Indkøbskurven er tom.
Munkeruphus: Tales of the Seven Seas
Udstillinger & Omtaler

Munkeruphus. 9. april - 7. august

TALES of the SEVEN SEAS

Af Kristian Emil Mariager

08.04.2022

I morgen, lørdag d.9. april, tager Munkeruphus hul på en ny sæson. Det sker med åbningen af gruppeudstillingen Tales of the Seven Seas. Med havet som udgangspunkt reflekterer 10 samtidskunstnere over menneskets forhold til naturen i lyset af den aktuelle økologiske krise.

Et skib i en flaske. Det er det første, man møder på Munkeruphus’ nye udstilling Tales of the Seven Seas. Det sætter på alle måder sejlene for den maritime rejse, udstillingen tilbyder. Det handler om vores forhold til havet. Her er skibet i flasken et rammende symbol.  

”Set i lyset af samtidens forandringer af både klima- og økosystemer – ikke mindst til havs – åbner det ikoniske samlerobjekt i dag for ulige og endda modsatrettede betydninger,” siger udstillingens kurator, Anna Holm. I den moderne verden ser hun havene som et stadig mere udgrænset territorie i vores landfaste bevidsthed.

”En udgrænsning, som er accelereret med industrialiseringen op gennem det 20. århundrede og i stigende grad har fremmedgjort os fra vores livsfundament, naturen, og bragt os i en penibel knibe, der akut kalder på en revision af vores menneskecentrerede verdensopfattelse.”

Flaskeskib bliver flaskepost. Et nødsignal. Men også et hovedbrud: Hvordan er skibet kommet ind i flasken, og hvordan kommer det ud igen? 

Stine Ljungdahl: I SEE YOU, 2022. Fotografisk print. Courtesy: kunstneren

Havets stemme. Menneskets spor

Udstillingen følger to spor. Det ene giver stemme til havet og dets skabninger gennem et planetarisk tidsspand. I et ikke-menneskeligt perspektiv sættes oceanernes voldsomme naturkræfter, mangfoldighed og uudforskede dybder i fokus.

Det andet følger den globale forbrugskulturs ødelæggende indvirkninger på verdenshavene. Med vores udvidede viden om oceanerne opstår også en opmærksomhed på, i hvor stor grad den menneskelige eksistens er betinget af dem, og hvordan vores adfærd har sat dybe spor i havene med omfattende konsekvenser.

I udtryk, der spænder over skulptur, video, fotografi, virtual reality, lyd og tekst, udforsker 10 samtidskunstneriske positioner havet som noget, vi er dybt forbundne med. Mennesket og havet kan ikke længere betragtes adskilt, men eksisterer i et gensidigt afhængighedsforhold, hvis udvikling er altafgørende for fremtiden.

Tue Greenfort: 400 Million Years Ago, 2017. Installation view. Foto: Roman Mertz. Courtesy: kunstneren og König Galeri

Udstillingen ledsages af en publikation med værktekster og et essay af kurator Anna Holm samt et bredt eventprogram med kunstnersamtaler, oplæsningskoncert, havbordsmiddage, debatarrangement, børneworkshops og filmaftener. Udstillingens tema udfoldes ydermere i en række dokumentar- og animationsfilm om havet for både børn og voksne. Tales of the Seven Seas kan opleves frem til d.7. august. 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig