Indkøbskurven er tom.
Kun fantasien sætter grænserne - Af Jeanette Melin
Kun fantasien sætter grænserne - Af Jeanette Melin

INSPIRATION: Nogle dage er det som om jeg ser verden igennem et bestemt farvefilter. Det er som om, alt det jeg oplever, er indhyllet i en bestemt stemning. Det er ofte på disse tidspunkter inspirationen kommer til mig og jeg føler mig energisk, glad og eksperimenterende. Det var på sådan en dag jeg fandt frem til Erik Johansson, en kunstner hvis værker skaber en ganske særlig stemning. Denne oplevelse vil jeg gerne dele med jer og måske vil I finde disse værker ligeså pirrende og inspirerende som jeg gør.

Jeg vil derfor nu tage jer med på en rejse gennem Erik Johanssons kunst. Johansson skaber magiske værker gennem fotografering og retouchering. Han viser os sine inderste tanker og fantasier gennem disse drømmesnapshots.

Lad rejsen begynde

Imens du tager de første skridt ind i fantasien, smuldrer virkeligheden bag dig og indlevelsens væsen griber fat, hvorefter du opsluges. Med løftet pande går du ud ad vejen. Med åbent sind og vind i håret ser du fremad mod horisonten og de oplevelser du har i vente.

Don’t look back af Erik Johansson.

Det første du ser på din vej igennem fantasien er et kæmpe bevægeligt hus. Det kører ligeså stille gennem landskabet. Op ad skorstenen stiger røgen, der må være nogen hjemme i det store hus, mon de laver aftensmad? Tænk at bo i et mobilt hjem, uden at være fast forankret til en bestemt by eller et bestemt land. Med sådan et hus ville jeg føle mig hjemme overalt, tænker du.

Leaving Home af Erik Johansson.

Pludselig ryster jorden under dine fødder og vejen brydes. Det går nu op for dig at vejen under dig er en kæmpe lynlås. Lynlåsen rives op imens du går og du falder mod en afgrund.

Cut & Fold af Erik Johansson.

Et kreativt får

Du kommer til dig selv igen. Du kan stadig føle suset i maven fra det lange fald, men har det ellers efter omstændighederne godt. Det er mørkt omkring dig, men længere fremme kan du skimte et lys. Du bevæger dig hen imod lyset og til din overraskelse befinder du dig nu i et usynligt rum. I rummets loft, som ligner en del af himlen, hænger en lampe der giver et gulligt lys. Væggene i rummet er markeret af lysets skygger, men virker ellers til ikke at eksistere. På gulvet står et ensomt får blandt en masse pensler og maling. Det må være et kreativt får, tænker du. Hvorefter du bevæger dig væk fra rummet og hen imod en dør.

Closing Out af Erik Johansson.

Du kan lige akkurat skimte lyset som falder ind imellem dør og dørkarm. Du tager fat i dørhåndtaget og bevæger dig ud på en mark og videre igennem en anden dør, som ligner den første til forveksling. Dørene fungerer som portaler og du træder nu ind i en anden del af fantasiens land.

Dreamwalking af Erik Johansson.

Den første følelse der går gennem din krop er fornemmelsen af noget køligt og fugtigt. Du er kommet ud til vandet og står nu med begge ben i vandkanten og vandet op til lårene. Du er ikke den eneste som står i vandet. På din venstre side står en kvinde i en blå sweater. I sine arme har hun et stort maleri, som hun holder på skrå. Fra maleriet strømmer vand og små skibe. Det er som om hele havet er udsprunget af dette maleri. Forundret stirrer du på den smukke sol i maleriet, der skinner ligeså klart som en virkelig sol.

Set them free af Erik Johansson.

Vandet begynder at røre på sig og en understrøm tager fat i dig. Du føres ned i dybet, helt ned på havbunden og på forunderlig vis kan du stadig trække vejret. På havbunden står et stort menneskeakvarium. Et akvarium fyldt med luft, en smule græs, noget vand og et hus. I huset bor der mennesker. Her kan fiskene observere menneskene og nyde dem på sikker afstand.

Aqua Custodia af Erik Johansson.

Du svømmer og langsomt bliver det dag omkring dig. Foran dig flyder den største fisk du til dags dato har set. I sikker afstand svømmer du op til overfladen og ser, at det øverste af fisken er en lille ø beboet af mennesker. Du svømmer hen til øen og går op for at undersøge huset. Du bevæger dig igennem husets mange rum, men styres som af en usynlig kraft mod et bestemt rum. Du træder ind i soveværelset. Du er træt efter din lange rejse og lægger dig derfor på sengen, hvorefter dine øjne langsomt lukkes.

Fishy island af Erik Johansson.

Som vågnet af drømme

Erik Johansson er en svensk kunstner, som bruger sin kunst til at visualisere ideer. Han bruger alt fra et par få dage til adskillige uger og nogle gange flere år, på at lave sine billeder. Hvert billede består af forskellige elementer sammensat fra en masse billeder. Han arbejder særligt med lysindfald og perspektiv for at skabe så realistisk et billede som muligt. Billederne ligner noget fra drømme, men skal gerne få beskuerne til at føle at det kunne være virkeligt.

Man fornemmer tydeligt inspirationen fra den store surrealist Salvador Dali. Surrealisterne forsøgte med deres billeder og eksperimenter at bryde ud af det system af forestillinger, vi til dagligt er fanget i.

Dette er blot et lille udvalg af de mange flotte og spændende værker Erik Johansson har skabt. Hvis du er blevet nysgerrig og gerne vil vide mere, samt opleve flere af hans værker så besøg:

http://erikjohanssonphoto.com/

eller se Eriks Ted Talk om hans kunst

http://www.ted.com/talks/erik_johansson

Skriv en kommentar
*
*
*
*
Del med en ven
*
*
*
Der er ingen kommentarer