Indkøbskurven er tom.
360º - Et udviklingsprogram på Villa Kultur
Rejser, Kultur & Event

Villa Kultur har annonceret sit nye udviklingsprogram '360º'.

360º - Et udviklingsprogram på Villa Kultur

Interview: af Anna Kjærulf Hansen

05.06.2024

På en af Østerbros charmerende villaveje, Krausesvej 3, ligger en imponerende og historisk herskabsvilla, men villaen skiller sig ud som et kulturelt omdrejningspunkt. Velkommen til Villa Kultur - Et hjem for kulturens selvstændige og kreative iværksættere. 

I villaens fortryllende orangeri tager jeg plads ved bordet sammen med Anna K. Gestsdóttir, kreativ direktør og Felix Fleischer, programansvarlig. Vi sætter os ned til en samtale om Villa Kultur og deres nye udviklingsprogram, '360º'. Dette program åbner døre for unge kunstnere og kuratorer, og giver dem en unik mulighed for at udfolde deres talenter og realisere en udstilling, installation eller performativt værk i rammerne på Villa Kultur.

Anna indleder samtalen med at skabe et overordnet indtryk af Villa Kultur som helhed: "Villa Kultur er stiftet med henblik på, at det er et fællesskab for kulturiværksættere og kulturens selvstændige. Dem understøtter vi ved at have et arbejdsfællesskab, men også med vores kulturprogram, der understøtter alt fra kunstnere, artister, kuratorer, bookere, lydteknikere, lyskunstnere, fotografer osv. Missionen med Villa Kultur er at løfte selvstændige kulturskabere, iværksættere og kreative, der arbejder professionelt med deres virke.” 

Felix nikker anerkendende i enighed med Annas ord og forsætter: ”Vi skaber mødesteder og faciliterer dialoger mellem forskellige kunstnere og kreative, og også mellem forskellige kunstarter og discipliner. Det er her, at vi har vores arbejdsfællesskab, hvor vi kuraterer medlemmer, som har resulteret i et mangfoldigt udvalg af medlemmer, der arbejder med mange forskellige former for kunst og kultur, formidling og kommunikation.”

Felix uddyber, at udover deres arbejdsfællesskab, har Villa Kultur deres kulturprogram som, på den ene eller anden måde, altid forsøger at omfavne det tværæstetiske, det genreoverskridende og det mixede.
Villa Kultur har nemlig fokus på at præsentere unge og aktuelle kunstnere, der tør rykke grænser og udforske nye veje indenfor kulturlivet. Man kan derfor opleve en bred vifte af alt fra udstillinger og performances til talks og koncerter og alt det imellem.


Villa Kultur, foto: Niels Vogensen Biasevich.

"Der er unikke rammer for kunsten på Villa Kultur. Vi kan noget andet her, vi vil noget andet her og vi kan rumme noget andet her. Vi er et gammelt hus med en masse små kroge og mærkelige hjørner, og det er også netop dét, som vi prøver at få ind i kulturrammerne. Vi rykker til genrer og prøver at skabe nye unikke mødesteder og synergi”, fortæller Anna og tilføjer: ”Det er hele paletten i kulturverdenen, som vi gerne vil løfte. Så det er ikke kun artisterne, men vi tænker også over, hvilke bookere og kuratorer vi arbejder med. Der skal mange til for at løfte et kulturarrangement og kulturbranchen generelt."

Udforsker nye kreative stier: 360º-programmet på Villa Kultur

Villa Kultur har annonceret '360º', som inviterer talenter i samtidskunsten til at realisere et kunstnerisk projekt. Der er lanceret et open call, hvor alle, uanset uddannelse og baggrund, kan ansøge om at blive en del af '360º' med ansøgningsfrist d. 11. juni. Udover, at man kan få lov til at omdanne Villa Kulturs arealer til sit eget kreative rum over tre dage, hvor man kan skabe og præsentere sit arbejde, så kan man søge et arbejdslegat på op til 25.000 kr. Fire ansøgere vil blive udvalgt af en ekstern fagjury bestående af Nanna Saplana, partner og director af Wilson Saplana Gallery, Rosa Lois Balle Yahiya, stifter og sekretariatsleder af Another Life Community, Toke Flyvholm, kunstner og co-director, Simian.

360º-programmet bygger ovenpå Villa Kulturs tidligere programformat for samtidskunst. Det gik under navnet, 'Fremtidens Kunst-og Kulturskabere' og var støttet af Københavns Kommune og Det Obelske Familiefond. Legatet havde til formål at skubbe og udfordre rammerne og disciplinerne for samtidskunsten. Det fandt sted fra 2019 til og med 2022, hvor der både blev afholdt talks, workshops og kunstoplevelser. Hvert år blev der afholdt en ansøgningsrunde, hvor man kunne søge om et arbejdslegat og få stillet villaen til rådighed til et kunstnerisk projekt.

”Det skabte nogle virkelig fantastiske udstillinger, performances samt installationer og bekræftede os i, hvad vi godt vidste i forvejen, at der er en rigtig stor mangel på udstillingsrum og arbejdslegater for unge kunstnere og kuratorer”, fortæller Felix.

En af de bemærkelsesværdige succeser fra 'Fremtidens Kunst- og Kulturskabere' blev skabt af filminstruktør Nivetha Balasubramaniam i 2021. Hun er uddannet fra filmskolen Super16, og er i gang med sin MFA på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Nivetha satte fokus på unge kvindelige minoritetsstemmer i dansk film. Man kunne opleve hendes egen kortfilm, 'Meena' sammen med kortfilmene, som hun selv havde kurateret, 'First Night' af Darshika Karunahara og 'Olivia' af Stine Likodelle. Aftenen handlede om hverdagens kultursammenstød, der fylder i Nivethas liv, og som kunne opleves i 'Meena' med blandt andet inspiration fra hendes tamilske rødder i Sri Lanka. Hun arrangerede en tværæstetisk aften, hvor hun sammen med scenograf Viola Moth skabte en installation, der forbandt tamilsk kultur og ”Meena”. Afrundende begyndte de tre instruktører en samtale om repræsentation, identitet og kultursammenstød i dansk film.  


Nivetha Balasubramaniam, Meena, foto: Niels Vogensen Biasevich.

Nivetha Balasubramaniam, Meena, foto: Niels Vogensen Biasevich.

Felix understreger, at det netop er denne type interdisciplinære projekter, som 360º-programmet sigter mod at fremme, ved at skabe en platform, hvor unge kunstnere og kuratorer kan udforske og realisere deres visioner.

Anna pointerer at: ”360º har de samme kriterier og målgruppe som Fremtiden Kunst- og Kulturskabere, men det er muligt at få et højere arbejdslegat. Derudover er 360º centreret omkring udstillingsplatformen, hvor vores tidligere program også havde talks og workshopsformater. På denne måde har vi videreudviklet og skærpet programmet, idet vi for eksempel også blev gjort opmærksomme på, at kuratorer mangler disse former for muligheder, som 360º kan tilbyde.”

'360º' som springbræt til karriereudvikling

Vores samtale bevæger sig ind på vilkårene for en ung kunstner eller kurator, hvor Anna påpeger, at der er et mellemrum mellem at begynde sin kunstneriske karriere og at få mulighed for at vise sit arbejde på etablerede platforme som gallerier, museer og andre kunstinstitutioner. Hun italesætter, at netop denne tanke har bekræftet Villa Kultur i, at der er et behov for et udviklingsprogram, som kan udfylde dette mellemrum.  

"Til vores 360º program er der ikke nogen kriterier, som man skal arbejde under. Der er fri leg, og vi har erfaret, at det er meget sjældent, at der er de muligheder for kunstnere og kuratorer”, fortæller Anna, hvor Felix tilføjer: ”Helt kort sagt, så er det virkelig svært at tjene penge på at være kunstner, og vi håber jo på, at 360º kan være med til at gøre en forskel for nogle af branchens talenter. Så man ligesom kan komme og vise alt, hvad man overhovedet har og på den måde gøre sig mere attraktiv overfor nogle mere etablerede museer, kunsthandlere, private kunder eller virksomheder. Man kan vise i sin portfolio, at man har lavet og arbejdet med en udstilling før, og netop som Anna påpeger, så kan man gøre det på sine egne præmisser, man skal netop ikke passe ind i nogle alt for stringente rammer.”

Sammenfattende understreger Anna og Felix betydningen af kreativ udfoldelse inden for kunst og kulturbranchen. Felix uddyber: "Det skal være nyskabende, der skal være fokus på originale stemmer, kunstnerisk mod, innovation, nytænkning, tværæstetik og det skal være karriereudviklende, og med det mener vi, at man skal kunne argumentere for, at det på den ene eller anden måde, er med til at fremme ens karriere som professionel kunstner og kulturskaber. Det er dén rolle vi gerne vil støtte med 360º-programmet.”


Villa Kultur, poster, 360º. 

Villa Kultur har altid haft et særligt fokus på samtidskunsten, men 360º-programmet skaber ikke blot nytænkende udstillinger, performances og installationer, programmet adresserer også den udfordring, som unge kunstnere og kuratorer står overfor ved at tilbyde udstillingsmuligheder, sparring samt et godt arbejdslegat. På den måde har '360º' skabt et værdifuldt rum for kreativ udfoldelse, der tilbyder et frirum, men også et springbræt til at fremme karriereudvikling.  

Ansøgningsfristen for at blive en del af 360º-programmet på Villa Kultur er d. 11. juni 2024 - Open Call 2024: legatprogram for unge kunstnere og kuratorer — Villa Kultur

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig