Indkøbskurven er tom.
Searching for a Mother
Udstillinger & Omtaler

Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum frem til 18. januar 2015

 

SEARCHING FOR A MOTHER 

5. november 2014

Omtale af Helene Olesen 

Searching for a Mother

På Horsens Kunstmuseum vises for tiden en fotografisk installationsudstilling af den danske kunstner Mille Kalsmose, der er kendt for sine personlige og nærværende udstillinger. Denne gang er ingen udtagelse

Store fotografiske kuber fylder den hvide kvadratiske sal på Horsens Kunstmuseum. I udstillingen, Searching for a Mother har den konceptuelle installationskunstner Mille Kalsmose allieret sig med den spanske kunstfotograf, Alberto Garcia-Alix for at skabe et nærværende portræt af fem kvinder og deres relation til deres mor. Hver relation repræsenteres i kuberne, der måler 90x90x90 cm. Der er i alt seks kuber, hvoraf den sidste repræsenterer kunstneren selv, Mille Kalsmose, der gennem udstillingen ønsker at stille skarpt på en fundamental relation. Relationen mellem mor og datter.  


Udstillingen af Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum - Foto: Ole Bjørn Petersen 

Personligt greb

Udstillingens tematik tager udgangspunkt i kunstnerens eget liv. I en tidlig alder blev hun ramt af en personlig tragedie. Hendes mor begår selvmord, og fra det øjeblik står hun uden det mest fundamentale i livet for en pige på kun syv år - En mor.

Derfor har relationen mellem mor og datter altid været i Mille Kalsmoses bevidsthed og med udstillingen, Searching for a Mother, ønsker hun at zoome ind på, hvad denne relation indebærer.

Udstillingens sjette kube illustrerer hvilke konsekvenser det har haft for Mille Kalsmose at stå uden en mor. Udover de personlige fotografier af kunstneren, er der også et billede af en død fugl uden hoved. Grunden til, at fotografen har valgt at inddrage netop dette billede skyldes, at billedet visualiserer, hvordan fugle i naturen klarer sig uden deres mor. De falder ud af reden. De bliver tabt på jorden.


Udstillingen af Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum. Længst til venstre ses kuben, der repræsenterer Mille Kalsmose - Foto: Ole Bjørn Petersen 

Så galt gik det heldigvis ikke Mille Kalsmose, men det har ikke været uden stor sorg, krise og smerte. Med tiden har hun dog mødt en kvinde, der har indvilliget i at være hendes nye mor. Denne nye relation er således en central del af udstillingen, da den henviser til kunstnerens søgen efter moderrelationen og hvilke udfordringer der ligger i at etablere et sådan forhold, når det ikke er genetisk bestemt.

Stærk mor som inspiration

Mille Kalsmose fortæller, at tematikken omkring udstillingen er inspireret af en nær veninde. Hun forklarer, hvordan hun gennem en veninde fandt ud af hvor stor betydning moderrollen har. Da veninden kom i dyb krise oplevede Mille Kalsmose, hvordan moderen stod parat, som et fysisk og psykisk sikkerhedsnet til at gribe sin datter. Her blev det for alvor tydeligt, at Mille Kalsmose manglede noget fuldkomment essentielt og fundamentalt i sit liv. Det inspirerede hende til at dykke længere ned i relationen.

Imitation af den perfekte mor

Fem af udstillingens seks kuber repræsenterer mor og datter relationerne, men det bemærkelsesværdige er dog, at Mille Kalsmose og hendes nye mor også er repræsenteret i kuberne. Hvis man kigger nærmere på de fotografier, der er placeret indvendigt i kuberne kan man se, at der har sneget sig nogle fotografier ind af Mille Kalsmose og hendes nye mor, som imiterer de familiefotos, der er taget af de reelle forhold.

Ifølge den konceptuelle kunstner handler det om, at hun er ved at etablere et mor og datter forhold i samarbejde med sin nye mor. De imiterede billeder symboliserer derfor den ægte relation, som de begge stiler efter.


Udstillingen af Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum. Øverst i kuben ses det håndskrevne brev skrevet på glas, som forholder sig til udstillingens anden del - Foto: Ole Bjørn Petersen 

Installationen er indrettet således, at kuberne kan bevæge sig op og ned i udstillingen ved hjælp at stålwire. Derfor skal man kigge sig godt for, når man bevæger sig rundt i udstillingen. Det fungerer nemlig sådan, at kuberne kan komme så langt ned, at gæsterne kan fanges i relationerne. Det har en særlig symbolsk betydning, da Mille Kalsmose også ser familierelationerne, som noget der bliver trukket ned over hovederne på os.

Brevene

Mille Kalsmoses personlige udstilling er delt op i to dele, hvoraf kubeinstallationen fungerer som den ene del. Den anden del af udstillingen udspiller sig på salens endevæg, hvor fem håndskrevne breve er repræsenteret. Brevene er skrevet af døtrene til deres mødre og selvom brevene er meget personlige, så er der enkelte elementer, som går igen i flere af brevene. Døtrene beskriver deres mødre som stærke kvinder, der ikke kun er utrolig hjælpsomme, men som også bidrager med mental og moralsk opbakning.

Brevene er placeret ved siden af hinanden langs væggen og adskilles af slørede fotografier. De slørede fotografier forestiller et portræt af Mille Kalsmoses nye mor, som bliver tydeligere og tydeligere for hvert brev, der læses. Det reflekterer således kunstneres egen udvikling gennem projektet.


Udstillingen af Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum - Brevene - Foto: Ole Bjørn Petersen 


Udstillingen af Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum - Brevene - Foto: Ole Bjørn Petersen 


Udstillingen af Mille Kalsmose på Horsens Kunstmuseum - Brevene - Foto: Ole Bjørn Petersen 

Konceptuel Kunstner

Mille Kalsmose har en bred spændevidde inden for det kunstneriske felt. Som konceptuel kunstner udfordrer og eksperimenterer hun med forskellige medier og materialer, og kombinerer eksempelvis fotografi, lyd, lys og objekter. Mille Kalsmoses værker kredser omkring tematikker som værdier og identitet og for at belyse dette tager hun afsæt i sit eget liv og identitet.


Mille Kalsmose - Foto: Steen Ewald 

Mille Kalsmose har udstillet mange forskellige steder i verden med sine personlige udstillinger, blandt andet i New York og Barcelona. Det er dog ikke kun konceptuelle udstillinger, der omdrejningspunktet for kunstnerens kreativitet. Den visuelle forståelse, som hun har tilegnet sig for materialernes formåen har resulteret i flere udsmykningsopgaver. Hendes kunst pryder blandt andet steder som Copenhagen Business School og Gentofte Sygehus.


Udsmykning på Gentofte Hospital af Mille Kalsmose - Foto: Frederikke Friedrichsen 

Mille Kalsmose er uddannet fra Universitat Autonoma de Barcelona med en master i Contemporary Art and Aesthetics. Derudover har hun læst Visual Arts i New York.

Event i KUBEN

I forbindelse med, at den horsensianske kunster gæster byen er der arrangeret et kunstevent i KUBEN, som er en kvadratisk glasbygning placeret midt på byens gågade. Arrangementet finder sted den 8. november kl. 10.00, hvor det vil være muligt at deltage i tilblivelsen af et det performative værk ”Opstandelse”. Værket vil blive udformet i samarbejde med de interesserede deltagere. Der vil blive udvalgt forskellige ord gennem samtaler og ordene vil blive oplyst i KUBEN, som kan opleves frem til 16. november.

 

Læs mere om udstillingen på Horsens Kunstmuseum og kunsteventet i KUBEN her.

Læs mere om Mille Kalsmose her.

 

http://www.horsenskunstmuseum.dk/

http://www.millekalsmose.com/

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Ingen kommentar mulig