Indkøbskurven er tom.
40-års jubilæum for Fyns Grafiske Værksted
40-års jubilæum for Fyns Grafiske Værksted

Reportage af Christian A. S. Aahauge

15. februar 2016

Sidste år bragte vi en kort reportage fra Fyns Grafiske Værksted, der ligger i Odenses gamle bydel. Her et år efter, har det lille værksted nu afholdt deres 40-års jubilæum, som blev fejret ved en reception og åbning af medlemsudstilling.

Drømmen om fællesskab

Det startede med en drøm; en drøm om et værksted for de fynske kunstnere, hvor man med fælles trykkefaciliteter og lokaler, kunne inspirere og udvikle sig i et arbejdsfællesskab. Med det in mente, gik en lille initiativrig gruppe af fynske kunstnere i gang med at skabe det, der nu hedder Fyns Grafiske Værksted. Målet blev nået i vinteren 1976, hvor værkstedet for første gang slog dørene op i Hans Jensens Stræde i Odense. Projektet blev støttet af både Fyns Amt og Odense Kommune – der også stillede bygningen til rådighed – og med hjælp fra den daværende kulturminister, Niels Matthiassen, blev der bevilliget 100.000 kr. til køb af en dybtrykspresse.

I takt med at antallet af medlemmer steg, højnedes også aktivitetsniveauet, og det blev derfor besluttet, at man skulle udvide værkstedet. Tilbygningen blev tegnet af arkitekt, Ole Kristensen, og byggeriet begyndtes i 1996. Året efter stod de nye kvadratmeter færdige. Dette gav mulighed for at indrette Grafikken, der fungerer som værkstedets udstillingslokale og vindue ud til verden. Her bliver der hver måned udstillet grafiske værker af værkstedets medlemmer, eller kunstnere fra andre grafiske værksteder rundt om i verden, som Fyns Grafiske Værksted samarbejder med.

40 år ung

Selvom lokalerne hos Fyns Grafiske Værksted – trods udvidelsen – ikke er særligt store, fandt man alligevel plads til de mange besøgende der fredag den 5. februar, kom for at deltage i fejringen af de 40 år. Klokken 15 åbnede værkstedet dørene op for receptionen, hvor der indledningsvist blev afholdt taler. Byrådsmedlem og formand for Odense Bys kunstfond, Anders W. Berthelsen, stod for åbningstalen hvor han fortalte om værkstedet igennem tiden, samt de kunstnere der var med til at starte initiativet. I sin tale, nævnte han blandt andet Anni Jeppesen, Helge Engelbrecht og Ib Agger, hvoraf sidstnævnte var til stede, og derfor selv kunne fortælle lidt om begyndelsen på Fyns Grafiske Værksted.

Til jubilæet var Grafikken, der årligt har 12 udstillinger, blevet udsmykket med både nye og gamle medlemmers grafiske værker i formatet 15x15 cm. Udstillingen hedder ”Småt og Godt” og man kan blandt andet opleve træsnit, collografi, fotogravure og polyester-lito. ”Navnet på udstillingen kommer på baggrund af, at tiltag på Fyn ofte er mere beskedne end andre steder i Danmark, og selvom udstillingslokalet og faciliteterne er små hos Fyns Grafiske Værksted, er de særdeles velfungerende”, fortalte Lene Leveau, der er daglig administrator i værkstedet.

Se flere billeder fra receptionen nederst i artiklen.

Kommende projekter

Det næste store projekt for Fyns Grafiske Værksted, er at få arrangeret en international grafik biennale for børn. Tanken er at den skal ligge under H.C. Andersen ugen, der løber i august. I tidligere år, har værkstedets medlemmer udstillet grafik der er inspireret af H.C. Andersens eventyr, men nu vil værkstedet også give børn mulighed for at deltage. Fyns Grafiske Værksted har allerede et kursus for børn i alderen 6 – 15 år, der startede lørdag den 13. februar og forsat løber hver lørdag indtil maj, i tidsrummet 11-14. Kurset er gratis og der kræves ingen tilmelding, alt man skal gøre er at møde op i lokalerne på Brandts 13. Se mere om Børnegrafik via linket [her].

Et andet projekt der er en støbeskeen, er idéen om igen at udvide lokalerne. Tanken er her, at der så vil blive plads til at arbejde med de store tryksten ved hjælp af en løbekat, samt et lokale hvor der er plads til værkstedets kurser og undervisning. Hertil skal der dog søges tilladelser og økonomisk hjælp af forskellig art.

Magasinet Kunst ønsker alt godt for Fyns Grafiske Værksted, 40 år er ingen alder, og vi håber at der fortsat vil produceres og udstilles grafik i mange år fremad. Stort tillykke!

Billeder:

Links:

[Fyns Grafiske Værksted]

[Børnegrafik]

[Billedreportage fra Fyns Grafiske Værksted, 17. februar 2015]

Billeder fra reception: Erik Brandt.

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer