Indkøbskurven er tom.
Beretninger om det hindsides - af Anna Sofie Hillersborg
Beretninger om det hindsides - af Anna Sofie Hillersborg

OMTALE

 

19. november 2014

Den Frie Udstillingsbygning har indviet sit nye udstillingslokale med en installation, der handler om oplevelsen af at stå ansigt til ansigt med døden. 

Den 14. november blev det nye udstillingsrum i underetagen på Den Frie indviet. Det er den engelsk/amerikanske kunstner, Susan Hiller ( f. 1940), der får lov til at være den første kunstner til at indtage rummet med installationen ”Channels” (2013).

Gamle skærme får nyt liv
Hillers værk består af 150 gamle, analoge tv-skærme, som har mistet deres oprindelige funktion, ved at blive sammensat på en ny måde, så de tilsammen danner en stor auditiv og visuel installation. Hiller bruger ofte kulturelle genstande, som vi omgiver med, som det grundlæggende materiale i sine værker. Denne gang er det fjernsynet, som hun har taget udgangspunkt i. De forældede skærme bidrager med en flimrende stoflighed, som man ikke på samme måde ville opleve, hvis installationen var bygget op af nye  fladskærme.

Installationens lydside består af lydoptagelser med mennesker, der på mange forskellige sprog beretter om deres personlige erfaring med at have stået ansigt til ansigt med døden, for så at vende tilbage til livet igen. Med de auditive og visuelle effekter får Susan Hiller sanseliggjort et emne, der ellers unddrager sig repræsentationen.
Det  mørklagte kælderlokale og det kølige lys fra skærmene skaber en omsluttende atmosfære, der sætter den helt rette scene for beskuerens overværelse af nærdødsberetningerne.

Man oplever på nogle tidspunkter en flerstemmighed, hvor de mange stemmer taler i munden på hinanden i uidentificerbar støj, men man får også lov at høre beretningerne en for en.  
Nogle af skærmene viser en grønlig linje, der visualiserer den berettende stemme i installationen, ved at synliggøre stemmens lydlige svingninger. De andre skærme står med et flimrende ensfarvet pausebillede, som måske er teknologiens billede på døden.  

Stemmearkiv
Susan Hiller er uddannet antropolog, hvilket man fornemmer i hendes registrerende og nærmest videnskabelige metode, der ligger bag kunstværket, hvor hun har indsamlet et stort materiale af personlige beretninger fra forskellige steder og tider og ført disse sammen i ét stemmearkiv.

Det fremgår ikke, hvorvidt historierne er reelle, men det er sådan set heller ikke spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om virkelighed eller ej, der er fascinerende ved værket. Det er mere interessant at tænke over, hvordan man i vores moderne og vidensbaserede samfund forholder sig til disse overnaturlige erfaringer og menneskets tanker om døden.

Det er ikke første gang, at Hiller har beskæftiget sig med det paranormale, hun har over længere tid været fascineret af det uhyggelige og i flere af sine værker, er hun optaget af spøgelser.

Susan Hillers installation skaber et rum for fascinerende og mystiske menneskelige erfaringer og får os til at spekulere over, hvad der mon venter på den anden side af livet.

 

 

Susan Hiller, Channels, Foto: Peter White/Matt’s Gallery/Timothy Taylor Gallery  

 

 

Susan Hillers installation ’Channels’ kan ses på Den Frie frem til 1. marts 2015, Oslo Plads 1, København Ø

http://www.denfrie.dk

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer