Indkøbskurven er tom.
Fra Kraftværk til Kunstværk - Af: Helene Olesen
Fra Kraftværk til Kunstværk - Af: Helene Olesen

OMTALE: 

Fra Kraftværk til Kunstværk

Dansk Design Center er frem til 10. november aktuel med en udstilling, der stiller skarpt på bæredygtigt design. Udstillingen er et resultat af en arkitektkonkurrence, hvor kunst og design kombineres med et bæredygtigt energiforbrug.

I Danmark er der stor enighed om, at bæredygtig og vedvarende energi er vejen frem. Der er stor tilslutning til både vindenergi og solenergi, som der også er gode erfaringer med i Danmark. Der ligger dog en æstetisk udfordring i den vedvarende energi. Mange finder store vindmøller og marker med solceller utiltalende, og vil derfor ikke være nabo til den vedvarende energi, og det er et problem.

Derfor udskriver foreningen LAGI, The Land Generator Initiative hvert år en konkurrence, hvor bæredygtigt energi og kreative løsninger er i fokus. Konkurrencen er tidligere blevet afholdt i byer som Dubai og New York. I anledningen af, at København blev kåret til Europæisk miljøhovedstad fik byen også det privilegium at være værtsland  for årets LAGI konkurrence. Opgaven lød i år på at integrere bæredygtige kraftværker i bybilledet på en kreativ, æstetisk og kunstnerisk måde, så kraftværkerne vil blive mere attraktive at være i nærheden af i fremtiden.

Konkurrencen modtog i år 300 designforslag, hvoraf de 25 bedste er udstillet på Dansk Design Center. Udover designforslagene er der også en film tilknyttet udstillingen. Filmen viser blandt andet et interview med de to stiftere af foreningen LAGI, og et interview med EU’s klimakommissær Connie Hedegaard, der fortæller om vigtigheden af bæredygtigt design.

Udstillingen LAGI - New Energies på Dansk Design Center, 2014 - Foto: LAGI. 

Udstillingen LAGI - New Energies på Dansk Design Center, 2014 - Foto: LAGI.

Solenergi forklædt som timeglas

Det var den argentinske arkitekt Santiago Muros Cortés, der løb med LAGIs designpris 2014, som samtidig honorerer arkitekten med 15.000 dollars. Det var flere faktorer, der var medvirkende til, at den nyuddannede argentinske arkitekt løb med første præmien. Først og fremmest anvender projektet en allerede afprøvet heliostat-teknologi, som har vist sig at være meget succesfuld. Kraftværket genererer energi ved hjælp af en række spejle, der reflekterer og koncentrerer solens energi, som på den måde opvarmer et varmelegeme af smeltet salt. Varmelegemet bliver mere end 600 grader varmt, og kan også lagre varmen, så der kan være energi til natten og til overskyede dage. Anlægget er designet til at kunne generere op til 7.500 MWh om året, hvilket svarer til 1.000 hustandes årlige energiforbrug.

Santiago Muros Cortés, The Solar Hourglass, 2014 - Foto: Dansk Design Center. 

Samtidig ligger der også en symbolsk betydning i anlæggets skulpturelle udtryk, som tiltalte de kritiske dommere. The Solar Hourglass, som er navnet på det vindende anlæg, er udformet som et timeglas, og refererer til de tidsmæssige aspekter, der ligger i ønsket om at skifte til vedvarende energi.

Santiago Muros Cortés, The Solar Hourglass, 2014 - Foto: LAGI. 

Om LAGI

Foreningen LAGI, The Land Art Generator Initiative blev stiftet i 2009 af Robert Ferry og Elizabeth Monoian. Målet er, at skabe gode vilkår for bæredygtigt design. Det realiserer de blandt andet ved en årlig konkurrence med fokus på at kombinere bæredygtige løsninger med kunst og design.

Udover den årlige konkurrence stiller foreningen også teknisk materiale til rådighed, hvor arkitekter og designere kan finde viden om bæredygtighed og vedvarende energi. 

Konkurrencen og de mange designforslag er tænkt som et aktiv for Danmark. Målet er nemlig, at Danmark skal have et energiforbrug, der er 100 procent CO2-neutral i år 2050, og det kræver kreative løsninger. 

Flydende and dækket af solceller. Hareth Pochee, Adam Kahn, Louise Leger og Patrick Fryer - The Energi Duck, 2014. Nummer fem i LAGI konkurrencen 2014 - Foto - LAGI. 

Læs mere om udstillingen på Dansk Design Center her, og om foreningen LAGI her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer