Indkøbskurven er tom.
Snedkernes Efterårsudstilling
Udstillinger & Omtaler

Lige nu aktuelt på FABRIKKEN for Kunst og Design

Omtale
Af Marianna Cæcilie Kiel

Fabrik/factory – Snedkernes Efterårsudstilling

På Snedkernes Efterårsudstilling som i år afholdes på Fabrikken for Kunst og Design, tages der udgangspunkt i ordet ”Fabrik” som udstillingens overordnede tema. I den smukke, industrielle hal på Fabrikken udstiller 39 designere, arkitekter og snedkere, der hver især bidrager med smukke og eksperimenterende møbler af høj kvalitet samt en faglig og nytænkende leg med materialet.

Snedkernes Efterårsudstilling er en forening af designere, arkitekter og producenter, hvis formål det er at fungere som værksted for innovative og skabende kræfter, der hvert år udstiller nye eksperimenterende møbler af høj kunstnerisk og håndværksmæssig kvalitet. Udstillingen er placeret et nyt sted fra år til år og hver gang arbejdes der ud fra et nyt tema.

Udover de faste medlemmer af foreningen Snedkernes Efterårsudstilling, er der inviteret gæsteudstillere, som deltager på baggrund af en ansøgning, der vurderes af foreningens bestyrelse.

Alle udstillende objekter er lavet med industrielt design som en medskabende faktor, da ordet ”Fabrik” er et tema alle skal kunne integreres i funktion, form og udtryk.

Human Trap
Med stålrester fra industrielt produktion har Christina Strand skabt et møbel der balancerer mellem kunst, design og arkitektur. Udadtil bliver man som beskuer først i tvivl om møblets anvendelse og det aftryk fabrikationen sætter. Er det en kunstinstallation, en fælde eller en reol? Det skaber en større interesse for objektet at der hersker denne mystik om dets funktion og aftryk. Udover stål består møblet af klart glas, der fungerer som plader/bund mellem hver etage i reolen. Det er æstetisk smukt eksekveret og reolen synes at have en fin stabilitet trods sit skrøbelige, rustne, metalliske udtryk. Umiddelbart forestiller man sig en reol som kan bruges til bøger eller smykker. 


Christina Strand, Human Trap, 2022, ES Stålindustri. Foto: Kristian Holm

Skab selv
Et interessant snedkerarbejde der overlader en del til brugerens konstruktive fantasi, er Ditte Hammerstøms æstetisk smukke bænk. Møblet er ikke tænkt som et samlesæt med fire ben i den klassiske forstand. Der er nærmere tale om et objekt med en formmæssig abstrakt konstruktion, som brugeren selv skal samle. Bænken undersøger herved forholdet mellem hvad designeren selv har udtænkt og brugerens eget personlige forhold til bænken og benyttelsen af den.

I beskrivelsen af bænken indgår spørgsmålet: hvad sker der egentlig når en udfordrende formmæssig opbygning bliver præsenteret for brugeren? Og meningen synes at være at lade vedkommende lege med og samle et funktionelt møbel der går fra komprimeret flatpack til stor volumen. Bænken er et veludført og interessant møbel, der fungerer som et kreativ samlesæt for brugeren med lyst til uforudsigelighed og leg.


Ditte Hammerstrøm, Ready to Assemble, 2022. Foto: Kristian Holm

En Nål i en Høstak
De fleste kender udtrykket ”At lede efter en nål i en høstak”, der henviser til at noget er rigtig svært at finde. Designeren Karen Kjærgaard beskriver sit møbel med selvsamme ordsprog og eksemplificerer det ved den udfordring det er at finde en partner, - eller en fabrik der uden garanti for et slutresultatet vil masseproducere møblet.

Objektet består af en rusten vogn som for år tilbage blev brugt til transport og kabler og rør, der skulle installere messestande over hele verden. Producenten Ambiente var på daværende tidspunkt en traditionel fabrik, der udarbejdede disse messer, som stadig i dag iværksættes af Ambiente.

Med sine mange forskellige udtryk kan møblet tolkes som et tværfagligt objekt. Ved et første øjekast synes det at ligne et kunstinstallation og ved et næste, fremgår det som et møbel, der fungerer som en dynamisk genstand, der kan benyttes som en brugsgenstand. Det er et finurligt og anderledes møbel, der kalder på en modig bruger som er åben for nye landvindinger.


Karen Kjærgaard, En Nål I En Høstak, 2022, Ambiente A/S. Foto: Kristian Holm

Snedkernes Efterårsudstilling byder på et rigt og varieret udvalg af møbler af høj kvalitet i helt perfektekte rammer i den store hal på FABRIKKEN for kunst og design.

Det er en smuk og interessant udstilling der får de vameste anbefalinger herfra.

Udstillingen forløber til og med 4. november 2022

 

Øverst: udsnit af Human Trap, Christina Strand. Foto: Kristian Holm

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig