Indkøbskurven er tom.
Det vildtvoksende værk - Af Louise Jørgensen
Det vildtvoksende værk - Af Louise Jørgensen

- Af Louise Jørgensen

Mens novemberregnen falder udenfor på Bredgade, bevæger jeg mig ind i Galleri Christoffer Egelunds store, lyse lokaler. Som en kontrast til de hvide vægge står Henrik S. Simonsens seneste serie ”Plantscapes”.

Dyb rød, varm gul og de kølige blå og grønne farver blander sig, og de viltre naturmotiver kæmper om pladsen i Henrik S. Simonsens værker. Den strålende farvepallet sender referencer tilbage til den nordiske ekspressionisme, hvor naturens farver forskydes eller ændres for i stedet at udtrykke de menneskelige sindsstemninger.


Henrik S. Simonsen: "Plantscapes", 2014. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

Simonsen er samtidig inspireret rokokoperiodens pompøse æstetik i midten af 1700-tallet. Det ses bl.a. i hans skildringer af naturen - vildtvoksende, organiske og asymmetriske formsprog, der går igen i hans værker. Fascinationen af det romantiske, eventyret og naturens evige foranderlighed, er elementer som Simonsen tager med sig ind i sit univers.


Henrik S. Simonsen: "Plantscapes", 2014. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

Over det sidste årti har Simonsen beskæftiget sig med naturens metaforiske egenskaber. I Plantscapes står farvernes symbolik og bevoksningens liv som metafor for menneskets indre landskab. Fra den dybe efterårsmelankoli til en eksplosion af livskraft – alle menneskets modsætninger, fra skrøbelighed og smerte til passion og lykke fremgår af de stemningsfulde værker.


Henrik S. Simonsen: "Evening", fra serien "Plantscapes", 2014, Olie og grafiti på lærred. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

Den levende streg

Et af grundelementerne i Henrik S. Simonsens kunst, er blyantsstregen. Alle hans værker starter med denne karakteristiske og sirlige steg. Og det på trods af at farverne og malingen har vundet indpas i hans kunstneriske virke over de seneste år. Selv de motiver der gentages et utal af gange, og går igen serien igennem, tegnes med fri hånd.

Henrik S. Simonsen: "Big Blue", fra serien "Platscapes", 2014 Oil and graphite on canvas 150 x 150 cm. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

Her henter kunstneren inspiration fra naturen der synes at være en uudtømmelig kilde til motiver, former og stemninger. Lig rokokoperiodens manglende struktur og stringens, holder han af motivets uendelige variation. Et enkelt blads udformning varieres i uendelighed. En simpel form fremkommer med tusindvis af udtryk, der sjældent bemærkes af det menneskelige øje.

Hvor kunstværket ofte fremstår som et værk, der skal udføres til ”perfektion”, ud fra tanken om, at alle fejl skal skjules for beskueren, har Simonsen fokus på værkets historie. Frem for at slette og redigere billedets ”fejl” eller tidlige idéer, har han et ønske om at ladet dets fremvækst og historie være en synlig del af værket.


Henrik S. Simonsen: "Plantscapes", 2014. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

At lade værket vokse

Hvad der på afstand nærmest ligner et udklip fra en eventyrfilm, med lysninger, mørke og hemmelighedsfuldhed, fremstår i det øjeblik man træder tættere på, lagdelt og mange-facetteret. På trods af ”Plantscapes” klassiske æstetik, holder Simonsen af tilfældighedernes spil. Han ønsker at lade historien udvikle sig, og lade de gamle graner og florlette blomster sprede sig ud over lærredets overflade. Som naturen gør det bedst.


Henrik S. Simonsen: "Plantscapes", 2014. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

Tilfældigheden underbygges yderligere med spraymaling, tegning og tykke lag maling. Simonsen beskriver, hvordan han kaster maling på lærredet og lader den løbe ned af overfladen. De tilfældige streger og linjer der dermed skabes, bliver en del af værkets historie og stemning.

Udstillingen Plantscapes består af en række af Simonsens nye værker, og fylder Galleri Christoffer Egelunds lyse lokaler med fyldige farveskalaer og svungne planteformer. Det er hans anden soloudstilling på Galleri Christoffer Egelund og udstillingen fortsætter frem til d. 6. december.


Henrik S. Simonsen: "Plantscapes", 2014. Foto venligst udlånt af Galleri Christoffer Egelund.

Fakta:

Henrik S. Simonsen (f. 1974) er født i Danmark, men er nu bosat i England. Han er uddannet ved Sothebys kunstinstitut i London og Montclaire Universitet i New York. Igennem de sidste år har han udstillet på flere prominente udstillingssteder rundt omkring i verden, herunder The Royal Opera House (2008) i London og flere af de store gallerier. Henrik S. Simonsens malerier og tegninger indgår i dag flere private samlinger.

Du kan læse mere om udstillingen på Galleri Christoffer Egelunds hjemmeside. Hvis du vil vide mere om Henrik S. Simonsens kunstneriske virke, kan du finde det her.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer