Indkøbskurven er tom.
Imagining Emanuel - Af Louise Jørgensen
Imagining Emanuel - Af Louise Jørgensen

OMTALE:

12. november 2014

”Imagining Emanuel” er den første af Thomas Østbyes to film, der viser livet som illegal flygtning i Norge. I denne metadokumentariske film følger vi afrikanskfødte Emanuel, fra han flygter fra Liberia under borgerkrigen, og til han ender i Norge efter at være blind passager i maskinrummet på et fragtskib.

Men fra det øjeblik han sætter fødderne på Norsk jord i 2003, er han uden identitet. Det vestlige bureaukrati er bygget op omkring papirer og dokumentation, og det forventes, at man som flygtning eller asylansøger har disse papirer. Men hvis man som Emanuel står uden papirer eller beviser på en identitet, skal man bevise det ubeviselige: nemlig, at man taler sandt.

Vi  møder Emanuel for første gang i et sortlagt TV-studie, hvorefter vi i bedste dokumentarstil turnerer rundt til alle de instanser man som asylansøger skal igennem for at finde fred. Vi møder politimanden der ser ind i kameraet med en blanding af arrogance og skyldfølelse over ikke at have håndteret Emanuels situation med den respekt et menneske bør have krav på. Vi er forbi asylkontorenes lukkede døre,  og juristen der forsøger, at forklare hvad det betyder at være uden juridisk identitet. Og vi møder en enkelt af Emanuels venner, der som den eneste tror på, at Emanuel taler sandt.

Hver af dem ser Emanuel på deres egen måde. Hver af dem har en forklaring og en forståelse af hvad der er den reelle sandhed om Emanuel. Men hvem har ret? Og hvordan styres vores opfattelse af sandhed? Hvorfor har Emanuel mindre ret til sin sandhed end de, der sidder på den anden side af skranken? Svaret er, at Emanuel er uden bevis på sin sandhed. Han står uden papirer og dokumenter til at legitimere sine ord. Men alt imens Emanuels identitet forbliver ukendt, fyldes databaser og ringbind med dokumenter omhandlende ham. Men juridisk er han i ingenmandsland.

”Imagining Emanuel” balancerer på grænsen mellem dokumentar og teater, lige mellem realitet og fiktion, og det er måske netop her vi finder filmens pointe. For i filmens søgen efter en beviselig identitet ser vi mange forskellige bud på sandheden om Emanuel. Hvilken version er den sande og hvordan kan vi overhovedet tro, at vi med ord og papirer kan indkapsle essensen af et menneske? Kun én kender sandheden, nemlig Emanuel selv og hans ord er gjort ugyldige. Som Emanuel formulerer det, så har han kun øjnene tilbage. Intet sprog, ingen handlemuligheder. Det eneste der er tilbage, er hans evne til at se på den verden som hans ubeviselige identitet forhindrer ham i at blive en del af.


Foto fra filmen "Out of Norway". Venligst udlånt af CHP:DOX.

Out of Norway

Thomas Østbye vandt Nordic:Dox-prisen for filmen om Emanuel, og med den pengepræmie der medfulgte, købte han Emanuel illegale papirer, så han kunne komme tilbage til Liberia. Thomas Østbye gav Emanuel et kamera, og med dette filmede Emanuel sin version af verden.

Dette er udgangspunktet for den anden film om Emanuel og hans flugt fra Liberia og tilbage igen. Her følger vi Emanuels kamp for at skaffe sig papirer, og hans gradvise tab af identitetsfølelse efter 10 år uden et fast holdepunkt. Igennem Emanuels videodagbog får vi indblik i hans tanker om den manglende medmenneskelighed der er realiteten for en illegal flygtning. Han beskriver hvordan han føler, at han forsvinder. Hvordan han er reduceret til et nummer uden navn, fortid eller fremtid. Han har ingen ret til at arbejde, til at bo, leve, gifte sig eller få børn, men han har heller ikke retten til at forlade landet.

Filmene ”Imagining Emanuel” og ”Out of Norway” tager fat i nogle af de begreber vi til dagligt tager for givet. Hvad betyder det, at have en identitet? Og hvor forsvinder identiteten hen, hvis man ikke længere har den dokumenteret på skrift? Thomas Østbye inviterer os med ud i periferien af lande som Norge, Sverige og Danmark der ellers bryster sig af at behandle mennesker med respekt og medfødte rettigheder. Og han stiller samtidig skarpt på de bureaukratiske blindgyder der forhindrer mennesker, illegale eller ej, i at opnå de mest basale rettigheder.

”Imagining Emanuel” og ”Out og Norway” blev vist i Dagmar Teateret mandag d. 10/11, hvilket var verdenspræmiere på ”Out of Norway”. Du kan stadig nå at se begge film på torsdag d. 13/11 i Cinemateket og søndag d. 16/11 i Vester Vov Vov.

Læs mere om CHP:DOX spændende program her.

 

 

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer