ballet eksisterer uden om folk og ting – det er et system. Jeg tror, man kan bruge det på sin egen måde og bruge de dele, man kan lide … Jeg valgte at bruge det på en bestemt måde, og åbenbart var det den rigtige måde at gøre det på dengang. ”

Sådan siger danser, koreograf og billedkunstner William Forsythe, der lige nu er aktuel på udstillingen "William Forsythe – In the company of others" i Kunsthal Charlottenborg, om hans position som en af verdens førende koreografer. Forsythe er anerkendt for at reformulere den klassiske ballet og for at have fornyet genren til en dynamisk og mere tidssvarende kunstform.

Danser, koreograf og billedkunstner
William Forsythe blev født i 1949 og voksede op i New York, hvor han dansede ved Joffrey Ballet. Som 24-årig blev han danser hos Stuttgart Ballet, hvor han snart efter blev udnævnt som koreograf. I 1984 påbegyndte han en 20-årig ansættelse som leder af Ballet Frankfurt, hvor han skabte en række af sine hovedværker inden for dansen. Værkerne fra denne periode indgår i de fleste større balletkompagniers repertoirer, blandt andre Mariinsky balletten i Sankt Petersborg, The New York City Ballet, The Royal Ballet i England og Ballet de l’Opéra de Paris. I 2004 etablerede han et nyt ensemble, The Forsythe Company, som han var leder af frem til i år. 

Forsythe har modtaget adskillige hædersbevisninger for sit arbejde, der inden for de seneste tyve år også har indebåret ”koreografiske objekter og installationer” og videoværker.

I selskab med andre
På udstillingen i Kunsthal Charlottenborg er han af billedkunstner, skribent og kurator, Mathias Kryger, blevet sat i selskab med andre kunstnere, der på forskellig vis også arbejder tværfagligt og med fokus på kroppen. De syv kunstnere er en uhierarkisk blanding af afdøde og nulevende, danske og internationale samtidskunstnere. Repræsenteret med ét værk hver danner de internationalt anerkendte kunstnere Manon de Boer, Gerard Byrne, Bruce Nauman og Sturtevant sammen med de yngre og mindre kendte kunstnere Rashaad Newsome, Maria Meinild og Magnus Pettersen en intelligent og bred ramme for Forsythes værker.

 


"Nowhere and Everywhere at the Same Time, No. 4" af William Forsythe. Foto: Frida Gregersen

 

En ufrivillig dans
Hovedværket i udstillingen er Forsythes koreografiske installation "Nowhere and Everywhere at the Same Time, No. 4" – et helt rum, hvor penduler hænger tæt fra loft til gulv i tynde tråde. De besøgende instrueres til ikke at røre dem, og må dermed gå igennem rummet med afbrudte og snoede bevægelser for at komme videre i udstillingen. Bevægelserne ser på afstand koreograferede ud som en uvilkårlig dans, der bliver mere udtryksfuld jo flere folk, der befinder sig i rummet på samme tid og umærkeligt sætter pendulerne i svingninger.

”Jeg opfatter ikke de ting, jeg laver, som performative og heller ikke tilskueren eller deltageren som performer. Faktisk er det absolut ikke min hensigt. Hvad jeg derimod godt kan lide at gøre, er at igangsætte forskellige små kategorier af bevægelse. Pendulværket beder dig om ikke at røre ved pendulerne, ikke at sætte dem i bevægelse, hvilket betyder, at du bliver nødt til at bruge din fornemmelse for ”dit selv” i rummet. Nogle mennesker har en større eller mindre sofistikeret sans for ”selvet” i rummet. Nogle mennesker er vildere end andre. I dette tilfælde vil jeg tro, at spørgsmålet lyder: hvor stille kan vi i fællesskab holde rummet?”

Sådan sagde William Forsythe til de mange tilhørere, der var kommet inden åbningen af udstillingen den 20. november, hvor Kunsthal Charlottenborg havde arrangeret en samtale mellem Forsythe og udstillingens kurator Mathias Kryger.

 

FOTOS:


Portræt af William Forsythe. Foto: Dominik Mentzos

 


"Nowhere and Everywhere at the Same Time, No. 4" af William Forsythe, 2005-2015. Foto: Frida Gregersen

 


"Suspense" af William Forsythe, 2008. Video still

 


"Stellenstellen" af William Forsythe, 2008. Video still

 


"Gonzalez-Torres Untitled (Go-Go Dancing Platform)" af Sturtevant, 1995. Foto: Rine Rodin

 


"Gonzalez-Torres Untitled (Go-Go Dancing Platform)" af Sturtevant, 1995. Foto: Rine Rodin

 


"Dissonant" af Manon de Boer, 2010. Still fra 16mm film

 


"Walk With Contrapposto" af Bruce Nauman,1968. Video Still

 


​Untitled (New_Way) af Rashaad Newsome, 2009. Video still

 


"goodbye old rug" af Maria Meinild, 2015. Video still

Udstillingen William Forsythe – In the company of others kan opleves i Kunsthal Charlottenborg til 21. februar 2016. Udstillingen er realiseret i samarbejde med Den Danske Scenekunstskole København - Efteruddannelsen.

Læs mere om udstillingen her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig